'Et knæfald for islam'

Til venstre den farlige vinterbolle, til højre den klassiske julebolle. PR foto.
Til venstre den farlige vinterbolle, til højre den klassiske julebolle. PR foto.
Følg Opinionen

Mads Kastrup. Opinionsredaktør på Ekstra Bladet, skriver om politik, kultur og samfund.

Der er sat vinterdæk på bilen. Og som en ven med (påtaget) krænket mine sagde til mig:

’Hvorfor hedder det ikke juledæk? Det er et knæfald for islam.’

For nylig blev Føtex udsat for en shitstorm, da de lancerede en ’vinterbolle’. Danskere med lille horisont, men omfattende virke på de sociale medier samlede sig iført imaginære fakler og høtyve og anråbte landsforræderne i supermarkedet.

’‘Jul’ er blevet et fyord hos de politisk korrekte erhvervsdrivende, der frygter muslimernes vrede. Fremover hedder det ikke ‘julebolle’, men ‘vinterbolle’ hos multikulturelle Føtex,’ hed det eksempelvis på hjemmesiden Free Speech Blog.

Høtyvehæren lod ikke research ødelægge rusen.

Juleboller fås fortsat i Føtex, vinterbollen er blot et supplement, og Føtex’ pressechef mente derfor i Politiken, at det er ’lidt ærgerligt’, at ingen gider tjekke fakta.

Det er et legitimt synspunkt at være imod islam. Det er endda klogt at være kritisk og på vagt over for den del af islam, der lovreligiøst og militant arbejder på at underlægge sig verden.

Jeg forstår, hvor vreden kommer fra.

Danmark befinder sig som resten af verden i forskellenes og kultursammenstødenes århundrede. Midt i globaliseringen.

Enkelte har det så som desperat dagsorden at mane ’Gamle Danmark’ frem. Scenen betrædes således tit af aggressive kulturfundamentalister, der pudser guldhorn, og som man frygter en dag vil lade lurblæsere kalde til krystalnat mod samtlige landets pakistanske kiosker.

For det sker efterhånden ofte. Før vinterbollen i Føtex var det ’vinterfest’ i Ikea, der var et ’knæfald for islam’. På trods af at heller ikke Ikea har tænkt sig at afskaffe jul, men blot havde givet en kollektion navnet ’vinterfest’.

I januar stod en 16-årig pige i Føtex i Randers med tørklæde, og nationen meldtes i overhængende fare. En krænket kunde hidsede sig op over at blive ekspederet af den 16-årige. Den jamrende hær satte i march.

Er vi virkelig blevet så ynkelige, vil jeg gerne vide. Har vi så lidt selvtillid i Danmark? Er det virkelig hertil, vi er kommet, efter vi i godt ti år kæmpede for ytringsfriheden i sagen om muhammedtegningerne? Nåede vi frem til, at vores frihedsrettighederne ikke gælder dem, hvis religion eller tøjkultur vi er imod?

Varehuschefen i Føtex i Randers bevarede lykkeligvis overblikket. Den ophidsede kunde måtte gå hen i en anden butik og være fundamentalistisk dansker. Det vil sige være sådan en, der tydeligvis ikke tror på danske frihedsrettigheder så som at man kan tro, ytre og klæde sig, som man vil.

Lige som man faktisk godt kan lancere en vinterbolle i november, uden at man nødvendigvis er ’radigal’, ’muslimelsker’, ’landsforræder’ eller forkaster julen og hermed sender en invitation til ISIS.

Der bliver hele tiden sagt nej til at give køb på det sekulære samfund ude i det virkelige liv. Af folk der holder sig til almindelig sund fornuft, fakta samt det liberale demokrati. Af folk, der tror på Danmark.

Vi har imidlertid fået en ny radikalisering at forholde os til: De fundamentalistiske danskere.

Vi har hidtil brystet os af at have civiliserede meningsudvekslinger her i landet. Det vil sige uden at vi hidser os mellemøstligt op og truer med bål, brand og evig fortabelse. Det var de andre. Men nu vælger en del i stigende grad at spejle fundamentalismen i fjenden. Hvormed de – tilsyneladende umærkeligt for dem selv - antager skikkelse af det, de ellers er imod. Er der ingen jul i Riyadh, skal den påbydes i Randers og resten af nationen.

Det er det egentligt interessante i denne historie. Efter vi i mere end et årti har talt om radikaliserede muslimer, er vi tilsyneladende nået dertil, hvor vi tillige har fået fundamentalistiske danskere.

Tilbage fra disse sager står det flove ekko af nogle danskere, der i vrede over og iver efter at fremhæve en vinterbolle, nogle ikea-glas eller en 16-årig serviceassistents farlighed udelukkende blotlægger og udstiller deres egen.

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
181 kommentarer
Vis kommentarer
'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind