Hvis du bliver bange, så er du nok racist

'Det er dybt urimeligt at kalde langelændere for racister, fordi de er bange,' skriver Majbritt Maria Lundgaard. Foto: Ernst van Norde
'Det er dybt urimeligt at kalde langelændere for racister, fordi de er bange,' skriver Majbritt Maria Lundgaard. Foto: Ernst van Norde

Majbritt Maria Lundgaard, radiovært, debattør og satiriker

Den sidste uge har budt på kovendinger, frygt og opstand. Umiddelbart en normal uge i dansk politik, men lad mig zoome ind på særligt to begivenheder:

Hjemtagningen af kvinder, der tidligere har tilsluttet sig Islamisk Stat og herunder deres børn fra IS-fangelejre i Syrien. Og nyheden om, at udrejsecentret, Kjærshovedgaard, skal ligge på Langeland. Henholdsvis (tidligere?) sympatisører til gemene terrorister og afviste asylansøgere, der enten er udvist ved dom eller er på tålt ophold i Danmark, taler vi altså om her.

Hvad du måske har set, er opråb fra helt almindelige mennesker fra Langeland. De er i oprør, fordi de skal overtage de 130 udviste asylansøgere, som af den ene eller anden grund ikke forlader landet.

Langeland er vel nok, når vi skal være ærlige, lidt af en social skraldespand. Det er stedet, hvor du snart sagt kan købe et slot for en million, men til gengæld møder en høj densitetet af udsatte mennesker og en meget fattig kommune. Måske ikke en oplagt kandidat til at huse udviste, kriminelle udlændinge, men okay – nogen skal jo være dén, som Mattias Tesfaye, udlændinge- og integrationsministeren, mere eller mindre har sagt til de husejere, der har grædt på nationalt TV over at få dét klientel som naboer.

Hvad du helt sikkert har set, er de billeder, som flere af regeringens støttepartier turnerer rundt med på Facebook, når det kommer til kvinderne og deres i alt 14 børn. Alt fra hjerter, selfies med tårer og beskedne, men dog eksisterende demonstrationer er lagt på sociale medier, efter regeringen for en uge siden pludselig vendte på en tallerken og altså gerne ville byde disse mødre med deres børn velkommen tilbage til Danmark, som de har en tilknytning til. Et valg, regeringen selv er trætte af, men som de angiveligt træffer på baggrund af sikkerhedsadvarsler fra selveste PET.

Og så kommer vi til det – til de gode og barmhjertige danskere og deres forbandelser over dem, der ikke bryder sig om ovenstående scenarier. Ikke alene forbandelser, men faktisk også konklusioner; for hvis du ikke bryder dig om at få fremmedkrigeres børn og koner eller udviste kriminelle som naboer, så er det jo nok fordi, du er racist.

Det er godt nok en forenkling af, hvad et menneske skal kunne tolerere i godhedens og den politiske korrektheds navn. Og fandens flot gjort af disse samaritanere, der ligefrem fejrer hjemrejsen fra Syrien på sociale medier. En anden tilgang kunne have været 'ja, vi er selv ret betænkelige, men det er åbenbart bedst, og vi gør selvfølgelig, hvad vi skal.'

Jeg synes, det er så fordømmende. Tænk at blive så bange, at du græder i din egen have, når pressen møder op for at spørge dig til situationen. At du sætter dit hus til salg, fordi du ikke vil forsætte dit liv som ellers, kun for at få at vide af godhedssoldater i kommentarsporene på Facebook, at du er racistisk anlagt. Det må godt nok føles som en ondskabsfuld omgang af skjult kamera. Jeg ved ikke selv, hvad løsningen på Kjærshovedgaard eller de tidligere fremmedkrigere er. Jeg ved bare, at det er dybt urimeligt at kalde langelændere for racister, fordi de er bange. 

Jo - kunne man i stedet lave en byttecentral? Så kan alle dem fra Langeland og også dem, der på sigt kommer til at pleje omgang med de tidligere fremmedkrigere og deres børn, bytte hjem og tilværelse ud med dem, der synes, de er småracistiske? Det er da en oplagt mulighed for at hjælpe voksne mennesker, der ellers græder i haven og samtidig forære glorier til facebooksamaritanere.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
77 kommentarer
Vis kommentarer