Er det ikke ham, der er 'den lille svindler'?

Lad os anvende Mogens Lykketofts betegnelse for statsminister Lars Løkke Rasmussen og spørge:

Er det egentlig ikke Esben Lunde Larsen der er 'den lille svindler’?

Miljø- og fødevareministeren har løjet. Han blev spurgt om ministerielle planer for at komme de såkaldte kvotekonger til livs. Der var ikke nogen, svarede Lunde. Men det var der, og det vidste han.

I den virkelige verden er det sådan, at bliver man taget i at lyve, snyde eller svindle i forbindelse med sit arbejde, bliver det straffet. Fordi det er gift for en arbejdsplads eller virksomhed, at regler ikke overholdes. ’Går-den-så-går-den kultur’ skal ikke have gang.

På Christiansborg kan man få ’en næse’, som Lunde Larsen har fået.

’Går-den-så-går-den kultur’ er almindelig og anerkendt på Borgen. Her har man en regel, der sætter alle andre regler ud af kraft.

En minister må gerne lyve eller vildlede Folketinget. Så længe der bare ikke er 90 mandater, der kræver ministerens afgang.

På Christiansborg er sandt og falskt således relativt. Nogle husker måske den ellers langt ind i borgerlige kredse særdeles kompetente erklærede Christian Friis Bach (R), der i SR-regeringen måtte forlade sin post som udviklingsminister. Bach havde ikke engang løjet. Hans embedsfolk havde givet ham forkerte oplysninger, som han godtroende videregav til Folketinget. Løgn er vel, når man bevidst taler usandt?

Og hvordan var det med nuværende forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) tilbage i midten af 00’erne? Var der ikke noget der, som man siger.

• Claus Hjort Frederiksen gav som beskæftigelsesminister Folketinget usande oplysninger (om han vidste, han talte usandt, er ikke godtgjort, men forekommer sandsynligt).

• Ministeren afskaffede kravene til udenlandske arbejdstageres sikkerhed i farlige job – i al hemmelighed og uden om Folketinget.

• Beskæftigelsesministeriet bad på Hjorts ordre kommunerne administrere den såkaldte 300-timers regel på en ulovlig måde. Borgere med ret til kontanthjælp blev nægtet hjælpen.

• Ministeriet bestilte misvisende tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen for at dreje den offentlige debat til egen fordel.

• Embedsmænd slettede belastende dokumenter fra ministeriets arkiver.

Det skete der ikke noget ved. Eller rettere: Beskæftigelsesministeren blev forfremmet. Måske ikke lige frem på grund af, men under alle omstændigheder på trods af sin og sit ministeriums uredelighed.

Lige nu tegner det til et politisk år, der vil øge den angiveligt udbredte djøf-, medie- og politikerlede. Der vil være borgere derude, der spørger sig selv, om det der med sandt og falsk i politik overhovedet tjener et formål, hvis der ikke er nogen egentlig sandhed, løgnene skal stå ret for.

Hvad skal den der ministeransvarslov gøre godt for, kan borgeren med rette spørge. Når nu Esben Lunde Larsen ikke straffes, som borgeren selv vil blive det, hvis det var borgeren, der løj på sin arbejdsplads?

Esben Lunde Larsen er som nævnt ikke den første minister, der har fiflet med sandheden. Og slet ikke den første venstreminister. Han bliver heller ikke den sidste.

Men hvis nogen gerne vil se på, hvor politikerlede konkret kommer fra, er miljø- og fødevareminister et studie værd.

Han er tydeligvis ikke politiker for almenvellets skyld. Han er fra en egn, hvor hans parti har suspekte forbindelser til lokale storbønder og kvotekonger. Og han er tilsyneladende ikke bleg for at anvende sit politiske mandat til at arbejde for ’gode venners’ eller sågar egen families profit.

Det var en ivrig Lunde Larsen, der for to år siden kaldte den daværende socialdemokratiske trafikminister, Magnus Heunicke, i samråd om en vindmøllepark, der skulle bygges ved indflyvningen til Stauning Lufthavn i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Trafikstyrelsen havde af sikkerhedsmæssige årsager vendt tommelfingeren nedad til at opføre 25 kæmpe vindmøller i nærheden af lufthavnens landingsbane.

Men Esben Lunde Larsens familie stod til at score en stor tocifret milliongevinst, fordi den ejede en stor del af jorden, vindmøllerne skulle opføres på.

’Det er naturligt, at man som menigt medlem af Folketinget tager særligt hånd om sager, som har stor betydning for det lokalområde, man er valgt i', begrundede Lunde Larsen.

En ærlig politiker havde erkendt sin egen inhabilitet. Esben Lunde Larsen erklærede derimod sin familie og dens indtjeningsevne for et ’lokalområde’.

Esben Lunde Larsen går nu rundt med  sin ’næse’ inde i demokratiets midte. Næsen er usynlig. Ministeren ser faktisk ud, som han altid har gjort. Han lyder også sådan. Esben Lunde Larsen udtrykker glæde over ’næsen’, for den har ’lært ham meget,’ som han siger.

Hvilket vi alle ved, er en ny løgn.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn og efternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
kommentarer
Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen