'Vi får den største nedskæring af DR nogensinde'

Mads Kastrup. Opinionsredaktør på Ekstra Bladet, skriver om politik, kultur og samfund.

DR står rystet tilbage i disse dage.

Efter Ekstra Bladet har afsløret det med ’mangfoldighedskonsulenten’ til over to mill. kroner samt gigantaftrædelsen i sin tid til nuværende kulturminister, Mette Bock, står det lysende på en formørket himmel over DR-byen, hvad der ofte har stået på denne plads:

Licens er noget, vi giver til dem med de største parykker på.

Ironien er imidlertid, at mens fortællingen om en historisk nedskæring af DR i et kommende medieforlig siden vil læne sig op ad ovenstående, er disse hverken anledning eller årsag.

Danmarks Radio ville – afsløringer om hestetransport, nyhedsdirektørflyvninger til og fra arbejde og absurd høje aftrædelser til chefer, der ellers selv har sagt op – blive beskåret alligevel.

Det skyldes, at landets nuværende borgerlige regering endnu ikke har været i stand til at føre borgerlig politik.

Et opgør med den forvoksede statsinstitution på Amager Fælled er dens hidtil bedste mulighed.

Så her er, hvad der vil ske:

Licensen lægges om til almindelig skat. DR beskæres med op til 25 procent. Nedskæringen fremstilles som en samlet skattelettelse. Og alle borgerlige værdipolitikere danser kædedans gennem medierne til omkvædet om, at der er taget et opgør med ’de røde lejesvende’.

DR’s bestyrelsesformand, Michael Christiansen, kan intet gøre. Efter i et årti at have været DR’s stærke mand, der altid sikrede bevillingerne, er han færdig.

Vi har som bekendt haft årtiers opflammede forsvar for DR som den demokratiske mekanismes drivhjul. For DR som selve nationens sammenhængskraft.

Det er tydeligvis slut.

Transporten af korrespondent Johannes Langkildes kones hest godtgjorde først, at selvforståelse på DR ikke lige frem er opstaldet sammen med ydmygheden. De monstrøse og uberettigede aftrædelser til ledere, der selv siger op, blotlagde derpå, at troede man, den om hesten bare var en sjov historie, anede man ikke hestehistoriens virkelige vidnesbyrd om DR’s arrogance.

Både denne skandale og aftrædelserne står nu tydeligt. Og er folkelig legitimitet for politisk at kræve store besparelser i DR.

Efter to års fodslæbende knirkepolitik bliver der endelig ’bal i den borgerlige’. Selv DF’ere vil tappe muntert med foden.

Efter nytår får vi den største, men også hidtil letteste nedskæring af Danmarks Radio i hele institutionens levetid.

Vi havde også fået den uden skandalerne. Men nu står DR’s hidtil nærmest uindtagelige borg tilmed med porten på vid gab, og den indre gård forladt, rømmet af både forbundsfæller og forsvarere.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
17 kommentarer
Vis kommentarer