IS-mødre? Følg Norge

Hvis nordmændene kan finde ud af at retsforfølge sine IS-mødre, kan vi også i Danmark. Her IS-kvinder fra Al-hol-lejren i Syrien. Foto: REUTERS/Ali Hashisho
Hvis nordmændene kan finde ud af at retsforfølge sine IS-mødre, kan vi også i Danmark. Her IS-kvinder fra Al-hol-lejren i Syrien. Foto: REUTERS/Ali Hashisho

Mads Kastrup. Opinionsredaktør på Ekstra Bladet, skriver om politik, kultur og samfund.

En hjembragt norsk IS-mor er blevet dømt ved byretten i Oslo.

Og lad os i Danmark anvende det som et forbillede. Hvis nordmændene kan finde ud af det her, kan vi også i Danmark. Vi er faktisk forpligtet til det. Det har vi været hele tiden uanset en hylende hjemlig høtyve-hær, der på de sociale medier jævnligt blotlægger, at de reelt er imod lov og ret ved ikke at hjemtage danske statsborgere. Og desuden uanset at et bredt flertal i Folketinget - af frygt for at tabe disse høtyve-vælgere til hinanden - trodser det indlysende ombud, de ellers er sat til at forvalte.

IS-mødre og -børn med dansk statsborgerskab skal Danmark selvfølgelig tage sig af. Punktum. Længere er den ikke. Disse mennesker er – desværre – vores ansvar. De er ikke kurdernes, ikke tyrkernes, ikke syrernes. De er danske. Og mødrene skal dømmes efter dansk lov. Og vi må derfor bede alle om at bemærke den norske sag. Ikke mindst de mange, der til deres tirade af bortforklaringer, med henblik på at undgå danske børn og mødre vender hjem fra eksempelvis al-Hol-lejren, hævder, at man jo ikke kan efterforske sagerne i Danmark.

Den norske IS-mor rejste – ikke ulig danske IS-mødre til Syrien - i 2012. Hendes forsvar i retten gik selvsagt på, at hun kun havde passet hjem og børn og ikke været på selve slagmarken. Men dommeren fastslog, at kvinden hermed også havde bidraget til terrorregimet og naturligvis var vidende herom. Hun havde dertil indskrevet sine børn i selvsamme brutale kalifat.

Dommen er udmålt til tre og et halvt år. Om det er for meget eller for lidt for at bidrage til, hvad man må karakterisere som landsforræderi samt forbrydelse mod menneskeheden, skal vi lade være usagt. Og den norske IS-mor har appelleret dommen.

Men rettergang i Danmark er den eneste rette måde at beskæftige sig med de – heldigvis forholdsvis få, faktisk nogenlunde samme antal som nordmændenes - danske IS-mødre og deres børn på.

Og her aner man høtyve-hærens hyl sætte ind: ’De skal overhovedet ikke sætte fod på dansk jord!’

Det har imidlertid ingen relevans, om vi ønsker at bringe børnene eller deres mødre til Danmark. Ikke hvis vi med et populært ordvalg har røv i de udlændingepolitiske bukser, hjemlige politikere som Nye Borgerlige, DF, Konservative og ikke mindst regeringen elsker at spankulere rundt på vælgermarkedet med. Vi kan kalde det ’udvisningsbuksen’. For hvordan skal vi overbevise mellemøstlige lande om, at de skal hjemtage kriminelle og udvisningsdømte fra Danmark, når vi ikke vil hjemtage vores egne?

Nordmændene har anvist en vej ud af hykleriet. Nogle ansvarsbevidste, voksne mennesker i Folketinget bør sørge for, at vi følger den.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
180 kommentarer
Vis kommentarer