'Hun skal ikke komme her med sine bryster'

'Kvinder skal åbenbart stadig vælge mellem at være kloge eller pæne,' skriver Majbritt Maria Lundgaard i anledning af debat om Berlingskes bade-billeder af Vermund til et interview om Nye Borgerliges økonimiske udspil. Foto: Gregers Tycho
'Kvinder skal åbenbart stadig vælge mellem at være kloge eller pæne,' skriver Majbritt Maria Lundgaard i anledning af debat om Berlingskes bade-billeder af Vermund til et interview om Nye Borgerliges økonimiske udspil. Foto: Gregers Tycho

Majbritt Maria Lundgaard, radiovært, debattør og satiriker

Det er ufatteligt, at man i 2021 skal gøre en kvindelig klummeskribent på selveste Politiken opmærksom på, at kvinder må se ud præcis, som de har lyst til. Men det skal man åbenbart, så lad det da gerne være mig, der gør det.

12. august skriver Pernille Tranberg en såkaldt mediekommentar i Politiken med rubrikken:

'Vi gennemskuer det med det samme og ryster på hovedet, Vermund.'

Hun hentyder til det portræt, Berlingske tidligere på ugen har bragt med Nye Borgerliges leder, Pernille Vermund. Her er Vermund nemlig fotograferet på en slags tømmerflåde i en rød kjole og også i vandet. Vermund, der både er kendt for at være en hard liner på blå blok, men vel også lidt for at ligne alt andet end en støvet, ensrettet politiker.

Men det skal hun ikke tro, hun kan komme her med, hvis det står til Pernille Tranberg, der mener at have gennemskuet den blonde politiker. Gennemskuet hvad, spørger jeg så? At Vermund gerne vil tiltrække sig opmærksomhed omkring den nye økonomiske, politiske plan, som gav anledning til interviewet?

Også Lisbeth Knudsen, der tidligere var chefredaktør på  på Berlingske, har tweetet, at avisen sætter nye, visuelle standarder med den slags billede. Om kommentaren er objektiv og dermed korrekt, eller om dette er en retorisk, spidsfindig albue i siden på Vermunds fremtræden og det redaktionelle valg, kan jeg ikke afgøre.

Men jeg kan efter alt at dømme forstå, at Vermund IKKE skal komme her med sine bryster i vådt løbetøj og sin politiske plan om at fjerne 100.000 offentligt ansatte i løbet af de næste 14 års tid og tro, at hun kan gøre begge ting samtidig, uden at masserne går amok. Fordi BRYSTER!! BABSER!! EN POLITIKER MED FORMER!

At samtlige politiske ledere bliver markedsført eller iscenesat på ekstremt gennemarbejdet vis, er ikke spor interessant. Tag det fra en skribent, der har arbejdet på politiske kampagner ad flere omgange. Det interessante er, at det i Vermunds tilfælde sker med noget, der er så tabubelagt som kvindelige attributter.

Helt ærligt, må kvinder kun ligne kvinder, når det er passende? Og hvornår er dét i så fald passende? Er det, når de ikke samtidig bestrider et typisk mandejob? Er det, når de går alene på gaden?

Ved masserne egentlig, at kvinder, der bestrider stillinger i maskuline arbejdsmiljøer altid overvejer, om de fremstår for feminine og derfor ofte ender i en form for jakkesæt?

Er Vermunds portrætter i Berlingske ikke præcis, hvad kvindebevægelsen sukker efter? Og hvorfor var det ikke Politiken selv, der bragte den slags billede af en national politiker?

Kvinder skal åbenbart stadig vælge mellem at være kloge eller pæne. Jovist, flere og flere kvinder forsøger at sprænge rammerne for, hvornår deres kroppe er henholdsvis upassende, for sexede, for kedelige eller for alt muligt andet, men der ER bare emner, man ikke blander sammen. Sexappeal og økonomi lader det til. For det feminine er useriøst. Hvis Vermund vil have en flot barm, så kan hun ikke samtidig have en økonomisk vision.

Måske er det tid til at lufte lidt ud inde på kontoret, Politiken. Det her ligner jer ikke.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
247 kommentarer
Vis kommentarer