Nej, vi har ikke 'Trump-tilstande' i Danmark

'For hvis ikke vi holder med Mette mod diverse mere eller mindre ukurante vaccineskeptikere og konspirations-entusiaster, vil Danmark drukne i vanvid og demokratisk forfald,' hævder de. Det er løgn, skriver Mads Kastrup. Foto: Ritzau/Scanpix
'For hvis ikke vi holder med Mette mod diverse mere eller mindre ukurante vaccineskeptikere og konspirations-entusiaster, vil Danmark drukne i vanvid og demokratisk forfald,' hævder de. Det er løgn, skriver Mads Kastrup. Foto: Ritzau/Scanpix

Mads Kastrup. Opinionsredaktør på Ekstra Bladet, skriver om politik, kultur og samfund.

Vi har ikke Trump-tilstande i Danmark.

Det er åbenbart nødvendigt, at nogen siger det. En ordentlig skudefuld regeringspolitikere – plus klakører - sejler i øjeblikket med dette skib. Skuden er sammenflikket af vraggodset fra den detroniserede amerikanske præsident samt stormen på den amerikanske kongres.

For hvis ikke vi holder med Mette mod diverse mere eller mindre ukurante vaccineskeptikere og konspirations-entusiaster, vil Danmark drukne i vanvid og demokratisk forfald, hævder de. Det er Mette eller kaos.

Det er imidlertid en manipulerende løgn.

Lad mig fremhæve partihopperen Ida Auken, der på Facebook erklærer sig ’rasende’ efter sin nye partileders fremmøde i granskningskommissionen i retten torsdag:

’Hvad i alverden er det, der foregår foran retten på Frederiksberg? Billederne af Statsministerens ankomst til granskningskommissionen ryster mig (-) Det er jo amerikanske tilstande - og er helt uforeneligt med demokratiet.’

Eller lad os nævne beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, der på Facebook minder sine følgere om profet-evner og dertil peger anklagende på de borgerlige: ’Kan I huske, hvordan jeg tidligere har advaret mod, at Trump-tilstande var på vej ind i dansk politik? (-)Dagens dramatiske begivenheder (foran retten på Frederiksberg, red.) viser, hvordan deres (de borgerliges, red.) kommunikation kan opildne visse mennesker. Det er en rystende og farlig strategi - og den minder desværre også om Trumps tilgang.’

Eller vi kan citere Halime Oguz medlem af Folketinget for regeringens tydeligvis logrende skødehunde-parti, SF. Hun skriver på Facebook: ’Alt sammen er det afstedkommet af en stemning, de borgerlige politikere har skabt.’

Det er ikke bare trættende. Ikke alene blæses tingene ud af proportion – og det troede jeg egentlig var vi mediers privilegie, ifølge Mette Frederiksen og kompagnis vanlige samfundsanalyse. Men de nævnte glemmer også bekvemt, at ytrings- og forsamlingsfriheden er grundpiller i det demokrati, Ida Auken ellers rasende erklærer sig i vater med og sine modsigere helt ude af trit med.

Tåbelige udsagn på skilte diskvalificerer i øvrigt altid sig selv.

Det er selvfølgelig muligt, at de her nævnte politikere på denne politiske plimsoller bygget af Trump-vraggods ikke selv er klar over, at de lyver. At de rent faktisk ikke begriber, hvad der foregår. Og at de således ikke bare bevidst fremmaner et spøgelse for at blæse vind i eget sejl, men oprigtigt tror, at det ikke særligt talstærke sammenrend af grydelågs-demonstranter og sortsnakkere foran retten på Frederiksberg kan opnå magt, som de har agt.

Det vil i så fald bare gøre sagen endnu værre. Det vil diskvalificere disse politikere endnu mere. For det magter demonstranterne åbenlyst ikke.

Torsdag foran retten stillede en demonstrant sig op og blev seriøst lyttet til af sine meddemonstranter, mens hun erklærede, at hun af månen er blevet fortalt, at ingen vil blive syge af corona. Hvorpå kvinden forgæves forsøgte at sætte ild til en pakke mundbind i en politisk rituel afbrænding.

Der var her tale om en meget præcis demonstration af, hvordan danske ’Trump-tilstande’ rent faktisk ser ud, vil jeg hævde.    

Så lad os tage det roligt oven på al denne ophidselse. Lad os læne os op ad beskæftigelsesminister Peter Hummelgaards afsluttende ord i sit ellers forurettede facebook-skriv om sin egen Trump-profeti:

’Nu vil jeg logge af de sociale medier igen og trille en tur med min datter. Tror jeg har behov for lidt luft ovenpå de begivenheder. Jeg håber I alle – trods alt – har en fortsat god dag.’

Nemlig, Peter. Værre er det ikke. Og faktisk mente du det ikke sådan rigtigt, forstår jeg så. Hvilket tilgengæld er en præcis demonstration af, hvordan danske politikere efterhånden forholder sig til virkeligheden.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
797 kommentarer
Vis kommentarer

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Langt de fleste pampere ender heldigvis med at blive drivvåde