På ryggen af en død gæstearbejder

Der er bygget haller og stadions i Qatar de seneste otte år. men skal  Danmark hellere blive væk? Arkivfoto: Miriam Dalsgaard
Der er bygget haller og stadions i Qatar de seneste otte år. men skal Danmark hellere blive væk? Arkivfoto: Miriam Dalsgaard

Majbritt Maria Lundgaard, radiovært, debattør og satiriker

Lad os endelig blive væk fra VM i Qatar

Undersøgelser har vist, at omkring 44 procent af adspurgte danskere er enige i ovenstående udsagn, når det kommer til at indfinde sig i på de dertil opførte stadioner.

Det er Megafon, der for TV 2 har spurgt - og 39 procent mener, at Danmark skal møde op, hvis vi altså har kvalificeret os, imens 17 procent ikke ved, hvad de synes.

Der er altså flest, af de adspurgte, der er sikre på, at vi bør blive væk. Og det er godt nyt for menneskeligheden sådan helt generelt.

Kritikpunkterne er efterhånden velkendte; ifølge The Guardian, så er op mod 6750 gæstearbejdere fra fem forskellige lande døde siden FIFA tildelte Qatar VM-slutrunden for nu over 10 år siden. Tallet er fra februar 2021 og kan meget vel have ændret sig til det værre siden.

6750 mennesker, der er døde, fordi arbejdsforholdende under tilvejebringelsen af kæmperekvisitter til sport, var umulige for dem at overleve under. Tallet er dog endnu højere, da der er gæstearbejdere fra flere lande end de fem, The Guardian baserer deres offentliggjorte tal på.

Gæstearbejdere fra Filippinerne og Kenya er for eksempel ikke talt med, imens arbejdstagere fra Indien, Nepal, Sri Lanka, Bangladesh og Pakistan er.

For en ikke-fodboldentusiast er det såre simpelt – hvorfor i alverdens riger og lande skulle vi, der bryster os af frihed, lighed og rettigheder for alle, tage til et VM, der balancerer på ryggen af afdøde gæstearbejdere og som systematisk forbryder sig imod menneskerettigheder?

Spørger man dedikerede fodboldfans, så skal vi netop dét, fordi sport og politik ikke skal blandes sammen. Og jeg er faktisk enig så langt, at landsholdsspillerne ikke skal gøres til politiske aktører med et individuelt ansvar for at bekæmpe en styg stat. Har man trænet til dette øjeblik hele sit liv, så skal det ikke påhvile én selv at demonstrere for menneskerettigheder eller de tusinder af døde, der bogstavelig talt har banet vejen for spillet.

Landsholdspillerne har ingen forpligtelse til at knuse deres egne VM-drømme, om end den må føles tilsmudset af det faktum, at stadionerne har kostet tusinder af liv.

Men så stopper enigheden også – for der er politik i alt. Således også i fodbold. Hvis der ikke var, så skulle der næppe spilles hård, fysisk sport i en glohed ørken i verdens rigeste land.

Derimod skal forbundet, FIFA, der for over 10 år siden gudhjælpemig tildelte værtsskabet til Qatar, tage den massive modstand fra forskellige nationer til sig og indse, at man ikke kan tildele en menneskefjendsk stat et VM, der hylder festen, glæden og sporten, uden at fremstå som en grisk og blind maskine.

FIFA skal forsøge at bedre deres første brøler af en tildeling, ved at lægge pres på Qatar frem mod 2022 (og gerne herefter også) for at stå ved de forhold, de har budt gæstearbejdere, ændre dem drastisk per omgående og i øvrigt overholde menneskerettigheder samtidig.

Det er så alarmerende, at FIFA fortsat intet foretager sig, andet end at glæde sig til pengene ruller ind i november 2022. Alt imens de forskellige nationer og klubber dog rører en smule på sig med diverse, næsten usynlige tiltag på spillertrøjer eller gruppebilleder, burde FIFA selv stikke hænderne DYBT i farsen og rydde op i det her gamle rod.

Et rod flere af de delegerede, ifølge konkrete anklager, blev bestukket til at have skabt for resten af fodboldverdenen.

Skaden er desværre sket. VM afholdes i Qatar i 2022. Spørgsmålet er, om Danmark vil være tilstede. Tænk, om vi kvalificerede os, for så at kolportere al den opmærksomhed direkte over i en sensationel afstandstagen til emiratet ved den Persiske Bugt.

Tænk, hvis den trup, der kan få danskerne til at købe alt fra smøreost til fast ejendom, sagde fra. Ikke enkeltvis, men som en del af en forbundsbevægelse eller ledelsesbeslutning. Sagde fra over for fraværende menneskerettigheder og dødsstadioner. Og sagde fra over for landets ynkelige forsøg på at gøre sig selv til sportens hovedstad, når det snarere er hovedstaden for armod og anløbenhed i uskøn forening.

Der er lang tid til endnu.

Lad os endelig fortsætte med at tale om dette og gerne højere og højere. Det er næsten 7000 mennesker, der er døde indtil videre.

Er det virkelig noget, vi bare accepterer, fordi vi elsker sport? Det finder vi ud af i november i 2022. Jeg håber ikke, at luften går af bolden frem til da. 

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
85 kommentarer
Vis kommentarer