Jeg forstår tanken, Puk, men...

TV-værten Puk Elgård har skrevet på Instagram, at imens MeToo og sexismesagerne raser om ørerne på os, skal vi huske at heppe på og sige tak til de mænd, der ikke opfører sig grænseoverskridende. Nej, siger Majbritt Maria Lundgaard. Vi skal bare huske en simpel regel. Foto: Jonas Olufson
TV-værten Puk Elgård har skrevet på Instagram, at imens MeToo og sexismesagerne raser om ørerne på os, skal vi huske at heppe på og sige tak til de mænd, der ikke opfører sig grænseoverskridende. Nej, siger Majbritt Maria Lundgaard. Vi skal bare huske en simpel regel. Foto: Jonas Olufson

Majbritt Maria Lundgaard, radiovært, debattør og satiriker

Alles TV-veninde, Puk Elgård, har indtaget en sjælden position: Øretævernes holdeplads.

Den ellers folkekære vært har nemlig skrevet på Instagram, at imens MeToo og sexismesagerne raser om ørerne på os, skal vi huske at heppe på og sige tak til de mænd, der ikke opfører sig grænseoverskridende. 'De gode mænd,' som det lyder i opslaget.

Jeg forstår godt tanken bag, Puk. Det gør jeg. Og jeg forstår også hvorfor, der var nogle, der blev sure på dig. For dit opslag understreger i virkeligheden bare den gravitas, vi står over for.

Jeg forstår så godt den del af befolkningen, der snart ikke kan eller gider høre om flere slemme mænd, der misbruger deres magt, position eller decideret bryder loven i mødet med kvinder. Den del af danskerne, der ikke kan eller gider se flere kvinder, der står frem. Det er opslidende at forholde sig til virkeligheden, når den er grim og særligt, når den kræver et personligt holdningsskifte eller en opvågning. Når den tvinger én til at indse, at man måske selv har fundet sig i grænseoverskridende adfærd eller lukket øjnene, når den skete for andre. Eller når andre kvinders oplevelser ligger så langt fra ens egne, at man bliver så forbandet på dem – for de da lyve eller skabe sig, hva? Hold nu snart kæft, altså!

Og ja, det er hamrende ubelejligt, at verden for øjnene af én bliver hårdere, mere uretfærdig og skræmmende, end man troede, og det slider huden tynd at opholde sig i kønsdiskursen i længere tid ad gangen. Jeg ved det, for jeg må selv holde pause fra den nu og da.

Desværre er det dét, der skal til, hvis her skal blive tåleligt for os alle sammen at være. Os alle sammen. Så altså, uanset om det handler om magtmisbrug på arbejdspladsen, slutshaming, løngab, utryghed i gaderne eller voldtægtsstatistikker eller noget helt sjette, så forstår jeg, at det er hårdt at opholde sig i den slags offentlig samtale. Vi trænger til lidt godt nyt, kan man fristes til at sige.

Og det kom Puk Elgård så med. I form af digital ros til alle de mange, mange mænd, der godt kan opføre sig normalt over for kvinder, de kender, arbejder sammen med, møder eller deler hjem med. Mænd, der godt kan lade være at være en del af problemet og som sådan set bare skal fortsætte med at være helt normale mennesker.

Lidt flabet kunne man sige, at næste gang kan vi så takke alle dem, der ikke begår indbrud og alle dem, der ikke kører vanvidskørsel. For 20 år siden, måske endda. Men stopper jeg med at være flabet, så står tilbage, at jeg helt seriøst forstår hvorfor, Puk Elgård skrev, som hun skrev.

For med alle de beretninger fra kvinder siden MeToo for alvor fik spalteplads, kan man som menig dansker og medieforbruger jo få indtrykket, at der er meget få mænd tilbage, der ikke har opført sig forkert over for kvinder. At der måske er 3-4 mænd tilbage i landet, der stadig ikke føler sig anklaget eller har dummet sig.

Og dér har vi jo problemet i en nøddeskal; debatten om kønnene rammer alles øjne og ører. Den gode mand fra Puk Elgårds opslag hører lige så mange historier om oprøret mod de klamme mænd og strukturer, som de klamme mænd, der efter sigende laver strukturerne, hører. Men da vi ikke kan rose de gode mænd for ikke at være nogle grænseoverskridende klamrianer uden også at skulle rose alle dem, der ikke stjæler andre PH-lamper eller kører os ned på fortovet, så kommer her en huskeregel til de gode mænd:

Det handler ikke om dig. Hvis du behandler kvinder ordentligt, så handler det ikke om dig.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
77 kommentarer
Vis kommentarer