Manden der skyder på alt og alle - men måske mest på sig selv

Henrik Sass Larsen fotograferet på Christiansborg i 2016. Foto: Lars Krabbe
Henrik Sass Larsen fotograferet på Christiansborg i 2016. Foto: Lars Krabbe
Følg Opinionen

Mads Kastrup. Opinionsredaktør på Ekstra Bladet, skriver om politik, kultur og samfund.

Det er åbenbart med Henrik Sass Larsen som med Donald Trump.

Han mener ikke nødvendigvis det, han siger. Og fremhæver nogen opsigtsvækkende udtalelser fra den socialdemokratiske gruppeformand, vidner det kun om, hvor upålidelige medier er. Ja, det godtgør endda, at Sass Larsen gør ret i ikke at ville tale med journalister.

Personligt finder jeg dette problematisk. Ikke blot som journalist. Men også som demokrat. Det vil sige, at landets måske kommende finansminister påberåber sig udsat for noget nær ’fake news’, hvis vi medier peger spørgende på såret, når han har skudt sig selv i foden.

Sass Larsen sad i et journalist-frit snakkeprogram med Søren Pind på TV2 News og ønskede Danmark ud af såvel menneskerettighedsdomstol som konventioner.

’Hvis det stod til mig, så var noget af det bedste, vi kunne gøre, at kalde det hjem til dansk ret igen, sådan at det ikke er dem, der sidder og bestemmer,’ sagde Sass: ’Vi har fået rodet os ind i alle mulige domstole og konventioner. Det bliver vores opgave at rode os ud af det, så vi igen får herredømmet over det,’ lød det.

Fredag læser man så et – sjældent –  Sass-interview i Weekendavisen under overskriften ’Det, Sass mener…’:

’Jeg skulle selvfølgelig have understreget, at jeg ikke vil melde Danmark ud af en eneste konvention. Men jeg synes også, at alle de journalister, der skarpvinklede historien, skulle have gjort sig den ulejlighed at finde ud af, hvad jeg virkelig mener om sagen,’ lyder det her fra Sass.

Jeg vil hævde, at det smarteste nok i virkeligheden havde været, at den socialdemokratiske gruppeformand selv havde gjort sig den ulejlighed at finde ud af, hvad han mener om sagen, inden han begyndte at melde Danmark ud af konventionerne.

Lad mig her lægge selve diskussionen om konventionerne til side. Ikke mindst fordi Sass Larsen - som det fremgår - nu fortryder sine udtalelser. Tilbage står dermed, at Henrik Sass Larsen tydeligvis regner os andre for idioter.

For hvad er der ’ at finde ud af’? Der er intet at diskutere. Intet at tolke. Der blev sagt ’hjem til dansk ret’ og ’rode os ud af det’. Henrik Sass Larsen sad der på TV2 News, rettede riflen mod egen fod og fyrede den af. Og når vi journalister bagefter kommer og spørger, hvorfor han bløder, halter og er forpint, påstår han, at det er os, der er skødesløse.

Vi er nu nået dertil i Henrik ’Soloulykke’ Sass Larsens udvikling – kan man læse i denne avis – at vi journalister ikke længere er eksklusive, når det gælder mandens udeblivelse. Den socialdemokratiske gruppeformand udebliver nu også fra gruppemøder. Og dertil fra et møde i Folketingsgruppen, hvor partileder Mette Frederiksen efter sigende gav en Sass Larsen in absentia en skideballe.

Jeg har fremhævet det før på denne plads. Som et eksempel på en arrogant og nogle gange totalitært tænkende gruppeformand: Henrik Sass Larsen skrev i foråret i en bog, at medier, der lyver og bedrager, skal straffes med bøde. Uden på noget tidspunkt at stille sig selv spørgsmålet: Hvad så med politikere, der lyver? 

Jeg synes efterhånden, det er godtgjort, at det danske demokrati er bedre tjent med sine medier end med sin socialdemokratiske gruppeformand. Det er ikke os, der er fjenden.

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
31 kommentarer
Vis kommentarer
Der skides grønne grise i Statsministeriet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Ubegrænset adgang
med Ekstra Bladet+