Det er vel ikke tøjet, der er problemet

'Det er vel ikke 14-årige piger og deres påklædnings ansvar, at andre kan koncentrere sig om skolearbejdet,' skriver Majbritt Maria Lundgaard. Stockfoto
'Det er vel ikke 14-årige piger og deres påklædnings ansvar, at andre kan koncentrere sig om skolearbejdet,' skriver Majbritt Maria Lundgaard. Stockfoto

Majbritt Maria Lundgaard, radiovært, debattør og satiriker

Bør et barn i mavebluse overhovedet kunne distrahere nogen? 

Spørgsmålet er indirekte rejst af Firehøjskolen i Vejle, der beder deres elever i udskolingen om at lade de såkaldte 'crop toppe', der er vældigt moderne netop nu, ligge derhjemme. Faktisk så moderne at hele udskolingens forældre og elever har modtaget brev fra skolen om, at sådan ser man ikke ud, når man møder i skole i for eksempel 8. klasse. Blandt andet af den grund, at andre elever ikke kan koncentrere sig, og at der findes forskellig beklædning til forskellige tidspunkter.

Og det er altså en lidt underlig situation, der sætter gang i flere overvejelser.

For det er vel ikke 14-årige piger og deres påklædnings ansvar, at andre kan koncentrere sig om skolearbejdet? Altså jævnfør stort set alle pointer fra den ligestillings- og frigørelsesdebat, der foregår praktisk talt alle steder lige nu, så må kvinder og piger vel se ud, som de selv ønsker uden at skulle drages til ansvar for andres reaktioner?

Og burde mailen til udskolingens forældre og elever i så fald ikke pointere, at skolen gerne ville være et sted, der sikrer alle elever, at de kan gå klædt som de vil uden at blive seksualiseret af de omkringværende? Uden at skulle drages til ansvar for denne seksualisering? Og at skolen derfor hurtigst muligt ville forklare deres elever, at alle må gå klædt, som de vil, og at det tilsvarende er den enkeltes ansvar at reagere modent og respektfuldt på den påvirkning, andre elever måtte have på dem?

Ja, mange retoriske spørgsmål, men i grove træk dét, vi prøver at efterleve i den voksne verden. At kvinder må se ud, som de vil. Alle må se ud, som de vil. Og at opgaven ligger i at færdes blandt hinanden uden at overskride hinandens grænser. Og i samme åndedrag – vil vi overhovedet høre tale om, at 14-årige piger, altså børn, kan distrahere nogen som helst med noget som helst? Smuthullet her, der gør, at vi ikke vrider os i mindreårig væmmelse, må vel være, at disse elever menes at distrahere jævnaldrende i skoletiden og ikke nogle som helst andre steder.

På den anden side giver det formentlig stadig mening at tale om passende beklædning til forskellige tidspunkter. Jeg er endnu ikke så woke, at jeg underkender påklædnings betydning eller vores tøjs evner til at kommunikere i verden. Og jeg tror også selv på, at det afspejler en vis indsigt i omverdenen at klæde sig nogenlunde formålstjenstligt. Men finder disse mere eller mindre uskrevne regler anvendelse på mindreårige?

Er deciderede dresscodes ikke også primært noget, der findes på advokatkontorer og på Jyllandsposten? Eller i hvert fald i virksomheder, der primært ansætter voksne, der, modsat børn, er accepterede som seksuelle væsner, hvis tiltrækningskraft kan begrænses i arbejdstiden?

Spørgsmålet om de korte toppe rusker unægteligt op i forestillingen om, hvornår det er plausibelt henholdsvis at seksualisere og begrænse børn og unge, der endnu ikke er modne nok til at forstå, hvad de kan sætte i gang ovre i andre mennesker. Og i hvert fald under ingen omstændigheder skal stilles til ansvar for det.

For det, man siger med en dresscode på Firehøjskolen, er vel dybest set: Selvom du er 14 år gammel og stadig er et barn, så ligner du noget, vi er nødt til at censurere. De reaktioner på din krop, vi som samfund og som institution både forventer og i nogen grad accepterer, kan du endnu ikke forudsige konsekvenserne af, hvorfor vi pakker dig ind – for din egen skyld! Og for koncentrationens skyld. Vi problematiserer dig, dit maveskind og din crop top i stedet for at problematisere dem, der ikke kan koncentrere sig om skolearbejdet imens.

Men er det ikke den stik modsatte vej, vi ønsker at gå?

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
120 kommentarer
Vis kommentarer