Influenceren

Social- og indenrigsminister Astrid Krag Kristensen (S). Foto: Emil Agerskov
Social- og indenrigsminister Astrid Krag Kristensen (S). Foto: Emil Agerskov

Mads Kastrup. Opinionsredaktør på Ekstra Bladet, skriver om politik, kultur og samfund.

Social- og ældreminister Astrid Krag er både en moderne og en gammeldags politiker.

Moderne, fordi hun i det ’selfiestyre’, hendes statsminister har indført, er noget nær den fremmeste giraf på selfiekarrusellen. Hendes Facebook- og Twitter-studier i egen mimik såvel som hendes ivrige optræden overgår de fleste folkevalgtes.

Så vidt indpakningen. Til gengæld er Krag en gammeldags karrierepolitiker, når det gælder indhold. Der er ikke sammenhæng mellem, hvad hun siger, og hvad hun gør.

Berlingske har godtgjort, at den socialdemokratiske regerings ældreminister er blevet, hvad hun for få år siden fandt var noget af det mest forkastelige i dansk politik. Astrid Krag har lavet en ’Thyra Frank’ opkaldt efter VLAK-regeringens ældreminister.

Da VLAK-regeringen i 2017 fremlagde sit lovkatalog, tronede Krag straks forarget frem og udpegede manglen på forslag på ældreområdet: ’Det her viser jo igen, at regeringen ikke har nogen ambitioner for vores ældrepleje eller vores velfærd i øvrigt. Og så tror man, at hvis man sætter Thyra Frank ind som kransekagefigur, så opdager vælgerne det nok ikke,’ lød det fra Astrid Krag til Ekstra Bladet.

Nu er Krag selv blevet indsat som den socialdemokratiske regerings ’kransekagefigur’ på ældreområdet. Og lovkataloget fra hendes egen regering for 2021-2022 viser ét sølle lovforslag på ældreområdet. Ikke at antallet af lovforslag nødvendigvis er en god målestok for en politikers duelighed. Måske snarere tværtimod. Men det syntes Astrid Krag i 2017. Nu magter hun bare ikke at leve op til det selv. Ligesom hun undslår sig interviews om netop denne selvmodsigelse.

Krag stod altid først, når det under den tidligere regering gjaldt at råbe op om daværende ældreminister Thyra Franks (LA) angivelige dovenskab, umeddelsomhed, konfliktskyhed og mangel på initiativ.

Eksempelvis skrev Astrid Krag på Twitter, da det handlede om dårlig rengøring hos ældre: ’Ældreministeren må komme på banen. Er det lovligt? Er det værdigt? Man kan undre sig over, hvor Thyra Frank er henne i sagen.’

Man kan i dag med lethed sætte Astrid Krag ind i tweetet i forbindelse med sager på ældreområdet i stedet for Thyra Frank. Det kunne man i øvrigt også med Krags direkte forgænger, partifællen Magnus Heunicke.

Var det her, den socialdemokratiske velfærdsstat ville hen? Var målet et selfiestyre, hvor ingen ansvarlige gør, som de prædiker? Med gratis omgange, der kun anvendes til at sælge sig selv. I virkeligheden er Astrid Krag vel efterhånden mere en influencer end politiker.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
79 kommentarer
Vis kommentarer

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Det er fuldstændig hat og briller