Nu får regeringen en ny bullshit-chef

Mads Kastrup. Opinionsredaktør på Ekstra Bladet, skriver om politik, kultur og samfund.

Det var statsminister Lars Løkke Rasmussens oprindelige plan at effektivisere den offentlige sektor.

Jeg aner her læseren rulle rundt på gulvet i krampelatter.

Jeg nævner det imidlertid ikke for at være morsom. Men en påmindelse om, hvordan VLAK-regeringen i dag arbejder med at optimere Danmark, er dukket op i form af et stillingsopslag fra Erhvervsministeriet:

’Disruptionchef med udfordringsret!’

Nogle husker måske, at Lars Løkke nedsatte et disruptionråd i 2017. Erindringen herom er nok mest forbundet med, at skuespiller Hella Joof blev medlem og udtalte, at vi danskere burde gøre lige som indianerne og brænde alt ned til grunden hvert syvende år – hvilket ingen indianere ganske vist nogensinde har gjort, men det kommer så nok heller ikke til at ske med Erhvervsministeriet.

Men lad mig opridse opgaven for den nye disruptionchef fra stillingsopslaget:

Din opgave som disruptionchef vil blive at skabe en stærk task force i forhold til udvikling, opsamling og implementering af innovative digitale og teknologiske løsningsmodeller.’

Ingen ved, hvad dette betyder. Alle tænker bare, at sådan en fætter gider man ikke mødes med. Med mindre, naturligvis, man også selv har et ’innovativt’ job, hvor det er uklart, hvad formålet med jobbet er. 

For som Erhvervsministeriet formulerer det:

’Med baggrund i Erhvervsministeriets Strategi 2025, etablerer vi nu en Disruption task force i Erhvervsministeriets departement. I strategien ser vi teknologi og digitalisering samt globalisering som helt centrale globale udviklingstendenser. Disruption task forcen bliver en tværgående enhed, hvis formål er at bidrage til, at ministeriet til stadighed er digital front runner.’

Som journalisten Uffe Gardel skrev på Facebook om stillingsopslaget:

’Jeg har allerede et godt forslag til dispruption task forcen: Skynd jer at få fyret alle dem som i disse måneder sidder rundt omkring i den offentlige sektor og desperat opfinder stillingsbeskrivelser og organisatoriske enheder baseret på varm luft og engelske udtryk, de pågældende næppe selv forstår. Og ja, rigtigt, I skal så også fyre jer selv, som det sidste I gør. Bagefter begynder I at kigge stillingsannoncer for rigtige job. Det private erhvervsliv har brug for jer.'

Det kommer selvfølgelig ikke til at ske. Faktisk ved vi alle  godt, hvad der kommer til at ske, når den nye disruptionchef sidder klar:

Ingenting.

Som jeg tidligere har skrevet: ’Disruptionsrådet’ er den herskende klasses afledningsmanøvre for at dække over en bekvem tilværelse i snik-snakkens 1. klasses lounge.'

Disruptionchefen vil arrangere et par konferencer, hvor snak om dem, der har et rigtigt arbejde, afbrudt af skiftende buffeter, ikke efterlader større virkning end lidt sure opstød og en kaffefjært på tværs.

Her har vi netop forklaringen på, hvorfor Lars Løkke aldrig vil kunne effektivisere den offentlige sektor.

I den offentlige sektor skaber man i dag flere opgaver, end man løser ved at kommunikere på en slags forvaltningsswahili, der kræver, at man ansætter endnu flere forvaltere i forvaltningen til at forvalte hinandens uforståelige forvaltning.

Det er måske ikke engang et særlig nemt job at blive disruptionchef, tænker jeg. Man kan formentlig godt gå ned med stress over så meget meningsløshed og ulidelig lethed.

Derfor er det også rart at konstatere i stillingsopslaget, at disruptionchefen får nogle at drikke kaffe og være meningsløs sammen med:

’Du vil som det første skulle ansætte 3-4 årsværk til task forcen, der kan understøtte arbejdet.’

Jeg er ikke i tvivl om, at Lars Løkke Rasmussen, hans regering og dennes forvaltning oprigtigt tror, der er brug for denne nye chef plus håndgangne kontorfolk.

Jeg er heller ikke i tvivl om, at det hermed er godtgjort, at alle har mistet overblikket, og statsministerens plan om effektivisering er brændt ned til grunden.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
35 kommentarer
Vis kommentarer