Mimrekort til Det Hvide Hus

'Den demokratiske præsidentkandidat Bernie Sanders dyrkes af en kreds af unge, der åbenbart er ligeglade med, at han har overskredet den gennemsnitlige amerikanske levealder samt sidste år fik konstateret hjerteproblemer.' Foto: Ritzau/Scanpix
'Den demokratiske præsidentkandidat Bernie Sanders dyrkes af en kreds af unge, der åbenbart er ligeglade med, at han har overskredet den gennemsnitlige amerikanske levealder samt sidste år fik konstateret hjerteproblemer.' Foto: Ritzau/Scanpix

Mads Kastrup. Opinionsredaktør på Ekstra Bladet, skriver om politik, kultur og samfund.

SÅ ER DET I ÅR, at Donald Trump tilsyneladende genvælges som præsident i USA.

Modstanderne fra Demokraterne gør i hvert fald, hvad de kan. Blandt andet ved – ser det ud til – at stille med en modkandidat, der får Trump til – i en alder af 73 år – at fremstå ung og spændstig.

‘Jeg føler mig som en ung mand. Jeg er så ung, at jeg næppe kan tro det.’

Sådan sagde Trump i april sidste år. Her så det ud til, at hans alder muligvis kunne blive et problem, hvis han ville genvælges. Donald Trump er således den ældste person, der indtil nu er blevet indsat i verdens mægtigste embede.

I DAG ER MIMREKORTET på Demokraternes side. Primærvalget har nået New Hampshire. Favorit blandt de demokratiske kandidater er her Bernie Sanders. En mand, der vil være 79 år, den dag han skal indsættes som præsident. Hans angiveligt nærmeste forfølger til at blive Demokraternes endelige præsidentkandidat, eks-vicepræsident Joe Biden, vil være 78 år. Og i den unge afdeling er der Elisabeth Warren, der vil være 71 år.

En joker dukkede ganske vist op forleden. Den helt uhørt 38 år unge Pete Buttigieg vandt sensationelt i Iowa. Men indtil Buttigieg viser sig at stå distancen – hvad de fleste åbenbart betvivler – synes det blot at give anledning til at stille spørgsmålet: Er vælgerne rent faktisk begyndt at kigge på alderen?

I EN AMERIKANSK medie-offentlighed optaget af politisk korrekthed grænser det til det normoverskridende at antyde, at USA’s næste præsident muligvis ankommer iført støttestrømper og gangstativ.

Spørgsmålet om, hvorvidt man som demokratisk præsidentkandidat kan være for gammel til at blive valgt som præsident, stilles dog. Ofte iklædt historiske gevandter så som, at demokratiske præsidenter traditionelt er omkring de 50 år ved indsættelse – Kennedy, Clinton, Obama. Det er republikanerne, der er gamle. Næstældst i embedet inden Trump var således republikanske Ronald Reagan – 69 år ved indsættelse.

DET SYNES EGOCENTRERET at ville vælges som præsident, når man er på vej ind i 80-års alderen. Eller som det blev formuleret i en leder i avisen LA Times om de demokratiske kandidater:

‘De forekommer ude af trit med tiden. Alle skal vide, synes de at sige, at generationen af amerikanere født under eller lige efter Anden Verdenskrig ikke giver faklen videre, før den flås fra deres kolde, døde hænder.’

Det plejer at være alimindelig god demokratisk skik at lade en efterfølgende generation opnå ledelse af et land, inden den når pensionsalderen.

Ironien hober sig imidlertid op i den demokratiske kandidat-kamp. Bernie Sanders dyrkes af en kreds af unge, der åbenbart er ligeglade med, at han har overskredet den gennemsnitlige amerikanske levealder samt sidste år fik konstateret hjerteproblemer. Samtidig kæmper Joe Biden med et tiltagende image som en mand fra før, der gennem porcelænstænder kommer med forvirrede, usædvanlige eller sære svar på ellers almindelige spørgsmål.

DER GNIDES UTVIVLSOMT hænder i Trump-lejren. Her har overskridelse af diverse normer aldrig været et problem. Og man læner sig sikkert roligt tilbage under tirsdagens demokratiske primærvalg i New Hampshire.

’Trump bryder ikke en regel eller to – Trump bryder alle regler,’ som den republikanske strateg Doug Heye siger til Washington Post: ’Hvis Biden, Bernie eller Warren offentliggjorde en udtalelse fra deres læge, som lød; ’denne mand er den mest ’fitte’ mand i civilisationens historie’, ville de blive slagtet.’

Men ikke Trump. Med Trump gælder andre regler. Og i stedet for at udstille dette, udstiller Demokraterne sig selv.

De har netop tabt en rigsretssag mod den siddende præsident. Og de magter tilsyneladende ikke at holde styr på deres egne afstemmninger. Hvilket fremgik af primærvalget i Iowa, hvor Bernie Sanders har krævet omtælling.

SOM OM DISSE bidrag til Trumps genvalg ikke var nok, kan han i disse uger gange op med modstandernes overmodne forfængelighed. Hvilket udgør en helt særlig ironi al den stund, at man må spørge, om den siddende præsident har noget at lade nogen høre, hvad angår egocentrisme og forfængelighed.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
40 kommentarer
Vis kommentarer