Men ellers går det faktisk godt i Danmark

Faktisk er den mest oversete historie i Danmark lige nu, at nationen er duks, Danmark er i top, når det gælder corona, fremhæver Mads Kastrup.  Foto: Martin Lehmann
Faktisk er den mest oversete historie i Danmark lige nu, at nationen er duks, Danmark er i top, når det gælder corona, fremhæver Mads Kastrup. Foto: Martin Lehmann

Mads Kastrup. Opinionsredaktør på Ekstra Bladet, skriver om politik, kultur og samfund.

Mette Frederiksen har opført sig egenrådigt. Hun har skræmt embedsapparatet i en grad, så selv Rigspolitiet ikke tør andet end at begå lovbrud. Og regeringen har dertil brudt forfatningsloven plus det løse.

Men ellers går det godt. Vi danskere er sådan set vindere i corona-kampen. Træneren har bare midlertidigt tabt omklædningsrummet - som er at ligne med Christiansborg.

Faktisk er den mest oversete historie i Danmark lige nu, at nationen er duks, Danmark er i top, når det gælder at teste for corona. Snart er vi på 95.000 pr. dag. Kun Luxembourg tester mere. Og alligevel er antallet af smittede og indlagte lavt herhjemme sammenlignet med andre lande.

Torsdag opfordrede svenske Aftonbladet læsere til at berette om nære og bekendte, der er døde af corona. I Sverige bor der dobbelt så mange som i Danmark, men dødstallet er mere end otte gange så højt.

Den socialdemokratiske statsminister i Sverige har ikke gjort det godt.

Det er en særlig pointe, at gav man danskerne en globus og bad dem pege på, hvor de med corona-pandemien in mente ville foretrække at bo, ville rigtig mange formentlig ende med Danmark. Den nuværende skandale, hvor den socialdemokratiske regering i sin magtrus har kørt deres paradevogn i grøften og ubehjælpsomt – og for statsministerens vedkommende også med megen vrede - bakser med at få den på sporet igen, kan selvsagt nedsætte Mette Frederiksens popularitet – men kun midlertidigt, vil jeg hævde.

De politiske kommentatorer, der lige nu taler om en ’gamechanger’ (af uransagelige grunde bilder politiske kommentatorer sig ofte ind, at engelske fraser forlener en analyse med betydningsfuldhed), er formentlig ikke i vater med folkedybet.

Politik- og mediedanmark er altid noget andet end Danmark.

Det er selvsagt forståeligt, at vi fået en topivrig opposition. For første gang har den fodfæste på dansk politiks fedtede midtbane. Men der er stadig lang vej til at få fat i bolden.    

Og oppositionens spil virker forivret. I sidste uge mente venstreformand Jakob Ellemann lige som Mette Frederiksen, at alle mink skulle aflives. Ja, tilbage i begyndelsen af corona-pandemien var oppositionen bestyrtet over, at Mette Frederiksen ikke lyttede til sundhedsmyndighederne. Nu klager Jakob Ellemann-Jensen så over, at statsministeren lytter, ja, han ønsker endda en anden sundhedsmyndighed indsat til at kontrollere sundhedsmyndighederne.

I torsdagens leder skrev jeg, at det er en fornærmelse mod danskerne at lade som om, at kun Mogens Jensen er skyldig i mink-sagen. Hvilket synes uomgængeligt. Men mit bud er, at danskerne fortsat synes, Mette Frederiksen har gjort det godt. Hun behøver blot at gøre to ting for at opretholde sin enorme popularitet. Acceptere en undersøgelse, hvorefter det som vanligt er 90 mandater, der afgør konsekvensen af konklusionen.

Et valg vil sikkert være hende gunstig.

Den anden ting er simpel. Hun skal stille sig op og sige, at det med det egenrådige kan hun godt se. Men alle har plads til at forbedre sig, og det vil hun gøre nu. Og hun skal mene det, svare på alt og smile imens. Ellers taber hun i ren og umoden selvretfærdighed mere end omklædningsrummet.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
96 kommentarer
Vis kommentarer