Pseudo-medieledelse

Generaldirektør Maria Rørbye Rønn i færd med at forklare DR's medarbejdere om den store spareplan i DR tilbage i september.  Foto: Mikkel Tariq Khan
Generaldirektør Maria Rørbye Rønn i færd med at forklare DR's medarbejdere om den store spareplan i DR tilbage i september. Foto: Mikkel Tariq Khan

Mads Kastrup. Opinionsredaktør på Ekstra Bladet, skriver om politik, kultur og samfund.

Danmarks Radio søger en ny underdirektør. En slags spindoktor eller politisk fixer for generaldirektøren, fremgår det. Det hedder således i stillingsopslaget:

’Som underdirektør for DR's generaldirektør skal du sammen med DR's ledelse sikre et godt samarbejde med centrale interessenter, og du får en vigtig del af ansvaret for, at DR opleves som en aktiv og åben kulturinstitution, der leverer afgørende bidrag til udviklingen af det danske samfund.’

Lad os oversætte: Underdirektøren skal være god til at kysse Dansk Folkeparti på de store kinder, så partiet ikke kommer med nye besparelser.

Her vil den kvikke læser spørge, om man så ikke bare kan lade ansøgningerne gå direkte til DF-leder Kristian Thulesen Dahl - manden bag det medieforlig, der netop har pålagt DR besparelser. Svaret er, at det nok heller ikke kan udelukkes, at det i kulissen bliver sådan. Bemeldte Thulesen Dahl arbejder jo hele tiden nidkært på at fjerne armslængdeprincippet i dansk medie- og kulturpolitik.

Og så har DR vel lært lektien? 

Vel kun den politiske lektie, må man sige. Den nye underdirektør ligner en tilbagevenden til det styringsregime, der hele tiden har været hovedproblemet. DR’s chefredaktion talte i slut 90’erne 15 personer. Lige inden besparelserne talte den 150 årsværk. Og mange af disse årsværk syntes ikke at fremme produktionen så meget som at kontrollere den og pakke hele public-service-giganten ind i pseudo-medieledelse.

Man søger eksempelvis tillige en product manager. ’Product Managers i DR har det samlede overblik over produktets værdikæde, herunder strategi, produktmål, road map, udvikling, markedsføring, og den daglige publicering,’ som det hedder.

Man søger dertil en strategikonsulent, hvis primære arbejdsopgave er at ’gennemføre analyser, facilitere workshops samt formulere strategi for DR's medieudbud.’ Og man søger en teamleder til kommunikation, der kan tænke strategisk og udvikle DR’s koncernkommunikation digitalt.’

Et naturligt spørgsmål fra enhver licensbetaler må være: Og hvordan er det så, at disse mennesker gør TV og radio bedre? Er det meningen, de skal snakke og ’strategiplanlægge’ skidtet frem i verden?

Danmarks Radios ledelse ændrer tydeligvis ikke det fundamentale problem. Generaldirektør Maria Rørbye Rønns vision om nulfejls-kultur, ledet af administratorer i stedet for indholdsproducenter, skriger stadig på at blive skrottet. Der bør fortsat spares i Danmarks Radios ledelse. Alle de senere års største fejl er fra administrationen. Flittige, gode, kvalificerede medarbejdere – som der er mange af på DR – skal sættes fri af dette regime. 

Men i stedet ansætter man en ny underdirektør. En underdirektør, der ’har indsigt i politiske processer og evne til at navigere i en politisk organisation og i et kreativt mediehus,’ som det hedder. Det ligner unægtelig et træk, der mere end at fremme TV og Radio skal sikre, at ledelsen uanfægtet kan fortsætte sin forfejlede fremgangsmåde. 

Der synes at være en syrlig ironi i, at man åbenbart erkender at mangle nogen med de omtalte evner. De burde selvsagt have været til stede i den omfattende ledelse i forvejen. Eksempelvis hos generaldirektøren.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
30 kommentarer
Vis kommentarer

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.