Hold nu op, Politiken - der findes ikke et centrum-venstre

Pressemøde om EU i Statsministeriet i anledning af afstemningen om ophævelse af Retsforbeholdet.
Pressemøde om EU i Statsministeriet i anledning af afstemningen om ophævelse af Retsforbeholdet.

Politiken bad mig som EB's opinionsredaktør bidrage til bladets serie 'Hvorhen, centrum-venstre? Her er bidraget:

 

SOM REDAKTØREN FRA Politiken skrev til mig: ’Cv-lejren trænger til lidt modspil. Ville du have lyst til at skrive en sag?’ Jamen lad gå. På trods af på denne måde at være typecastet som politisk opponent.

'På trods af at jeg lige skulle vende skråen for at fatte, at ’cv-lejren’ er centrum-venstre i dansk politik, som Politiken med et noget aparte forhold til uafhængighed vil fremelske et ’progressivt’ projekt til. Og på trods af at præmissen for serien egentlig er falsk. For nogen skal vel sige følgende: Der findes ikke længere et centrum-venstre. Der findes kun et centrum.

Alle har det samme projekt i dansk politik.

Bortset fra Enhedslisten til venstre – naturligvis – og indtil for nylig også Liberal Alliance til højre, der dog lige nu ifølge økonomi- og indenrigsminister Ammitzbøll kæmper for ikke at komme til at lide af stockholmsyndromet. Kidnapperen er åbenbart Lars Løkke, og sagen, LA’erne er bange for at blive manipuleret til at fatte sympati for, er dansk politiks karteldannelse med hensyn til velfærdsstaten.

 

’HVILKE NYE idéer skal trække Danmark og Europa i en mere progressiv retning? Og hvordan kommer centrum-venstre i offensiven med dagsordener, der begejstrer’, spørger Politiken.

Jeg ved det virkelig ikke, kære Politiken.

Enhver kan komme med svar, der er lige så uoverskuelige og dermed meningsløse som jeres spørgsmål. Jeg stejlede allerede ved ordet ’progressiv’, hvorefter I tabte mig ved at forbinde anakronismen ’centrum-venstre’ med en decideret jubelscene.

Folk er jo allerede svært begejstrede for centrum. Det er derfor, alle partierne står på midten. Regner man blot Socialdemokratiet, det nye socialdemokrati, Dansk Folkeparti, og copy-paste-socialdemokratiet, Venstre, sammen, så har de et 40-50-års rige foran sig. Mindst.

Når Mette Frederiksens socialdemokrater skal stemme i folketingssalen, er enigheden med Løkke og Thulesen Dahls tropper slående. 

Og omvendt. Det viser en opgørelse over de første 605 afstemninger i folketingssalen siden 2015-valget.

Otte af ti gange stemmer Venstre og Socialdemokratiet ens. Og flere andre stemmer fro med dem. Deraf karteldannelsen.

 

I ÅRTIER HAR det været en uskreven lov, at hver gang danskerne får en ny offentlig ydelse, tilskud eller rettighed, vokser endnu flere på ryggen af disse. Det mest markante, vi synes at have opnået i vores forsøg på at reformere velfærdsstaten, er således, at vi har taget den fra dem, som den egentlig blev skabt for.

Vi er følgelig en del, der må række hånden i vejret og give dens fordele fra os. Ellers må vi konkludere, at velfærdsstaten ikke er for de syge og de svage, og dertil sande, at det mest udtalte symptom på samfundslidelse lige nu er os, der modtager, men ikke har behov. Jeg kan her nævne integrationsborgmester Anna Mee Allerslev, diverse aftrædende chefer i Skat samt i DR med flere.

Men mest af alt bør anklagen dog rettes mod et bestemt sted og bestemte mennesker: Det evigt voksende lag i Velfærdsdanmark, der går under betegnelsen new public management.

 

NU SIDDER der nogen og spørger sig selv, hvad er det nu new public management er? Det er, når hjemmeplejeren ikke har tid, fordi hendes chef og dennes chef og dennes chef forlanger, at hun skal udfylde en masse skemaer, der dokumenterer hendes arbejde, så alle disse chefer kan holde møder om skemaerne.

Det er, når en fastende patient på hospitalet bliver bragt forgæves til operation op til flere gange, fordi kirurgen og sygeplejerskerne også skal udfylde skemaer.

New public management er, når det offentliges ’varme hænder’ udkonkurreres af ’de kolde’. Det er, når man som borger får at vide, at der ikke rigtig er nogen på arbejde på kommunekontoret, fordi de er på kursus i ’tværfaglig innovation’, og man opgiver at få en forklaring, fordi man aner, at der ikke rigtig findes en sådan.

Det var det, der i sidste uge fik en professor på Rigshospitalet til at udgive en bog om denne bemærkelsesværdige politiske sygdom og udtale til Politiken, at hvis det danske sundhedsvæsen var en patient, ville det blive kørt direkte på intensiv: ’Jeg er ikke ude i en eller anden djøf-bashing, men vi er simpelt hen blevet for overstyrede, og der er alt for mange ligegyldige papirer, der hele tiden skal udfyldes og meldes ind. Det er næsten perverteret, når vi melder de samme ting ind igen og igen og igen. New public management hærger vores organisation’, lød det.

Samme dag blev det i øvrigt offentliggjort, at administrationen af regionerne i Danmark er vokset med 30 procent. Det offentlige er blevet en størrelse, der næsten skaber flere opgaver, end det løser.

Opgaver, man forsøger at løse ved at ansætte endnu flere forvaltere i forvaltningen.

Således kan velfærden i Danmark sagtens øges år for år, og modtagerne af velfærden vil opleve, at den i samme periode forringes. Således kan konkrete ydelser beskæres, blot for at man i samme periode bruger/taber flere penge, end man sparer. Således kan karteldannelsen om velfærdsstaten udpege kontanthjælpsmodtagere og indvandrere som socialstatens tungeste byrde og lette sig selv for at bakse med endnu mere massive og komplekse problemer i administrationen.

 

CENTRUM-VENSTRE har sejret ad helvede til. Succesen med velfærdsstaten er så omfattende, at den nu om dage regenererer sig selv. Også selv om alle erklærer sig utilfredse med den. Både de, der betaler, samt de, der modtager. Og alle pengene forsvinder åbenbart undervejs. Hvad enten det er hos skattevæsenet eller i det offentliges mystiske bermudatrekant.

Tidligere finansminister Bjarne Corydon kaldte det ’den nødvendige politik’.

Nødvendighed som modsætning til ønsket politik. Velfærdsstaten er blevet så vanskelig at opretholde, at vægten af den må lettes, så kommende generationer ikke trykkes ned. Men to tredjedele af danskerne har deres udkomme fra velfærdsstaten.

Ingen forbliver kaptajn på færgen Danmark ved at navigere efter skær, der ligger ude i fremtiden. Et vindende politisk program holder sig i smult vande og til at komme flere retter på menuen i cafeteriet samt rokere lidt rundt på dækstolene.

Og så ansætte rigeligt med personale.

 

DER ER GLOBAL opvarmning, ja. Der findes ægte flygtninge, ja. Men det er de nemme sager. Her er det politiske kartels enighed påfaldende. Især i betragtning af hvor stort et nummer der gøres ud af sidstnævnte i et land, hvor man dyrker de små forskelles narcissisme.

Så kære Politiken, vil I have et virkelig udfordrende og ’progressivt politisk projekt’? Så tag et opgør med det ovenfor beskrevne styringsregime. Erkend, at der ikke er plads til mere selvgodhed, mere offerdyrkelse af middelklassen eller mere projektstyret falsk solidaritet med de virkelig udsatte.

Pointen er, at velfærdsstaten i sit forsøg på at udrede sig selv som rød tråd i stedet er i færd med at vikle sig ubehjælpsomt ind i et garnnøgle af kontrol. Således fikseret klemmes svage, urentable og uheldsvangre borgere af konkurrencestatens indviklede mønstre og opmålinger. Den er ikke længere til for dem, den er derimod til for opmålerne.

Så når I, kære Politiken, skriver ’vi vil begejstres’, antager jeg, at avisen først og fremmest udtrykker en længsel i eget virke og mest af alt taler til sig selv. Jeg lover, at tager I ovenstående opgave på jer, vil den ikke alene tilstunde jer ægte uafhængighed, men også vise sig at være ren kulturradikalisme.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn og efternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
kommentarer
Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen