'Politisk set liberal, socialistisk, højresindet radikal'

'Så blev Ida Auken socialdemokrat.
Det skal jo nok dæmpe politikerleden samt øge troen på, at vores folkevalgte først og fremmest deler sig efter politisk anskuelse,' skriver Mads Kastrup. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
'Så blev Ida Auken socialdemokrat. Det skal jo nok dæmpe politikerleden samt øge troen på, at vores folkevalgte først og fremmest deler sig efter politisk anskuelse,' skriver Mads Kastrup. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Mads Kastrup. Opinionsredaktør på Ekstra Bladet, skriver om politik, kultur og samfund.

Så blev Ida Auken socialdemokrat.

Det skal jo nok dæmpe politikerleden samt øge troen på, at vores folkevalgte først og fremmest deler sig efter politisk anskuelse og slet ikke efter nid, nag og personfnidder.

’Man skal ikke sidde i Folketinget for Radikale, når man er socialdemokrat,’ udtalte radikal leder, Sofie Carsten Nielsen, dertil storsindet.

Alligevel ved vi alle, at det ikke handler om politik, men om sexchikane og personopgør. En ellers sygemeldt Ida Auken skrev i oktober på Facebook, at den nyvalgte leder, Sofie Carsten Nielsen, løj. Hun vidste meget mere om sexkrænkelser begået af eks-formand Morten Østergaard, end Carsten Nielsen gav indtryk af. Hvorefter Sofie Carsten Nielsen erklærede sig ’rasende’ og svarede – tillige på Facebook - at det var Auken, der løj.

Nu er Ida Auken så blevet rask. Tilsyneladende ved at melde sig ind i Socialdemokratiet. Tidligere på ugen fik Jens Rohde det som bekendt også bedre, da han meldte sig ud af Radikale og blev løsgænger. I øvrigt også med henvisning til ’Metoo’ og ’en feminisme’, hvor ’alle retsstatsprincipper køres ud på møddingen,’ som han udtrykte det.

Det intellektuelle og moralske sammenbrud i Radikale Venstre oven på partileder Morten Østergaards sexisme-sortie ligner et facadefald, hvor hele tagkonstruktionen følger med.

Partiets fundament smuldrer tydeligvis i et opgør med at have ’festet på en måde, som ikke tilkommer nogen med ansvar. Og slet ikke nogen, der hævder at lede med afsæt i værdier,’ som de formand Morten Østergaard formulerede årsagen til sit eget fald.

Det har intet med politik at gøre. Partihop og løsgængeri som dagens orden i dansk politik er ikke ligefrem overrendt af politikere, der evner at forklare og begrunde afgørende politiske skel. Det virker snarere som ambitiøse skift til konkurrerende koncerner, der ikke truer med at ødelægge afhopperens karriereplan, men derimod kan fremme den.

Som bekendt ligner politikerne i dag hinanden i et omfang, vi aldrig har set før. Og dansk politik er, som skrevet før på denne plads, de små forskelles narcissisme. Sigmund Freuds hensigt med at definere lidelsen ’de små forskelles narcissisme’ var i øvrigt oprindeligt at forklare menneskers forkærlighed for at lægge vægt på små træk, der adskiller dem fra andre. I den hensigt at hævde sig.

Enhver kan regne ud, at det ikke ligefrem hjælper at toppe dette med sex.

Ida Auken er, 'politisk set liberal, socialistisk, højresindet radikal,' som det hedder i Admiralens Vise i forestillingen 'Pinafore'.

Og nu er hun også socialdemokrat. At ingen af os er overraskede, er det mest opsigtsvækkende.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
25 kommentarer
Vis kommentarer