Historieforfalskeren Kaare Dybvad

'De fleste øjner forhåbentlig den socialdemokratiske chefideologs politiske prokuratorkneb: En løgn om fortiden, der skal bane vejen for den nye socialdemokratismes fremtid,' skriver Mads Kastrup. Foto: Aleksander Klug
'De fleste øjner forhåbentlig den socialdemokratiske chefideologs politiske prokuratorkneb: En løgn om fortiden, der skal bane vejen for den nye socialdemokratismes fremtid,' skriver Mads Kastrup. Foto: Aleksander Klug

Mads Kastrup. Opinionsredaktør på Ekstra Bladet, skriver om politik, kultur og samfund.

Jeg kan forstå, at Socialdemokratiet har fået en chefideolog. Det er i hvert fald, hvad flere medier nu benævner boligminister Kaare Dybvad som.

Det er ikke så godt, må jeg konkludere. Hverken for Socialdemokratiet eller os andre. Dybvad har iført ideolog-hat således kundgjort i Berlingske, at han og regeringspartiet er i gang med et opgør med '89'erne'. Som ingen af os andre nogensinde har hørt om. De er vistnok opfundet af den liberale tænketank Cepos engang. I ideologiske kredse opfinder en ideolog gerne fænomener, vi andre ikke kan se meningen i. Med det formål at ophøje sig selv som tænker - samt dumpe os andre som tumper.

Men tag det roligt. Det er Kaare Dybvad, der i dette tilfælde er tumpen. Hans påstand er, at med Murens fald i 1989 kastede dansk politik sig ud i en frådende friheds-bonanza angiveligt ført an af disse '89'ere’.

Jeg ser her datidens ledelse med en svækket Poul Schlüter og efterfølger Poul Nyrup med Marianne Jelved som væbner for mig. Og har vanskeligt ved at undertrykke en fnisen.

Dybvads ærinde med at opstille denne politiske potemkinkulisse er at overbevise os alle om, at en lallende liberalisme og et amokløbende borgerligt frisind fra dengang tvinger Socialdemokratiet til at rydde op i dag. Med statslig kæft, trit og retning, naturligvis. Med omfattende kontrol af borgerne og bestemmer-Mette i spidsen for en social ingeniørstat.

De fleste øjner forhåbentlig den socialdemokratiske chefideologs politiske prokuratorkneb: en løgn om fortiden, der skal bane vejen for den nye socialdemokratismes fremtid. Som overskriften lyder til interviewet i Berlingske, hvori chefideologen citeres: 'Kaare Dybvad Bek tager opgør med 89'erne: Den tid, da alt var frit og grænseløst, er forbi -'man må heller ikke gå rundt med bar røv ude på gaden.'

Nej, men man må åbenbart gerne som politiker i overført betydning gå rundt med bar røv i Berlingskes spalter. Og derfor skal socialdemokrater nu bestemme, hvor unge skal gå i gymnasiet, og hvor indvandrere må bo. Og vi er kun ved begyndelsen, forstår man.

Det var '89'erne', der banede vejen for Anders Fogh Rasmussen, påstås det. Nej, det var Socialdemokraterne. Det var Dybvads eget partis årtier lange og arrogante benægtelse af et indvandringsproblem, som Dansk Folkeparti og VK-regeringen påbegyndte en løsning af. Det var 'blå Bjarnes' protest mod et socialdemokrati, der om nogen lallede grebet om landet bort.

At fremstille Fogh Rasmussens forvandling af Venstre til 00'ernes ultimative velfærdsstatslige parti - et Venstre som øgede den offentlige sektor med 20 procent - som noget nær legelysten, frihedselskende og kontrolforladt, er selvsagt historieforfalskning.

Jeg undrer mig. Også over, at de borgerlige her er tavse tilskuere. Jakobs far, Uffe Ellemann-Jensen, havde allerede for længst taget pointene hjem ved at stille sig op og sige: 'Jeg forstår på Socialdemokratiets nye chefideolog, at der mest er kommet skidt ud af, at Muren faldt. Det lyder grangiveligt, som om Socialdemokratiet længes tilbage. Det gør vi andre ikke.'

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
227 kommentarer
Vis kommentarer