'Hvor der er penge, der er Peter'

'Jeg ville have mere respekt, hvis Schmeichel havde bidt hovedet af al skam og svaret: ’Hvor der er penge, der er Peter,’ skriver Mads Kastrup. Foto: Ritzau Scanpix
'Jeg ville have mere respekt, hvis Schmeichel havde bidt hovedet af al skam og svaret: ’Hvor der er penge, der er Peter,’ skriver Mads Kastrup. Foto: Ritzau Scanpix

Mads Kastrup. Opinionsredaktør på Ekstra Bladet, skriver om politik, kultur og samfund.

Peter Schmeichel virker grådig. Hvis han altså ikke bare har tabt bolden i eget net. Og han så nu står ubehjælpsomt i ’mixed zone’ og forsøger at bortforklare et drop. Eller måske er det begge dele. Jeg spørger i hvert fald mig selv, om der findes en fjerde mulighed.

To journalister fra det norske medie NRK er i den forgangne uge blevet løsladt efter at have været tilbageholdt i Qatar. De ville granske ørkenstaten, hvor næste VM i fodbold finder sted, men blev arresteret og frataget al udstyr samt optagelser.

Det er den slags, Peter Schmeichel bifalder. Han støtter dertil et regime, der har bygget sit VM-værtsskab på døde migrantarbejderes grave, og som holder hånden under Talibans terrorregime i Afghanistan. Et regime, hvor man i øvrigt netop har forbudt kvindefodbold.

Og hvilken begrundelse har Peter Schmeichel så for at lade sig fyrsteligt belønne som ’posterboy’ for styret i Doha?

’For mig handler det om fodbold, og jeg er nødt til at holde det til fodbold. For jeg har ikke viden og føler heller ikke ansvar for noget som helst andet,’ forsvarede Schmeichel sig over svenske fotbollskanalen.se, hvor den danske eks-målmand heller ikke var for fin til at genspørge, om svenskerne ikke bare er kritiske, fordi Sverige ikke har kvalificeret sig til VM.

For det første har Schmeichel ikke ansvar for fodbold. Han har ikke en kontrakt med en klub eller forpligtelser over for et landshold, han er udtaget til. Hans personlige ansvar for en human og demokratisk verden er ikke anderledes eller mindre end vi andres. Og jeg tror ikke, jeg er ene om at diskvalificere eks-målmandens hævd på et fodbold-helle, når han tager sig godt betalt for at ’sportswashe’ et helvede.

Alle kan se, at sportens symbolværdi for Qatar ikke kan undervurderes. Idrættens massehypnotiske magi har været rygrad i den nationale selvfølelse i hele imperier. Såsom Sovjetunionen, Kina eller Hitlers Tredje Rige. Qatar bygger international anerkendelse ved for oliemilliarder at købe sig til sportslig glorværdighed. Og det er naturligvis rart og bekvemt for emiren og kompagni, at vi her har at gøre med et område, der er friholdt for de for sporten utidige diskussioner om bestikkelse, terrorforbindelser og menneskerettigheder.

Landsholdet kan ikke sige fra. Det er underlagt den ulykkelighed, at et korrupt FIFA, der tænker og agerer som Schmeichel, berigede sig selv ved for ti år siden at placere VM i Qatar.

Vi medier bør heller ikke sige fra. Vores opgave er – som nordmændene netop forsøgte, og som Ekstra Bladets Jan Jensen på forbilledlig vis har gjort med reportager fra Qatar - at afdække, hvad der foregår, og hvordan verden ser ud.

Jeg ville have mere respekt, hvis Schmeichel havde bidt hovedet af al skam og svaret: ’Hvor der er penge, der er Peter.’ Manden har også tidligere ladet sig indrulle i Vladimir Putins propaganda-maskine.

Det eneste gode, der er at sige om eks-målmandens prostitution er, at han med sit navn i højere grad end at fremme styret i Doha nærmest afklæder dette - samt dets metode. Ja, det gode ved at Qatar skal afholde VM, er i det hele taget, at en masse mennesker, der aldrig før har talt om dem, nu taler om menneskerettigheder.

Og om at Peter Schmeichel og hans slags virker grådige.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
63 kommentarer
Vis kommentarer

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.