Jo, man må godt date en livstidsfange, men...

'I det vel mest kendte eksempel lige nu, skrev en teenager til Peter Madsen på baggrund af hans retssag og var efter eget udsagn 'helt vildt forelsket i ham,' skriver Majbritt Maria Lundgaard, som mener det er dårlig idé at forbyde livstidsfanger at date. Foto: Kenneth Meyer
'I det vel mest kendte eksempel lige nu, skrev en teenager til Peter Madsen på baggrund af hans retssag og var efter eget udsagn 'helt vildt forelsket i ham,' skriver Majbritt Maria Lundgaard, som mener det er dårlig idé at forbyde livstidsfanger at date. Foto: Kenneth Meyer

Majbritt Maria Lundgaard, radiovært, debattør og satiriker

I tirsdags førstebehandlede Folketinget et forslag om at fratage livstidsdømte muligheden for a date, imens de afsoner. En af Dansk Folkepartis kæpheste; hvis man er et vederstyggeligt menneske, der er spærret inde på grund af den ondeste gerning af alle, så skal man ikke kunne nyde et kærlighedsforhold imens.

Forslaget skvulper rundt i samme retsfølelse som historier om teenagere og unge voksne, der betages af indsatte, kontakter dem og opbygger relationer til mennesker, de fleste af os ønsker hen, hvor peberet knapt kan gro.

Dansk Folkeparti fremsatte et lignende forslag i 2019, da regeringen havde en anden farve, hvilket der intet kom ud af. Nu er regeringen rød og nuværende retsordfører, Jeppe Bruus (S) vil gerne se på, hvordan praktikken omkring forslaget kan løses og Socialdemokratiet forventer at fremsætte et decideret lovforslag på baggrund af samme.

De fleste af os kan vel også nemt komme i tanke om en anden gruppe af mennesker, der i højere grad fortjener kærlighed. Der er bare ét problem.

Og det er, at det er fundamentalt menneskeligt at søge andre menneskers selskab, intimitet og kærlighed. Uanset hvem du er. Selv de mest modbydelige af os kan stadig lide pizza, sex og actionfilm, selvom en ekstremt forsimplet udlægning af den kollektive retsfølelse kan få flertallet af os til at fnyse 'ja, de har det fanme bedre end de gamle på plejehjemmene!'

Straffesystemet er bygget sådan op, at vi i Danmark straffer med frihedsberøvelse og frihedsberøvelse alene. Ikke med ækel mad, uhygiejniske forhold, søvntortur, eller hvad man ellers kan tilskrive dét at være et frihedsberøvet menneske med sine basale rettigheder i behold. Herunder blandt andet kontakten til andre mennesker.

I stedet for DF's forslag burde man fokusere på de, der gør det muligt; de, der gør det muligt for bestialske livstidsfanger fortsat at nyde dén del af livet.

Det er for denne skribent fortsat umuligt at sætte sig i de kvinders sted, der tiltrækkes af voldsmænd og mordere. Kvinder, der aktivt søger efter indsatte, der har endt livet for andre, og som skriver breve, kommer på besøg og lader sig vie til de aller hårdest dømte. I det vel mest kendte eksempel lige nu, skrev en teenager til Peter Madsen på baggrund af hans retssag og var efter eget udsagn 'helt vildt forelsket i ham.'

Der findes endda grupper på Facebook, der formidler kontakt mellem indsatte og kvinder, der ønsker sig at date lige præcis en hårdkogt kriminel. Gruppen er oftest genstand for satire, men i virkeligheden er det jo sørgeligt at vold, og i strengere tilfælde mord, kan være et aktiv for nogle få kvinder. Og det er dér, fokus skal ligge. På kvinderne (og mændene for den sags skyld, hvis de findes i Danmark), der gør det muligt.

Vi skal tale om dem, der rækker hånden frem. Hvad får en teenagepige til at forelske sig i en mand, der har parteret en anden, ung kvinde? Hvad er det for en emotionel afvigelse, der gentager sig, når 'berømte' livstidsfanger vader i kærlighedsbreve og kan gifte sig flere gang imens, de afsoner? De fleste af os vurderer vores medmennesker på deres handlinger og dømmer dem henholdsvis egnet og uegnet på den baggrund; hvilken kvinde kan føle forelskelse i en fremmed mand, alene på baggrund af et bestialsk mord, hun hører om i medierne?

Det er ikke vejen frem at lovgive om livstidsfangers ret til et kærlighedsliv; det er naturstridigt og går stik imod den danske idé om straf. At byde sig til overfor en livstidsdømt morder skal med andre ord ikke være ulovligt, det skal i stedet være helt ekstremt bekymrende og give anledning til en rigtig, rigtig lang snak med vedkommende.

Særligt hvis vedkommende er ung, særligt sårbar eller på anden måde ude af stand til at forudsige konsekvenserne af sine egne handlinger.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
49 kommentarer
Vis kommentarer