Hvem skal fyres?

Mads Kastrup. Opinionsredaktør på Ekstra Bladet, skriver om politik, kultur og samfund.

De fem regioner i Danmark skal fyre op mod 500 ansatte. Det viser en rundringning, TV2 har foretaget.

En ting er, at statsminister Lars Løkke Rasmussen netop har slået sig op som velfærdsgarant i store annoncer. Her praler han som bekendt med at have givet guld, grønne skove, 230 CT-scannere samt redningshelikoptere over land og by. ’75-milliarder-ekstra-til-velfærd’, som kampagnen hedder.
Troværdigheden hos ’velfærds-Lars’ er med besparelserne til at overskue. Lige som det hurtigt gik op for de fleste, at ’velfærds-Lars’ faktisk ikke har bidraget til velfærdsgaverne som statsminister. Det har hans forgængere.

En anden ting er, at antallet af sygeplejersker i forvejen er faldet de seneste år.

Men den egentlige anfægtelse bør være følgende: De kolde hænders parade suger livet ud af årene på velfærdssamfundets krop. Ved afslutningen af 2016 var der cirka 8.500 administrative ansatte i regionerne mod cirka 6.700 i 2007. Stigningen på 27 procent dækker blandt andet over mere end en fordobling af antallet af akademikere med administrative opgaver.

Lønudgifterne til administrative ansatte i regionerne er steget fra cirka 3,2 milliarder kroner i 2007 til cirka 4,6 milliarder kroner i 2016. På ti år er antallet af akademikere i kommunerne faktisk også steget voldsomt. Med mere end 50 procent. I samme periode – fra 2006 til 2016 - er der blevet færre sosu-assistenter.

Det skriver sig alt sammen ind i en særlig fortælling om Danmark lige nu:

En herskende administrativ klasse har gjort velfærdsstaten til sin egen i stedet for de nødlidendes.
De offentligt ansatte, der rent faktisk befatter sig direkte med borgerne og disses behov og legitime krav, udkonkurreres. Sygeplejersker var før vant til, at de skulle gøre det så godt som muligt for de syge. Nu skal de gøre det så godt som muligt for et stigende antal forvaltere ved indrapporteringer.

Det er den sørgelige ironi om besparelserne i regionerne. Man kan såmænd udmærket forbedre hospitalerne ved at spare. Forudsat man fyrer de rigtige.

Læsere, der kan gætte, hvilken slags ansatte der skal fyres i regionerne i 2019, og hvilke der ikke skal, kan vælge mellem at vinde et lavement eller et glas med placebo-piller.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
43 kommentarer
Vis kommentarer