'I enestående grad inkompetent'

'Personligt er jeg forbløffet over, at man i dansk politik får lov til at være så løsrevet fra sin virke og ansvaret for egen gerning,' skriver Mads Kastrup om Københavns kommende overborgmester. Foto: Jens Dresling
'Personligt er jeg forbløffet over, at man i dansk politik får lov til at være så løsrevet fra sin virke og ansvaret for egen gerning,' skriver Mads Kastrup om Københavns kommende overborgmester. Foto: Jens Dresling

Mads Kastrup. Opinionsredaktør på Ekstra Bladet, skriver om politik, kultur og samfund.

Hun er skredet fra en milliardregning.

Vi taler hospitals-byggerier, der er stærkt forsinkede. Og voldsomt fordyrede. Udvidelsen af Herlev Hospital, opførelsen Rigets Børnehospital, psykiatrisk på Bispebjerg m.fl. Sophie Hæstorp Andersen (S) er dertil hovedansvarlig for en af de dyreste IT-skandaler i danmarkshistorien - Sundhedsplatformen.

Og på tirsdag bliver den forhenværende formand for Region Hovedstaden valgt som overborgmester i København.

Personligt er jeg forbløffet over, at man i dansk politik får lov til at være så løsrevet fra virke og ansvaret for egen gerning. Billedliggør man politik som en spand vand, er Hæstorp tydeligvis en dråbe glat olie, der flyder ovenpå uden nogen forbindelse til det egentlige indhold.

IT-systemet ’Sundhedsplatformen’ har i Hæstorps ’regeringstid’ som regionsrådsformand været hendes absolut vigtigste politiske opgave. Vi taler om det dyreste it-projekt i det danske sundhedsvæsens historie: 2,8 milliarder kroner.

Indført af Hæstorps socialdemokratiske forgænger skulle Sundhedsplatformen have lettet arbejdsgangene på hospitalerne og effektiviseret behandlingerne, men blev i stedet skyld i fejlmedicineringer, forsømmelser og færre behandlinger. Læger har forladt hospitaler i vrede. Sygeplejersker er bukket under af stress.

Statsrevisorerne reviderede Hæstorp og kompagnis fejl og mangler: ’Uprofessionel og kritisabel’, og ’faldet i hospitalernes aktivitet har været væsentligt over det forventede’, skrev revisorerne blandt andet.

Sophie Hæstorp Andersen tog kritikken ’alvorligt’, sagde hun. Hun ’var blevet klogere undervejs’. Men det lignede udsagn, der forlenede hende med en tydelig forbløffelse over, at hun overhovedet havde ansvar for noget som helst i verden.

Man anede denne arrogante tilgang gå igen blandt de kolde hænder i det embedsapparat, der har indført og dikteret Sundhedsplatformen, og på hvis side Hæstorp hele tiden har stået. Her fandtes ingen fejl, kun ’behov for udbedringer’ samt en forestilling om, at milliarder af skattekroner er uendelige og ens råderet til politiske privilegier er løsrevet fra den besværlige virkelighed.

Det er denne tilgang til borgernes penge, politisk ansvar og redelig administration, der venter hovedstaden efter på tirsdag. Københavns kommende overborgmester har det åbenbart med sine offentligt ansatte, som herskabsfolk har det med tyende.

Sophie Hæstorp Andersen forsøgte op til sidste jul som regionsrådsformand at spise regionens sygeplejersker af med et honninghjerte som tak for en særlig indsats under pandemien. 447 sygeplejersker leverede i vrede honninghjerterne tilbage til hende. Hæstorp skulle tvinges til at undskylde sin mangel på situationsfornemmelse.

Da hun i maj kundgjorde sin afgang som regionsrådsformand og sin plan om at blive overborgmester, skrev Sophie Hæstorp Andersen på Facebook: ’Jeg er stolt af at have udviklet et mere menneskeligt sundhedsvæsen, styrket en sammenhængende infrastruktur og sat turbo på regionens grønne omstilling.’

Dengang turde jeg ikke tænde min bullshitdetektor af frygt for, at den brød sammen under dette udsagn. Det bliver ikke lettere fremover, tænker jeg. Socialdemokraterne vil gå tilbage. Enhedslisten vil måske for første gang blive større - hvilket ikke ligefrem hjælper - hun ender som overborgmester. Alt sammen på trods af at Sophie Hæstorp Andersen set fra borgerens side ikke vist sig andet end i enestående grad inkompetent.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
319 kommentarer
Vis kommentarer

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Det er fuldstændig hat og briller