Thulesen Dahl har en tåbelig brexitplan - danskerne er dog klogere

'Danmark bør støtte briterne i at nå en bedre aftale. Og når den så godtages af englænderne, kan vi i Danmark ’spejle os i den’ og se, at der ’findes et alternativ’ til EU, mener DF-lederen,' skriver Mads Kastrup.
'Danmark bør støtte briterne i at nå en bedre aftale. Og når den så godtages af englænderne, kan vi i Danmark ’spejle os i den’ og se, at der ’findes et alternativ’ til EU, mener DF-lederen,' skriver Mads Kastrup.

Mads Kastrup. Opinionsredaktør på Ekstra Bladet, skriver om politik, kultur og samfund.

Dansk Folkepartis leder Kristian Thulesen Dahl er ikke idiot. Det forhindrer ham imidlertid ikke i at opføre sig, som om han er det.

Næppe kulminerede kaos i London, hvor den britiske premierminister, Theresa May, led et eklatant nederlag i afstemningen om sin brexitaftale, før DF-lederen stod i DR-TV med sin ubehjælpsomme analyse.

Danmark bør støtte briterne i at nå en bedre aftale. Og når den så godtages af englænderne, kan vi i Danmark ’spejle os i den’ og se, at der ’findes et alternativ’ til EU, mener DF-lederen.

For det første er det hverken de andre 26 EU-landes opgave i almindelighed eller Danmarks i særdeleshed at bane vejen for en ny brexitaftale. Det er briternes eget ansvar.

Faktisk ville det ikke være for meget forlangt, at briterne næste gang, de vil aftale noget med Bruxelles, på forhånd har aftalt noget med sig selv. Danmark eller det resterende EU er ikke ude i et opgør med Storbritannien. Det er omvendt. Eller måske mere præcist: Storbritannien er ude i et opgør med sig selv.

Det er forkert at støtte op om den situation, briterne har bragt sig selv i. Og det er helt galt – som Dansk Folkepartis leder gør - at lede efter noget efterstræbelsesværdigt i den. Brexit har revet Storbritannien midt over. Splittet nationen fuldstændig ad. Endda i en grad så en britisk premierminister, der indgår en aftale, blot bruges til at tørre gulv med af sine egne. Uden at disse vel at mærke magter at tage ansvaret i stedet.

Labours leder, Jeremy Corbyn, forsøgte onsdag at stille mistillidsvotum til premierministeren og blotte hendes Theresa Mays svaghed. Corbyn fik sigende for den almindelige farceagtige brexit-historie udstillet sin egen politiske impotens i stedet.

Britiske politikere evner i disse år tilsyneladende kun protesten. Det er let at rive et samfund ned. Sværere er det at bygge det op eller opretholde og udvikle det. Og er der ikke noget symptomatisk i, at netop Kristian Thulesen Dahl og Dansk Folkeparti tilsyneladende ikke har forstået dette?

Det eneste positive, der er kommet ud af brexit i en dansk sammenhæng, er, at det har øget danskernes opbakning til EU. Inden det kommende EU-parlamentsvalg i maj, viser en ny måling i Berlingske en historisk stor opbakning til dansk EU-medlemskab. Før briternes afstemning var antallet af danskere, der ønsker fortsat medlemskab af EU på 54 procent. Tallet er i dag øget til 66 procent, og kun 22 procent vil ud.

Kristian Thulesen Dahl ser briternes brexitkaos og ymter i dens tragiske skygge en dunkel og destruktiv plan. Danskerne betragter briternes formørkede brexit-tilstand og er kloge nok til at søge mod lyset.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
265 kommentarer
Vis kommentarer