Annonce:
Annonce:

Vi har allerede love mod deres mørke

Annonce:
Følg Opinionen

Mads Kastrup. Opinionsredaktør på Ekstra Bladet, skriver om politik, kultur og samfund.

I går mente 90 procent af læserne på EB.dk, at burka og niqab skal forbydes i Danmark.

Man kunne stille spørgsmålet på en anden måde. Med et andet resultat til følge.

For var de samme læsere – helt uden for de seneste dages burkaopstandelse – blevet spurgt, om man i Danmark skal have lov til at gå klædt, som man vil, ville et mindst lige så stort flertal formentlig svare: ’Ja, selvfølgelig’.

Vi danskere er et frihedselskende folk. Men vi er tydeligvis også en selvmodsigelse.

Det vil Ekstra Bladets læsere i en blanding af frygt og lede skide på, jeg ved det, og det bekymrer mig ikke.

Det bekymrer mig mere, at Folketinget åbenbart har det på samme måde. Parlamentet er jo om noget stedet, hvor principperne for det liberale samfund skal værnes og opretholdes.

Det kommende burkaforbud godtgør, at Folketinget gerne forlader principper for at tækkes frygt og lede.

Annonce:

Socialdemokraterne, Venstre og Liberal Alliance har taget bo i Omvendtslev og statuerer, at alle nu har lov til at blive dummere. Sidste år var de imod burkaforbud, nu er de for.

For selvfølgelig må folk bære tørklæder, telte, kaninkostumer og frømandsdragt. De skal bare vise ansigt i alle sammenhænge, hvor det forlanges. Religion er ingen undskyldning.

Ellers står det frit for. Vi er et liberalt samfund.

De, der jævnligt jamrer over det sekulære samfunds angivelige knæfald for islam og anråber Christiansborg, hver gang en 12-årig muslimsk pige kommer i skole med tørklæde, kunne med fordel se på konkrete sagers udfald.

Annonce:

En håndfuld muslimske elever på VUC i Lyngby klagede sidste år over, at de ikke måtte gå med niqab. På intet tidspunkt, hverken før det blev offentligt kendt eller efter, vaklede ledelse eller lærere på VUC i Lyngby imidlertid i sagen. Selvfølgelig måtte eleverne (i øvrigt konvertitter) ikke bære niqab i undervisningen. En lærer skal kunne identificere eleverne og have en naturlig interaktion i undervisningen, hvoraf det syner, om undervisningen siver ind hos den enkelte elev.

Problemet blev håndteret uden en lov. På samme måde kan buschauffører selvsagt kræve, at ’hætten’ tages af, hvis rejsekortet skal kontrolleres. Ingen burka- eller niqab-klædte har således ret til at påberåbe sig krænkelse i sammenhænge, hvor billed-id er relevant – pas, kørekort eller studiekort.

Insisterer man på at blive undervist iklædt burka, gør man ikke krav på respekt for sin religion, men på andres underkastelse, og det går ikke. Insisterer man på at beholde både burka og bistandshjælp, må man vælge. En person i burka står ikke til rådighed for arbejdsmarkedet. Det siger sig selv.

Annonce:

Venstre kalder sig stadig ’Danmarks liberale parti’ – hvilket tilsyneladende har samme sandhedsværdi som at Aalborg er ’Nordens Paris’ – og dækker sig i sagen ind under, at det ikke er et burkaforbud, men et ’maskeringsforbud’. Ifølge den politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, gælder loven nemlig også Ku Klux Klan hætter.

Alle forbudspartier mener dertil som hovedargument, at det må være statens opgave at bestemme, hvordan folk, der ikke har gjort noget forkert, skal gå klædt, fordi burka og niqab er kvindeundertrykkende.

Men hvis kvinder er ofre for social kontrol, hvori består visdommen så i at kriminalisere dem?

Pointen må være, at opgaven med at bryde muslimsk kontrol af kvinder hverken er Dansk Folkepartis, Venstres, Socialdemokraternes, Liberal Alliances eller Christiansborgs i form af et burkaforbud. Det er alle vi danskeres opgave. Vi skal forlange ansigt på alle, hver gang det er relevant.

En lov ligner således mere en gave til dem, der kontrollerer muslimske kvinder end til kvinderne selv. Patriarker og fundamentalistiske imamer griber gladeligt denne chance for at påpege det liberale samfunds hykleri og fængsle kvinden fuldstændigt i hjemmet. Hvormed det hele vil vise sig kontraproduktivt.

Annonce:

Vi har allerede love mod deres mørke. Vi er dem overlegne. Vores samfund er så meget bedre end deres, at de aldrig vil have en chance for i længden at modstå smagen af frihed.

Vores tro på frisind og frihedsrettigheder er følgelig også deres tro på en rigid Gud overlegen.

Men den frihed vi ynder at bryste os af i vores samfund, tilstår vi åbenbart ikke længere andre. Hvilket ellers er lakmusprøven på det frie samfund. Her lever flertallet storsindet med ting, flertallet faktisk ikke bryder sig om hos et mindretal.

Det gør man i samfund med selvtillid og frihed. Det er selve måden, man opretholder begge på.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
50 kommentarer
Vis kommentarer
Annonce:
Varmechecken går til narko - hvordan synes I selv det går?
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: