Rend mig i råderummet, hr. Jensen

Du har hørt om det: ’Det økonomiske råderum.’

Er det en kassekredit? Lige som hos almindelige kontohavere, hvor der står ’rådighedsbeløb’?

Og hvis ikke, hvordan ser rummet ud?

Ja, hvis man lytter til vore politikere, er et kvalificeret gæt, at rummet er grønt. Lige som håbet. Med gnister af lyserødt. Som i en romance. Og imed den der filtrerede, drømmende fornemmelse, man får af at opleve verden gennem en frostet rude.

Man aner eksempelvis omridset af 37 milliarder kroner. Men er det virkelig 37 milliarder, eller er det bare en drøm?

Finansminister Kristian Jensen har spurgt sig selv. Og derefter i glædesrus svaret: 'Ja, det er virkelig 37 milliarder kroner i 2025.'

Danske politikere elsker ’det økonomiske råderum’.

Simpelt forklaret udgøres det af differencen mellem statens indtægter og udgifter, hvis alt skrives ud i fremtiden. Det sidste er værd at holde fast i. Vi er således ude i spådom. Finansministeriet har så at sige bygget en regnemaskine, der kan spå. Og denne mageløse maskine gør, at man kan lægge en 2020-, 2025-, 2030- eller sågar 2050-plan.

Altså forudsat antallet af børn ikke stiger, bankerne ikke går ned, de ældre dør i beregnet antal, og olieprisen holder sig i skindet osv. Så vil ’det økonomiske råderum’ -  trylle-rylle - materialisere milliarder til skattenedsættelser, motorveje eller medvind på cykelstierne.

Man kan roligt konkludere, at vore politikere opfatter en god politik som en, der overholder EU-regler, budgetlovgivning samt sikrer ’finanspolitisk holdbarhed’ – sidstnævnte er i øvrigt også en fiktion, der hidrører fra samme omtalte regnemaskine.

Vel er alle økonomer ikke politikere, men alle politikere er efterhånden økonomer.

Det virkeligt interessante heri er, at der sidder ingen inde i ’det økonomiske råderum’ og diskuterer ensomhed. Eller menneskelig værdi. Eller samhørighed. Eller frihed.

Og er det så politik, vil jeg tillade mig at spørge. For politik er vel, hvad folk ser som det gode samfund? Hvis man med eksempelvis en velfærdskommission i virkeligheden får en regnearkskommission, har man så ikke byttet rundt på mål og middel.

Og endda gjort det ved at deponere al sin politiske habitus i et halvt grønt, halvt lyserødt gnistret rum med frostede ruder. Det vil sige med ringe udsigt og tvivlsom indsigt.

’Det økonomiske råderum’ er faktisk et rum, hvor ægte politiske ambition går hen for at dø. Det er et rum, der ved sin åbning har lukket noget nær alle andre rum i dansk politik.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn og efternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
kommentarer
Vis kommentarer

Mads Kastrup. Opinionsredaktør på Ekstra Bladet, skriver om politik, kultur og samfund.

Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen