Jo, selvfølgelig skal regionerne nedlægges

Mads Kastrup. Opinionsredaktør på Ekstra Bladet, skriver om politik, kultur og samfund.

Torsdag skrev formændene for Danmarks fem regioner i Politiken:

’At bevare regionerne er ikke et mål i sig selv, men det bør nedlæggelse af regionerne heller ikke være.’

Jo, det bør en nedlæggelse være. For det andet så lyver formændene, vil jeg tro. De synes, at regionerne er et mål i sig selv. Og for det tredje er det påfaldende, at uanset hvor langt de politisk valgte formænd for Danmarks regioner skriver i Politiken, så magter de åbenbart ikke at komme med andet argument mod en nedlæggelse end følgende:

’Risiko for demokratisk underskud’.

Lad os oversætte ’risiko for demokratisk underskud’: Regionsrådsformændene vil gerne beholde deres taburetter.

Det er i det hele taget et blegt forsvar for eget virke, formændene mønstrer. De er sågar ude i vigtigheden af, at borgere kan henvende sig til dem, hvis de synes, at der mangler p-pladser ved hospitalet, og at det nok bliver lidt sværere, hvis staten tager over.

Så jo, lad os endelig afskaffe regionerne. Sundhedsstyrelsen og Sundhedsministeriet bør kunne administrere sundhedsvæsenet for en befolkning på 5,6 millioner.

Man bør dertil straks skrotte DRG-takstsystemet (økonomistyringssystemet i sundhedsvæsnet), der belønner overbehandling.

Og lad mig modsat formændene være konkret. Eksempelvis har Sundhedsplatformen i Region Hovedstaden været regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersens (S) absolut vigtigste politiske opgave. Prisen er 2,8 milliarder kroner. Systemet har fejlet fælt. I stedet for at lette arbejdsgange er systemet skyld i fejlmedicineringer og forsømmelser. Læger har forladt hospitaler i vrede. Sygeplejersker er bukket under af stress. 

Politiske kommentatorer går i disse dage højt op i, at statsminister Lars Løkkes venstre-medlemmer i regionerne er i oprør over, at han vil nedlægge regionerne. Disse politiske kommentarer er uinteressante sammenlignet med, hvad det egentlig handler om. 

Det hele skriver sig ind i en særlig fortælling om Danmark lige nu. De offentligt ansatte, der rent faktisk befatter sig direkte med borgerne og disses behov og legitime krav, udkonkurreres.

Kirurger sendes på kursus i at vaske hænder af regionsregimet, der til gengæld bogfører begivenheden og kvitterer med et diplom, der skal fornys hvert år. Antallet af sygeplejersker falder. De kolde hænders umættelighed suger varmen og livet ud af årerne på sundhedsvæsenet.

Ved afslutningen af 2016 var der cirka 8500 administrativt ansatte i regionerne mod cirka 6700 i 2007. Lønudgifterne til administrative ansatte i regionerne er steget fra cirka 3,2 milliarder kroner i 2007 til cirka 4,6 milliarder kroner i 2016. 

Det handler ikke om borgerne eller patienterne i regionerne. Regionsrådsformændene fortæller ikke sandheden. Deres eneste undskyldning kan være, at de lyver for sig selv. 

De fem regionsrådsformænd skriver følgende: ’Der er brug for et regionsråd med demokratisk legitimitet, der kan afveje hensynene til kvalitet, økonomi og borgernes behov for tryghed og nærhed.’

Lad os igen oversætte (resultatet er nemlig det samme): Regionsrådsformændene vil gerne beholde deres taburetter.

Kære regionsrådsformænd, I bør derimod have at vide, hvad der mest af alt er brug for. Nemlig at vi herude gør jer klart, at I fik chancen, I fejlede, og vi kan ikke længere se, at I sidder der for andet end jeres egen skyld.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
84 kommentarer
Vis kommentarer