Ja, alle bør være ’klimatosser’

'Global opvarmning er menneskeskabt. Og indiskutabel. Og kræver alles opmræksomhed. Uanset om man hader, at et svensk skolebarn bliver verdensberømt på at sige det.' Foto: Jacob Erbahn
'Global opvarmning er menneskeskabt. Og indiskutabel. Og kræver alles opmræksomhed. Uanset om man hader, at et svensk skolebarn bliver verdensberømt på at sige det.' Foto: Jacob Erbahn

Mads Kastrup. Opinionsredaktør på Ekstra Bladet, skriver om politik, kultur og samfund.

ALLE BØR være ’klimatosser’. Ikke fordi en hedebølge har lagt låg på vores kontinent og får Europa til at simre med varmerekord i Paris, og asfalt, der smelter i Tyskland.

MEN DER ER varmere i hele verden end nogensinde tidligere målt.

Inden klimaskeptikere og morfædre med en angivelig erindring på alder med fossile brændsler kommer halsende og erklærer, at der altid har været store temperaturudsving på kloden, og at der var næsten lige så varmt i Paris eller i Sønder Bøvelse for over 100 år siden, bør de fordøje hovedpointen.

NUTIDENS klimaforandringer er uden fortilfælde i de sidste 2000 år. Det gælder såvel temperaturændring som udbredelse.

Forskere fra universitetet i Bern i Schweiz har netop offentliggjort resultatet af en stor undersøgelse i magasinet Nature. Med tusinder af rekonstruktioner af fortidens klima fra hele kloden via analyser fra træringe, iskerner og aflejringer i hav og søer, er konklusionen klar:

GLOBAL opvarmning er menneskeskabt. Og indiskutabel. Og kræver alles opmræksomhed. Uanset om man hader, at et svensk skolebarn bliver verdensberømt på at sige det. Uanset om man foragter frelstheden i de forsamlinger, der går forrest med budskabet. Uanset om en tante, onkel eller oldefar kan ’huske en sommer, der var meget varmere end denne her’. Det er stadig et uomgængeligt faktum:

’Jordens globaltemperatur stiger, og det skyldes den menneskelige påvirkning. Vi har ikke nogen undskyldning for, at det bare kan være naturligt,’ siger klimaprofessor ved Københavns Universitet Jens Hesselbjerg Christensen til Berlingske adspurgt om den nye, omfattende rapport.

ELLER SOM Bo Møllesøe Vinther, iskerneforsker og ekspert i fortidens klimaforandringer ved Niels Bohr Institutet i København, siger i samme artikel: ’Man kan sagtens finde enkelte steder på kloden, hvor der i en periode var varmere end i dag, men det var ikke globalt dækkende, og det er det, der er den afgørende forskel.’

Så når der lige nu sættes varmerekorder i Frankrig, Belgien, Holland, Tyskland med mere, er det bemærkelsesværdigt, ja. Men malet ind i det store billede af global opvarmning er det faktisk også alarmerende. Fordi det bevisligt ikke længere blot er en del af et lokalt eller regionalt udsving.

HVIS ’klimatosse’ er at ønske bekæmpelse af global opvarmning højeste prioritet i verden, kan sidste mand til at melde sig således ikke blot selv være en tosse. Vedkommende må erklæres for idiot.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
181 kommentarer
Vis kommentarer