Annonce:
Annonce:

Når Trump ikke fatter, hvad der sker med Larsen

Annonce:
Følg Opinionen

Mads Kastrup. Opinionsredaktør på Ekstra Bladet, skriver om politik, kultur og samfund.

Et isbjerg på størrelse med det halve Jylland er ved at knække af Antarktis.

Forskerne kalder isstykket for Larsen C. Det fungerer som en prop, har professor og leder af klimainstituttet Nansensenteret i Bergen, danskeren Sebastian Mernild, forklaret i Jyllands-Posten. Forskernes vurdering er, at når Larsen C først har løsrevet sig som et gigantisk isbjerg, vil det efterfølgende resultere i en vandstigning i verdenshavene på omkring 10 centimeter.

Meldingen fra Antarktis kommer samtidig med, at USA’s præsident Donald Trump har kundgjort, at han trækker USA ud af klimaaftalen fra Paris.

En melding, der torsdag og fredag trak spor af alt fra forurettelse over fortvivlelse til modfaldenhed på verdens sociale medier. ’Jorden kalder Trump: Fuck You!’, ’Make The Planet not The US Great Again’ eller ‘sidste mand slukker og lukker’, kunne man bl.a. læse.

Annonce:

Men før undergangsstemningen sætter helt igennem, er der faktisk godt at melde om Trumps: ’We’re Getting Out’.

Som Dagbladet Informations klimajournalist Jørgen Steen Nielsen, skrev torsdag:

’Det forunderlige og ironiske ved Trumps beslutning er jo, at den gennem de seneste dage og uger har svejset verdensledere, lokale ledere, internationale virksomheder og civilsamfundsorganisationer sammen i et ihærdigt forsvar for Paris-aftalen og en passioneret italesættelse af behovet for at bremse klimaændringerne.’

Selv storforurenede Kina (som pr. indbygger stadig er efter USA, der står for knap en tredjedel af verdens CO-2 udledning) har meddelt, at de står fast på aftalens mål om at holde den globale opvarmning nede under to procent. Trump går med sin beslutning i sauna med blot to andre lande i verden: Syrien og Nicaragua.

Og den amerikanske præsident har tilmed skabt klima-vognborg i amerikansk industri, hvor alle synes stærkt imod beslutningen.

Annonce:

Toplederne af giganter som Tesla, Apple, ExxonMobil, Coca Cola, Google, Facebook, General Electric, Microrosoft, Bank of America har meldt klart, rent og utvetydigt ud imod Donald Trump. Grøn omstilling er næste ’big business’. Det er om noget, hvad der skal til for at gøre Amerika stort igen samt uafhængigt af arabiske oliestater.

Men Donald Trump lytter ikke. Heller ikke til de syv ud af hver ti amerikanere, der er målt til at at være imod hans beslutning.

For global opvarmning er ’a hoax’. Det er bedrag, svindel, forskerjammer, har præsidenten altid hævdet.

Trump har så heller ikke stået og stirret ned i revnen ved Larsen C., kan man sige. I den seneste uges tid er den vokset med 17 kilometer og påbegyndt en langsom drejning mod ishavet. Noget, der nok vil få revnen til at stirre tilbage på den stirrende.

Tal fra USA's nationale sne- og isdatacenter, NSIDC,  viser dertil, at isdækket ved Antarktis har ramt et rekordlavt niveau.

Hvis ikke dette kan overbevise en mand, der hver dag hævder, at månen er af ost, eller at Darwin tog fejl, eller at Jorden er flad, eller at han er den mest forfulgte præsident i historien, så kan mandens eget enfoldige skryderi lykkeligvis anvendes til at vække resten af verden.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
12 kommentarer
Vis kommentarer

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Deres løgne skyldes had eller kærlighed til Messerschmidt

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: