Svensk avis til Danmark: 'Tilgiv, at vold og kriminalitet rammer jer'

'Tidligere på sommeren blev to andre svenske mænd likvideret med automatvåben på åben gade i Herlev, fordi en bandekonflikt fra Rinkeby uden for Stockholm pludselig overskred alle grænser – inklusive den til Danmark.' Svensk avisleder beder Danmark om tilgivelse. Foto: Kenneth Meyer
'Tidligere på sommeren blev to andre svenske mænd likvideret med automatvåben på åben gade i Herlev, fordi en bandekonflikt fra Rinkeby uden for Stockholm pludselig overskred alle grænser – inklusive den til Danmark.' Svensk avisleder beder Danmark om tilgivelse. Foto: Kenneth Meyer

Mads Kastrup. Opinionsredaktør på Ekstra Bladet, skriver om politik, kultur og samfund.

’Tilgiv os, kære nordiske naboer,’ stod der forleden i lederen i den svenske avis Dagens Nyheter: ’Vi har et kriminalpolitisk havari her, som desværre også rammer jer’.

Hvilket er sandt. To svenske mænd er eksempelvis sigtet for bombeattentatet mod Skat i København. Tidligere på sommeren blev to andre svenske mænd likvideret med automatvåben på åben gade i Herlev, fordi en bandekonflikt fra Rinkeby uden for Stockholm pludselig overskred alle grænser – inklusive den til Danmark.

Svenskerne er for tiden behørigt rystede over to kyniske drab på kvinder. Først blev en mor likvideret på gaden i Malmø, mens hun holdt sit spædbarn. Kort efter blev en kvinde skudt gennem en rude i Stockholm.

Skudepisoderne finder sted i parallelsamfundet eller det multietniske samfund, om man vil.

De fordømmes af de svenske politikere. Ikke mindst af den socialdemokratiske statsminister Stefan Löfven. Men svenske medier efterlyser, at politikerne foretager sig mere end at tweete deres fordømmelse.

I Sverige findes mere end halvt hundrede ’no go zones’ – det vil sige kvarterer, hvor politiet ikke kan komme uden at blive angrebet, fordi bander har kontrollen.

Og det er ikke, fordi svenskerne ikke blev advaret, de er opstået. For 15 år siden bad Malmøs daværende borgmester, socialdemokraten Ilmar Reepalu, den daværende svenske regering om et stop for indvandring til Malmø.

Reepalu var hverken imod indvandring eller et multietnisk samfund. Han ønskede blot en pause, så man også var i stand til at integrere de nye svenskere. Ellers ville det gå galt, påpegede borgmesteren.

Reepalu blev rutinemæssigt udskammet. I dag ser man hvorfor. Han så det rette, men sagde tydeligvis det forkerte i et land, hvor man i årevis fordømte budbringerne.

I mange år påstod et stort antal danskere, at Sverige var længere fremme end Danmark, når det gjaldt udlændingepolitikken. Visse hævdede endog, at svenskerne med åbenhed og inklusion var ved at gøre flygtninge og migranter til en gevinst. I dag ved selv svenskerne, at det ikke passer.

’De åbne hjerters politik’, som den borgerlige Frederik Reinfeldt benævnte EU’s mest generøse asylpolitik, blotlægges i disse år som en godtroende og omkostningskrævende fejltagelse. Og siden den store migrantstrøm op gennem Europa i 2015, har Sverige haft grænselukning, og er dertil begyndt at tale om etnicitet i forbindelse med voldtægts- og drabssager.

’Den humanitære stormagt’ hærges mere end nogensinde af brutale bandekrige. Og det i en grad så det løber over og ind i Danmark.

Foreløbig er der i 2019 optalt 195 skudepisode i Sverige. 26 personer er dræbt. Skudvekslinger eller deciderede likvideringer finder sted på åben gade. Som eksempelvis drabet på kvinden med barnet i Malmø.

I Göteborgs-Posten angriber lederskribenten Karin Pihl den svenske regering for at være handlingslammet.

’Havde det moderne Sverige været en kriminalroman eller en film, ville historien være blevet kasseret, fordi den ville være for usandsynlig. Ingen troværdig regering havde sat sig ned og tweetet i en sådan situation,’ hedder det i lederen.

I Malmø er der eksempelvis, ifølge politiet, tale om godt 200 personer fordelt på omkring en 10 til 15 bander, der opererer i en hævnspiral om alt. Ikke nødvendigvis kun om stoffer, men også om låne- og beskyttelsesforretninger samt banalt nid og nag.

Hvor oprigtigt svenskerne end undskylder det alt sammen og beder Danmark tilgive, er spørgsmålet, om Sverige kan tilgive sig selv? Og om svenskerne kan tilgive deres politikere?

I lederen i Dagens Nyheter opfordres den svenske regering til at undskylde direkte til landets naboer for de seneste par års voldsbølge. Set her fra den anden side vil vi sætte pris på, at man i stedet for at lægge sig ned og bede om syndsforladelse, rejser sig op og angriber problemet.

Søndag aften indbød den socialdemokratiske regering samtlige partier til 'samtale' om bandekriminaliteten. Det vil sige samtlige bortset far Sverigedemokraterne. Til gengæld vokser Sverigedemokraterne for tiden markant i meningsmålingerne.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
64 kommentarer
Vis kommentarer