Jimmie bliver stueren - 'den humanitære stormagt' rinder ud

Mads Kastrup. Opinionsredaktør på Ekstra Bladet, skriver om politik, kultur og samfund.

Der er valg i Sverige til september. Jeg dækkede det forrige. Mængden af indvandrerkritiske stemmer, der bare ikke ville i avisen, var en overvældende oplevelse.

Jeg tror, det har ændret sig.

I mange år påstod et stort antal danskere, at Sverige var længere fremme end Danmark, når det gjaldt udlændingepolitikken.

Visse hævdede – ingen nævnt, ingen glemt – at svenskerne med åbenhed og inklusion var ved at gøre flygtninge og migranter til en gevinst.

I dag ved selv svenskerne, at det er løgn. Eller en stor del ved det i hvert fald. For de mest ihærdige tilhængere af mangfoldighedens velsignelser dukker den tunge erkendelse ganske vist kun langsomt op, lige som granit der blotlægges i skærgården, når isen smelter.

Men Sverige står, hvor Danmark stod, i årene efter statsminister Poul Nyrup Rasmussen i 1999 om Dansk Folkeparti og partiets udlændingepolitik sagde; ’Stuerene, det bliver’ I aldrig.’

Dette har været holdningen til Sverigedemokratarna (SD), DF’s søsterparti, både før og efter riksdagsvalget i 2014. ’Rumsrene’ bliver de aldrig.

Ved forrige valg fordobledes SD til 12,9 procent. Dagen efter gik avisen Expressen i sort. Med en forside helt i sort og teksten: ’I går stemte 781.120 svenskere på...’ (efterfulgt af Sverigedemokraternas logo).

Forleden dag bragte selvsamme Expressen en meningsmåling. Sverigedemokraterna står til at få 21 procent af stemmerne ved det kommende valg.

’Den humanitære stormagt’ er begyndt at trække alt tilbage. De svenske socialdemokrater vil tydeligvis forsøge at overtage en del af SD’s dagsorden. En model, gamle og etablerede partier flere steder i Europa har haft held med på det seneste – eksempelvis i Holland og Østrig. Og som også forfølges af danske socialdemokrater i forsøget på at genvinde regeringsmagten herhjemme.

I det hele taget synes fortrydelsen at slå igennem i Sverige. Medierne er begyndt at sætte etnicitet på voldtægtsforbrydere, udrede bandekrige og regne på udlændinge-udgifter. Hvilket tidligere var noget nær tabu.

For medierne er begyndt at fatte, at deres virke mod Sverigedemokraterne er kontraproduktivt. At deres dækning af partileder Åkesson ligner New York Times’ forfejlede, politisk korrekte dækning af Trump ved det amerikanske valg. Der findes ikke bedre mobilisering for et protestparti, end når den etablerede klasse siger, at partiet og dets protester skal i den sorte gryde.

’Lex Pia’ er med andre ord ved at dæmre for svenskerne.

Pia Kjærsgaard bragte altid det værste frem i sine modstandere. De fik altid sagt langt mere ufordelagtigt om sig selv og demonstreret egen mangel på dømmekraft, end de magtede at ytre om Pia Kjærsgaard eller hendes parti, fordi hun bragte dem i affekt. Kongeeksemplet er lige præcis statsminister Poul Nyrup Rasmussens ’stuerene blir’ I aldrig’.

Svenskere, der har forsøgt at pudse egen glorie ved at spytte på Sverigedemokraterna eller partiets leder, har fået dem til at skinne endnu mere i flere og flere svenskeres øjne.

Udskamningen går ikke længere. De tavse taler efterhånden tydeligt - samt til citat. Det svenske valg bliver vanvittigt spændende.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
24 kommentarer
Vis kommentarer

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

En fuldtonet skandale