Mette F. har ansat en vædder, og det må hun gerne

Mette Frederiksens stabschef Martin Rossen fotograferet på Christiansborg. Foto: Jens Dresling
Mette Frederiksens stabschef Martin Rossen fotograferet på Christiansborg. Foto: Jens Dresling

Mads Kastrup. Opinionsredaktør på Ekstra Bladet, skriver om politik, kultur og samfund.

’Live: Mette grilles’, skrev vi i toppen af EB.dk fredag eftermiddag.

Ikke rigtigt, vil jeg indvende. Det forudsatte, at statsminister Mette Frederiksen i fredagens samråd om ansættelse af sin særlige rådgiver Martin Rossen som stabschef/vicestatsminister virkelig var i knibe.

Men stolen blev end ikke varm.

Det skyldes naturligvis, at statsministeren ikke bryder nogen regler. Hun kan ansætte en vædder som stabschef og binde den til mødebordene i alle de udvalg, hun vil. Endda med en meddelelse om, at ingen forlader lokalet, indtil vædderen har givet tegn, hvorefter ingen i øvrigt kan stille spørgsmål ved vædderens tale.

Mens borgerne i Danmark tjekkes, overvåges og kontrolleres mere og mere af magthaverne gennem stat og kommuner, forværres muligheden løbende for det modsatte. Og det er Martin Rossen et udtryk for.

Når Mette Frederiksen sad på samrådet og hævdede, at der er fuld gennemsigtighed i regeringens gøren og laden og sågar tog ’pressen’ med i ligningen, passer det ikke. I Danmark har vi en offentlighedslov, der ikke lystrer sit navn. Det er reelt en ’mørklægningslov’. Og det vil Socialdemokratiet ikke lave om på.

Men fredagens samråd bragte imidlertid noget andet og endnu mere interessant med sig. Som et af sine argumenter for Martin Rossens særlige stilling og virke, anførte Mette Frederiksen, at hun er ’helt utroligt optaget af, at vi får lavet en gennemgribende reform af den offentlige sektor.’ Og til dette har hun - underforstået - brug for hjælp, der ikke er en del af forvaltningen.

Der er alt for meget dokumentation og administration. ’Vi mangler frontpersonale,’ sagde statsministeren, hvilket må svare til det, mange andre kalder ’varme hænder’.

Hertil vil jeg gerne have lov at fremhæve, at dette er Mette Frederiksens bedste argument. Forudsat at den nye stabschef rent faktisk er i stand til at ’holde kursen’, som andre socialdemokrater har forklaret hans virke, og således opfylde sin chefs ønske ved at fyre en ordentlig spandfuld overflødige forvaltere, så må han for min skyld gerne være tavs, uudgrundelig, bundet til mødebordene og have horn. I så fald vil han som den første fra eliten lykkes med at tage et opgør med sin egen herskende klasse.

Den offentlige sektor i Danmark er ikke bare verdens største pr. capita. Den bliver også ved med at vokse. Men de offentligt ansatte, der rent faktisk befatter sig direkte med borgerne og disses behov og legitime krav udkonkurreres. Pædagoger og sygeplejersker var før vant til, at de skulle gøre det så godt som muligt for børnene og de syge. Men nu skal de gøre det så godt som muligt for forvalterne.

Bureaukrati avler bureaukrati. Det bestøver og multiplicerer sig selv. En forvaltning kan via akademiske krydsreferencer sagtens skabe flere problemer, end den løser.

Det må gerne ophøre. Om det så er planlagt i et mørkt og hemmeligt kammer.

Mette Frederiksens beslutning om at ansætte den uudgrundelige vædder – undskyld, stabschef -  bliver naturligvis ikke mere demokratisk uangribelig af denne grund. Vi vil alle gerne vide, hvad vædderen måtte afstedkomme og forårsage. Men det har vi i dag ikke ret til, da det hører til regeringens og ministerens hemmelige arbejdsrum.

Jeg lover derfor at vende frygteligt tilbage, hvis det en dag viser sig, at Martin Rossen i sit virke ikke var i stand til at stange så meget som en eneste papirnusser i sundhedsvæsnet på porten. I så fald vil manden jo have blotlagt sig som selve personliggørelsen af problemet i stedet for løsningen.

Så er det tid at kalde både Frederiksen og grillen frem.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
37 kommentarer
Vis kommentarer