Manden, der ikke havde råd til selv at mene noget

Mads Kastrup. Opinionsredaktør på Ekstra Bladet, skriver om politik, kultur og samfund.

Han har siddet mere end 12 år som regeringsmedlem. Heraf en pæn del som landets statsminister.

Nu siger Lars Løkke Rasmussen så, at det er på tide at gøre noget ved integrationen. Som var manden netop ankommet i dansk politik. Som var han helt ny. Som har han aldrig haft noget med noget at gøre i Danmark før.

Løkke ved godt, at de færreste hopper på den slags. Han siger imidlertid sådan, fordi han ikke har noget valg. 

Det enestående ved Lars Løkke Rasmussens nytårstale var, at den sagde mere om ham som statsminister end om det Danmark, han har påtaget sig at lede.

Lars Løkke Rasmussen er den svageste statsminister, landet længe har haft. Han er naturligvis klar over, at tanken om at rive betonkarréerne i ghettoerne ned, ikke er ny. Der har endda været planer om det, siden Løkke var minister første gang i Anders Fogh Rasmussens regering i 00’erne.

Løkke har sågar selv talt om det i en åbningstale i Folketinget tilbage i 2010. Det er derfor mindst tredje gang en leder af Venstre ’gør op med ghettoerne’ i en betydende tale, om man vil.

Men Danmarks statsminister har ikke råd til at have originale synspunkter. Han må nøjes med at gå ind for politik, et flertal i forvejen er enige om. Eksempelvis at parallelsamfund skal bekæmpes med alle midler.

Alternativt kan Løkke kun ytre politik, Dansk Folkeparti i forvejen har givet udtryk for er en god idé. Hans hovedopgave er i den slags tilfælde oftest at fremstille den, som var det hans egen.

Mandag aften tilgodeså Lars Løkke Rasmussen endog begge kriterier på én gang. Både flertallets og Dansk Folkepartis. Hvorefter han – må man antage – glædede sig over, at han som statsminister igen gav nogen ret mod selv at få fred. 

Således talte Løkke til nationen om det, der alt sammen har været sagt før. Og dermed fik han ufrivilligt fortalt en uomgængelig sandhed om sig selv som statsminister:

Nemlig, at Lars Løkke Rasmussen ikke har ret meget at skulle have sagt. 

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
35 kommentarer
Vis kommentarer