Lykketoft - manden uden format

'Måske burde Mogens Lykketoft – inden han erklærede, at Helle Thorning-Schmidt var fejlcastet og manglede formatet – have spurgt sig selv, om det ret beset er hende, han taler om,' skriver Mads Kastrup. Foto: Jens Dresling
'Måske burde Mogens Lykketoft – inden han erklærede, at Helle Thorning-Schmidt var fejlcastet og manglede formatet – have spurgt sig selv, om det ret beset er hende, han taler om,' skriver Mads Kastrup. Foto: Jens Dresling

Mads Kastrup. Opinionsredaktør på Ekstra Bladet, skriver om politik, kultur og samfund.

Mogens Lykketoft har aldrig rigtig været en god kammerat andre steder end i den socialdemokratiske partijargon.

Det er derfor ikke forbløffende, at han synes, Helle Thorning-Schmidt var ’fejlcastet’ som leder af Socialdemokratiet. Det overraskende er, at han har behov for at sige det.

’Hun var efter min mening fejlcastet til opgaven. Holdningerne og målene forblev i hendes ti år som partiformand og undervejs regeringschef aldeles uklare,’ skriver Lykketoft i sine erindringer, der udkommer 2. oktober.

Nogen er nødt til at gøre den socialdemokratiske nestor opmærksom på, at det er muligt, han ser det sådan. Det er endda hans ret. Men det vil være klogt at se sig selv i spejlet, inden han annoncerer, hvem der har været egnet som leder af hans parti.

Da Mogens Lykketoft i 2002 deklarerede sig selv som kommende statsminister, rystede landet på hovedet. Socialdemokratiet var 11 år bagud. Manden, der i 1992 dolkede Svend Auken i ryggen for at erstatte Auken med Poul Nyrup Rasmussen, var åbenlyst ikke fremtiden. Han var fortiden. Men den udspekulerede fremmaner af det formandsopgør, der havde hjemsøgt partiet i årevis, opkastede sig selv som et sidste udåndende spøgelse.

De kunne barbere hans Trotsky-skæg her fra og til Stauning rørte på sig. Lykketoft ville ikke blive statsminister. Han var oppe mod sit ry som kongemorder, mod mephisto-figuren, mod afbildningen af ham som en konspirator, der ofrer alt og alle inklusive sine nærmeste for magtens skyld.

Og så var han oppe mod den arrogance, der udstråler fra folk, som hævder at kigge verden ud, men åbenlyst ikke magter at se sig selv.

Jeg var selv til stede i lokalet, den aften han holdt sin nederlagstale.  ’Det her er et lavpunkt,’ sagde Lykketoft. Han stod dér i Copenhagen Jazzhouse til partiets begravelsesfest på valgaftenen, havde barberet sig selv og socialdemokraterne ned til noget nær ukendelighed og holdt ironisk nok den bedste tale, han endnu havde holdt.

’Kennedy sagde engang, at sejren har mange fædre, men nederlaget er forældreløst. Sådan er det ikke her. Det er mig, der har haft lederskabet,’ sagde han.

Socialdemokratiets mere end 130-årige politiske orden var i opløsning. Som et sandslot overskyllet af den nye borgerlige tids eroderende bølge syntes partiborgen konturløs og uformelig. Og Mogens Lykketoft havde ikke gjort noget godt i den forbindelse.

De velvalgte ord må siden være gået i glemmebogen for ham. Måske var de blot en sprække af en fortalelse i en mur af facade-retorik. Det var under alle omstændigheder ikke et øjeblik, der dukkede op, da Lykketoft skulle vurdere Helle Thorning Schmidts ’egnethed’ og format.

For hvad med ham selv? Hvad med, hvor ’fejlcastet’ eller for den sags skyld egnet, han selv var? Thorning-Schmidt vandt i det mindste regeringsmagten.

Måske burde Mogens Lykketoft – inden han erklærede, at Helle Thorning-Schmidt var fejlcastet og manglede formatet – have spurgt sig selv, om det ret beset er hende, han taler om, når han har så stort behov for at rekapitulere fejl og mangler i sit partis historie.

Eller måske er det – apropos fejl og mangler – den forhenværende Henrik Sass Larsen, der siger det mest præcist om Lykketoft i denne fredags Weekendavis:

’Hvad lever han for, kan han aldrig få nok? Han har opnået det hele, ministerposter, formandskab, FN, men igen skal han ødelægge, igen skal han desavouere. Åh, gå dog hjem og pas dine børnebørn, Mogens, jeg er så træt af det.’

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
74 kommentarer
Vis kommentarer