Når folk siger 'samfundssind', tænder jeg min bullshit-detektor

'’Samfundssind’ er årets ord i 2020, kåret af en jury under Dansk Sprognævn.
Hvilket er trættende - eller træls, om man vil,' skriver Mads Kastrup. Foto: Alexander Klug
'’Samfundssind’ er årets ord i 2020, kåret af en jury under Dansk Sprognævn. Hvilket er trættende - eller træls, om man vil,' skriver Mads Kastrup. Foto: Alexander Klug

Mads Kastrup. Opinionsredaktør på Ekstra Bladet, skriver om politik, kultur og samfund.

’Samfundssind’ er årets ord i 2020, kåret af en jury under Dansk Sprognævn.

Hvilket er trættende - eller træls, om man vil. Men jeg tænker, at nævnet hermed holder sig på god fod med regeringen, der vil se mildt på fremtidig støtte.

Vi danskere går ind for samfundssind - siger jeg uden at have undersøgt det. Jeg har i hvert fald aldrig hørt om nogen, der var decideret imod. Men Mette Frederiksen kan som den, der har mest taletid, sige det så mange gange, at det sådan set bare er hendes ’samfundssind’, der gælder.

’Samfundssind’ vandt i konkurrence med mange ’corona-ord’, hedder det. Ord som ’mundbind’, ’albuehilsen’ og ’superspreder’. Hvilket viser, at man valgte et ord, der - modsat de andre - er så diffust, at det netop er et stærkt politisk instrument. Det er alle begreber, der kan bøjes efter egen horisontlinje.

I Danmark er ’samfundssind’ nærmest monopoliseret af velfærdsstaten og dens forvaltere. Påpeger nogen, at forvaltningerne er vokset forvalterne over hovedet, endda i et omfang, så milliarder forsvinder i Skats systemer og i konsulentlabyrinter - ja, hævder man, at pengene forsvinder i en bermudatrekant af ansvarsfralæggelse - holdes en appel om ’samfundssind’ op som et værn.

Det er alt sammen uheldigt, vil man svare. Men disse instanser arbejder altså med samfundssind. Det må man ikke betvivle. De arbejder ufortrødent i alles tjeneste og ikke for egen vinding. Hvortil man ligesom ikke kan argumentere, at man faktisk ville have fortrukket, at ti skattemedarbejdere var løbet med en milliard kroner hver, hvilket ville have været langt billigere.

Nej, ’samfundssind’ er velfærdsstatens apoteose, en ophøjelse af godhed og gavmildhed som politik. Og dermed udskamning af enhver kritik af selvsamme godheds bestræbelser - om end de er nok så uheldige - på fællesskabets vegne.

Engang stod jeg over for en masser ’djøffere’ og holdt foredrag og sagde, at jeg mente slet ikke, vi havde djøf-bashing nok, når det gjaldt det offentlige. Vi havde brug for fyringer af kolde hænder til fordel for varme.

Forsamlingen var bestyrtet. Var jeg helt uden empati? Forstod jeg ikke, at overfor mig sad velfærdsstatens rygrad, dens sammenhængskraft (et andet abstrakt og rædselsfuldt positivord) ja, her sad mennesker med oprigtig samfundssind?

Nej, min forståelse af samfundssind er en anden end deres.

Den er også en anden end Mette Frederiksens. Jeg synes f.eks. ikke øget kontrol, overvågning og ensretning er godt for samfundet. Det er tydeligvis mere effektivt for samfundet, ja, men mere ufrit for individet.

Jeg er med på, at vi med en corona-pandemi er i en slags undtagelsestilstand, der kalder på statens monopolisering af, hvad der er bedst for Danmark. Men det er til gengæld også i netop sådan en tilstand, at der ikke skal tages patent på ’samfundssind’.

Når folk siger ’samfundssind’, tænder jeg min bullshit-detektor.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
68 kommentarer
Vis kommentarer