Pias lov virker ikke mere

'Pia Kjærsgaard, parti-moder i Dansk Folkeparti, giver den fra tid til anden som frihedskæmper mod ’eliten’. Men det virker ikke. Mads Kastrup forklarer hvorfor. Foto: Anthon Unger
'Pia Kjærsgaard, parti-moder i Dansk Folkeparti, giver den fra tid til anden som frihedskæmper mod ’eliten’. Men det virker ikke. Mads Kastrup forklarer hvorfor. Foto: Anthon Unger

Mads Kastrup. Opinionsredaktør på Ekstra Bladet, skriver om politik, kultur og samfund.

Pia Kjærsgaard, parti-moder i Dansk Folkeparti, giver den fra tid til anden som frihedskæmper mod ’eliten’.

Hvilket engang var effektfuldt.

Det var dengang statsminister Poul Nyrup Rasmussens ’stuerene blir' I aldrig’ fra sluthalvfemserne statuerede ’lex Pia’ i dansk politik: Modstandere, der forsøgte at pudse egen glorie ved at spytte på DF eller partiets leder, endte som regel med at få Pia og kompagni til at skinne. Og med at blamere sig selv – ikke mindst ved siden at annamme hendes politik.

Pia Kjærsgaard blev således i høj grad 00'ernes mest magtfulde kvinde i dansk politik på sine modstanderes raseri mod hende.

Derfor har Kjærsgaard også altid selv gjort alt for at mane modstanden mod sig op som et mægtigt monster. Hendes egen størrelse og format har jo været ligefrem proportional med fjendens. Jo værre fjende, jo større Pia.

Og Kjærsgaard har netop gjort det igen. I et interview i Berlingske ’om, hvad hun opfatter som en lille elites undertrykkelse af den brede befolkning og dens ytringsfrihed,’ som avisen skriver.

’Det er dem, der sidder på flæsket – dem med de fine, fine uddannelser, som bor i byen, som formulerer sig godt, som er såkaldt intellektuelle, og som enten sidder på medierne eller ved, hvordan man kommer til orde i dem. De har en enormt stor magt til at definere for resten af Danmark, hvordan man skal være og tale,’ udtaler Pia Kjærsgaard.

Problemet for Kjærsgaard er, at alle kan se, at den påståede, magtfulde kulturelite – op gennem 00’erne benævnt som den kulturradikale bermudatrekant, DR, Politiken og Gyldendal – aldrig har været mere svækket og mindre indflydelsesrig end i dag.

Pia har sejret ad helvede til. Folketingets formandsstol blev som bekendt Pia Kjærsgaards sluttrin på en mageløs opstigning som de sidste 30 års største politiske succeshistorie i Danmark.

Selv da hun sad der, og hendes eget parti tilmed holdt regeringens liv i sin hule hånd, blev eliten hevet af stald som modstanderen. Pia Kjærsgaard talte fortsat – og nærmest desperat - om ’magteliten’ og forsøgte at fremmane dyret som genganger længe efter, det reelt var drattet omkuld. Og fuldstændig uagtet, at hun selv besad landets næsthøjeste embede efter majestætens.

Magten satte ’lex Pia’ ud af kraft. Og hun fornemmede det godt.

Efter DF sidste år led historisk nederlag, mistede magten, og Kjærsgaard stoppede som formand for Folketinget, testede hovedpersonen som noget af det første, om ’lex Pia’ så dog i det mindste var genetableret. Hun erklærede i Berlingske, at politikerne var blevet ’elitære’. ’Politikerne er igen blevet selvfede og verdensfjerne,’ udtalte hun som skamløs udlægning af sit eget nederlag.

Og nu hiver hun så eliten frem igen. '’Dem, der sidder på flæsket...bor i byen, som formulerer sig godt...som enten sidder på medierne eller ved, hvordan man kommer til orde i dem...magt til at definere Danmark'. Hvor er det Pia ikke selv kan sætte et flueben?

Uanset hvor meget Kjærsgaard fremmaner eliten eller #metoo bevægelsens overdrev eller ’klimatossernes’ dagsorden som erstatning for sin tabte fjende, er hun ikke længere frihedskæmperen.

Det er en af de væsentligste pointer i nyere dansk politik: Historien om ’Lex Pia’. Det loven, der siger, at Pia Kjærsgaard og Dansk Folkepartis berettigelse aldrig var, hvad de gik ind for, men derimod hvad de var imod, og hvem de havde imod sig.

Men når man først har vundet og ikke bare er blevet stuerene, men har siddet på de fineste pladser, kan man ikke hævde at være de undertryktes stemme, en rebel og mod ’magten’. I så fald er konklusionen nådesløs over for Kjærsgaard:

For hvis ingen kvindelig dansk politiker har haft mere succes end hende, blev den ikke anvendt til at gøre noget ved den farlige elite, hun hele tiden har talt om, men snarere til at gøre hende selv til fuldgyldigt medlem.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
64 kommentarer
Vis kommentarer