Mettes kæmpe triumf

Det er ikke et problem, at Mette Frederiksen tilsidesatte de sundhedsfaglige myndigheder. Det er en kæmpe triumf for Mette Frederiksen. Og vil man virkelig sande hvorfor, skal man se på Sverige, skriver Mads Kastrup.  Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scancpix
Det er ikke et problem, at Mette Frederiksen tilsidesatte de sundhedsfaglige myndigheder. Det er en kæmpe triumf for Mette Frederiksen. Og vil man virkelig sande hvorfor, skal man se på Sverige, skriver Mads Kastrup. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scancpix

Mads Kastrup. Opinionsredaktør på Ekstra Bladet, skriver om politik, kultur og samfund.

Det ruller hen over TV2-News her fredag eftermiddag. Og det står på samtlige avisers websites:

'Brostrøm blev bedt om at tilsidesætte sin faglighed.'

Ja, gudskelov, tænker jeg. Er det en skandale, at vi i Danmark ikke er endt som i Sverige? Se, hvor magtfuldkomment Mette Frederiksen og regeringen har handlet, hedder det forarget. Man ignorerede Sundhedsstyrelsens anbefalinger og lukkede i stedet Danmark jernhårdt ned 11. marts.

Ja, gudskelov, gentager jeg for mig selv.

Misforstå mig ikke. Jeg er glad for at være på en avis, der bedriver kritisk journalistik og ikke er bange for - eksempelvis i undersøgende artikler og med en ufortøvet Henrik Qvortrup iført mikrofon - at stille statsministeren særdeles relevante spørgsmål, som vi bagefter bliver shitstormet for. Det kunne TV Avisen lære af.

Det er derfor, vi er her. Journalistik skal ikke være populær (ping, Kåre Quist).

Jeg er bare ikke i vater med, at 'Mettes lille nødløgn er et stort problem', som Qvortrup - og mange andre -  eksempelvis udlagde historien om, at Mette Frederiksen enerådigt og mod sundhedsmyndighedernes anbefaling lukkede landet ned.

Det er ikke et problem. Det er en kæmpe triumf for Mette Frederiksen. Og vil man virkelig sande hvorfor, skal man se på Sverige. Her udfoldes det scenarie, som direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm i sin tid dybest set lagde op til.

Fredag dukkede den svenske sygeplejerske Annica Axelsson således op på Facebook i et frontalangreb på de svenske myndigheder. Træt af sin lave løn i et overbebyrdet hospitalsvæsen og led ved at blive hyldet af højt lønnede folk, der står og klapper på deres terrasser og altaner.

'Jeg ser for mig hver eneste døde menneske, som vi har været nødt til at spritte af og lukke ligposen på. Jeg skal leve med, at en person har fået lov til at ligge på en hospitalsstue og tage sit sidste åndedrag, fordi vi ikke kunne være der. Jeg hører kolleger, der er bange for at blive smittet, kolleger, der er trætte, kolleger, der ikke må møde deres børn, fordi partnere eller ekspartnere er rædselsslagne for, at børnene smittes, fordi vi arbejder med det, vi gør. Jeg har set og hørt så meget lort, at ingen, der ikke har arbejdet i lignende afdelinger, nogensinde vil forstå det.'

For ikke mange døgn siden oplevede vi i Danmark første dag med nul døde af coronavirus. Sverige havde samme dag 117 døde. Denne fredag - mens dette skrives - ligger Danmark nok engang på nul. Sverige melder om 84 døde.

Det er for mig enkelt. I Sverige har man rettet sig efter sundhedsmyndighederne. I Danmark har man ikke. Danmark har vundet. Sverige har tabt. Og alt tyder på, at den forestående undersøgelse af regeringens og sundhedsmyndighedernes coronahandlinger vil statuere netop denne udlægning samt blive sønderlemmende for Søren Brostrøm samt direktør for Statens Serum Institut, Kåre Mølback, og deres 'tilsidesatte faglighed'.

Vi taler om en Sundhedsstyrelse, der i februar ikke mente, at en eneste person med sygdommen ville nå Danmark. Om et institut, hvis direktør har tumlet rundt i forestillingen om flokimmunitet. Og vi taler dertil om en Lægemiddelstyrelse, hvis direktør hævdede, at der var fuldstændig styr på testkapaciteten. 'Rigeligt til at håndtere covid-19-arbejdet og den epidemi, som kommer nu,' lød påstanden. Tre dage senere skreg regionerne på hjælp, fordi de var løbet tør for udstyr.

Hvem er egentlig kommet med 'nødløgne' her? Og hvad har været det egentlige problem, vil jeg gerne spørge.

Gud ske tak og lov, at Brostrøm og kompagnis 'faglighed blev tilsidesat'. Er det ikke vanskeligt at konkludere andet?

Lad os skille tingene ad.

Faktisk er det først nu, Mette Frederiksen muligvis fejler i rethaveri. Det er nu, hvor det gælder om at åbne op og dermed at have tillid til sine omgivelser i stedet for at insistere på fuldstændig og rigid kontrol. Nu testes Danmarks statsminister på, om hun kan lede landet, når der ikke længere kan regeres, som var Danmark én stor offentlig sektor.

Det er nu, vi skal genvinde midlerne til at betale den gigantiske regning. Jeg tvivler personligt på, at det er Mette Frederiksens spidskompetence, hvilket fredagens pressemøde om grænseåbning godtgør. På den anden side kigger jeg på en opposition, hvis undskyldning for overhovedet at eksistere for tiden er, at den også mener, det er et problem, at 'faglighed blev tilsidesat' tilbage i marts måned. Så jeg konstaterer, at Mette og den socialdemokratiske regering har mindst en to-tre valgperioder til at godtgøre, at jeg tager fejl.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
460 kommentarer
Vis kommentarer

Seneste Opinionen

Mest læste Opinionen