Annonce:
Annonce:

Man kan helt ustraffet lyve for justitsministeren

Som justitsminister Nick Hækkerup sagde fredag på pressemødet om teleskandalen, så vil han end ikke ’fyre nogen’: ’Der er behov for en kultur, hvor fejl kan bringes frem i det åbne’. Foto: Finn Frandsen
Som justitsminister Nick Hækkerup sagde fredag på pressemødet om teleskandalen, så vil han end ikke ’fyre nogen’: ’Der er behov for en kultur, hvor fejl kan bringes frem i det åbne’. Foto: Finn Frandsen
Annonce:
Følg Opinionen

Mads Kastrup. Opinionsredaktør på Ekstra Bladet, skriver om politik, kultur og samfund.

Forleden stod statsministeren i Folketinget og undrede sig over, at der er hele 1.900 ansatte i Rigspolitiet. For hvad laver så mange i administrationen af politiet?

Det har vi fået et svar på nu: De lyver. Blandt andet.

Jeg taler om den såkaldte telesag. Teleoplysninger i omkring 10.000 straffesager fra perioden 2012-2019 kan være fejlbehæftede. I tusindvis af retssager er oplysninger anvendt til eksempelvis at placere mistænkte på gerningssteder og dermed føre dem til doms. Uskyldige kan altså være kendt skyldige.

Annonce:

En redegørelse godtgør, at man i Rigspolitiets Telecenter direkte bad sine medarbejdere lyve for justitsministeriet for at dække over blamagen. I det hele taget er redegørelsen en opremsning af de ansvarlige myndigheders mange løgne og svigt. Rigspolitiet har ikke levet op til sit ansvar. Rigspolitiets kvalitetskontrol har ikke været tilstrækkelig. Rigspolitiet har ikke undersøgt tidligt opdagede fejl.

Det er så her, det bliver rigtig interessant. For hvad sker der sædvanligvis i den danske retsstat, når folk overtræder loven? Eksempelvis når modtagere af sociale ydelser fanges i at lyve for myndighederne? Eller en selvstændig erhvervsdrivende forsøger at forholde myndigheder uregelmæssigheder om sin virksomhed?

Rigtigt, de straffes.

Og hvad sker der med lederne i Rigspolitiet, der har løjet for domstolene og forsætligt brudt loven? Eller med de folk i ministeriet, der rent faktisk fik besked, men var tavse i tre måneder?

De straffes ikke.

Som justitsminister Nick Hækkerup sagde fredag på pressemødet om skandalen, så vil han end ikke ’fyre nogen’: ’Der er behov for en kultur, hvor fejl kan bringes frem i det åbne’.

Annonce:

Den kan kontanthjælpsmodtageren forsøge sig med næste gang, man efter en dyneløfte-rapport skal bøde for at have delt seng med et andet menneske i et sambo-lignende forhold på mere end en weekend.

Nogen bør selvfølgelig forklare landets nye justitsminister, at der er forskel på fejl og forsætlige overtrædelser. Og måske tillige forklare statsminister Mette Frederiksen, at hendes løfte om et opgør med forvaltningsvældet allerede tre dage efter, hun annoncerede det, ligner en retræte i løb, mens man forsøger at holde bukserne oppe.

Det siges, at man skal kende en retsstat på, at den hellere lader ti skyldige gå fri frem for at sætte en uskyldig i fængsel.

Der er begrundet frygt for, at det sidste har fundet sted i Danmark i flere tilfælde på grund af telesagen. Det var derfor, jeg i en tidligere leder om denne sag skrev:

’Der bør således være udbredt politisk bekymring om at sikre, at der ikke sker det samme i telesagen som i andre store it-skandale-sager i det offentlige: At ingen på øverste niveau for alvor gøres ansvarlige.

Annonce:

Vi afventer spændt udredningen og konsekvensen.’

Udredningen siger, at det er værre end frygtet. Til gengæld holdes ingen ansvarlige.

En af samfundets bærende byggesten er bragt i skred. Det samme er den måske vigtigste danske samfundskapital - tilliden til autoriteterne - som statsministeren forleden dårligt kunne holde op med at tale om i sin åbningstale.

Vi kan ikke sætte vores lid til Rigspolitiet eller Justitsministeriet. Men de skal såmænd bare fortsætte det gode arbejde, siger den socialdemokratiske regering. Det er den ’kultur, der er behov for’.

Eller som ordensmagten selv plejer at udtrykke sig ved ulykkessteder: ’Intet at se her. Vær venlig at passere gaden.’ 

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
29 kommentarer
Vis kommentarer
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Annonce:
Det er uforståeligt, at Pytlick er hoppet på den saudiske sportswashing-vogn

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: