Sexisme: I så fald skal du faktisk holde din kæft

Majbritt Maria Nielsen, radiovært og forfatter til bogen 'Søsterskriftet', er ny opinionsskribent på Ekstra Bladet, og hun skriver her om sexismedebattens seneste frembringelse. Foto: Sif Meincke
Majbritt Maria Nielsen, radiovært og forfatter til bogen 'Søsterskriftet', er ny opinionsskribent på Ekstra Bladet, og hun skriver her om sexismedebattens seneste frembringelse. Foto: Sif Meincke

Majbritt Maria Lundgaard, radiovært, debattør og satiriker

Man skal have levet under en sten, hvis man endnu ikke ved, at et nyt opgør med magtstrukturer, sexisme og krænkelser er på vej i Danmark.

'Man må heller ikke sige noget mere-menneskerne' kommer!

Sofie Linde affyrede det første skud mod mediebranchen, hvorefter flere brancher heldigvis fulgte trop. Blandt andet er rystende vidnesbyrd om uacceptabel adfærd i den politiske verden bragt frem i lyset med initiativet 'En blandt os'. Et åbent brev til dansk politik med hilsner fra ikke mindre end 322 kvinder, der befolker den.

Flere brancher træder fortsat frem. Senest er sagen om krænkende adfærd overfor en tidligere ansat på Danish Documentary belyst på nærværende avis.

Men bølgerne høres bedst på klipperne. Således kan modreaktionen på denne nye bevægelse også opfanges i den strøm af vidnesbyrd, der udfylder pladsen, Corona-nyt efterlader.

'Man må heller ikke sige noget mere-menneskerne' tager til genmæle. Og de har skabt århundreders største stråmand. Snart må de have til en hel fletkurv, og i den kan de så lægge det privilegie, det er, aldrig at have oplevet noget, der giver dem anledning til at skrive under på et åbent brev.

'Det er ren opmærksomhedssyge, så sig dog noget, når det sker', synes at være det næste, disse klipper kan enes om.

Og nej, det er det ikke. Faktisk er det sidste, man ønsker, når man har fået overtrådt sine grænser, opmærksomhed. Måske er det derfor, krænkede ikke siger noget. Deres magt er midlertidigt taget fra dem. De siger først noget, når de kan dele spotlyset med hundredvis af andre i samme situation, så de ikke på ny føler sig alene med oplevelsen. Og selv da er det ikke alle, der tør.

Grænseoverskridende adfærd forandrer mennesker. Grænseoverskridende adfærd, der af ovenstående accepteres på deres ansattes vegne, forandrer mennesker for evigt. Det kan sammenlignes med at få tæsk i skolegården, imens gårdvagten spiser et æble.

Til eksempel har Djøf oplevet en stigning i anmeldelser af sexismesager. Fra 0-2 sager om året til 99 sager fra september 2019 til september 2020. Opmærksomhed? Ja, naturligvis, for der er ikke noget som at få opmærksomhed af sin fagforening for at være blevet krænket. De fleste kvinder (og mænd!) kunne nok finde andre måder at tiltrække sig væsentlig mere positiv opmærksomhed på.

Så lad os i det mindste give disse mennesker freden til at rydde op i en situation, de aldrig skulle have været sat i. Tilbage til flettekurven.

'Man må heller ikke sige noget mere-menneskerne' har som sagt flettet sig en hel kurv ud af den påstand, at komplimenter nu takseres som krænkelser. Virkelig? Ville du føle dig flirtet med af en mand, der gav dig valget mellem at tage ham i munden eller at smadre din karriere? Eller af en mand, der underholder dine kolleger med, at han onanerer til tanken om dig?

Man skal være mere end almindeligt skadet i sin opfattelse af jævnbyrdig færdsel mellem mennesker, hvis man kan svare 'Ja!' til ovenstående, der begge er vidnesbyrd fra virkelige hændelser. Hvis det imidlertid er tilfældet, så har du ret. Så du faktisk ikke sige noget mere. Så skal du faktisk til at holde din kæft.

Og så kan du jo passende give dig selv din kurv.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
141 kommentarer
Vis kommentarer

Seneste Opinionen

Mest læste Opinionen