Undgå 'pinkwashing'

Pride-budskabet er korrekt, og det er nemt at tilrane sig noget skøn, allestedsgældende PR med det, men for nogle også for nemt, mener Majbritt Maria Lundgaard. Foto: Ritzau/Scanpix
Pride-budskabet er korrekt, og det er nemt at tilrane sig noget skøn, allestedsgældende PR med det, men for nogle også for nemt, mener Majbritt Maria Lundgaard. Foto: Ritzau/Scanpix

Majbritt Maria Lundgaard, radiovært, debattør og satiriker

Priden er slut for i år, og hvilken fest det har været! Ikke kun for LGBTQ+ personer, men for alle, der tror på, at det er underordnet, hvem man elsker, eller hvem man går i seng med, eller om man i øvrigt føler sig som sit tildelte køn, bærer kønsklassisk tøj med mere; bare man er et rart menneske, der opfører sig ordentligt over for andre.

Og imens erhvervslivet skraber de farverige, inkluderende klistermærker af ruderne og de stibede engangskrus langsomt udtømmes fra de mest woke kaffebarer, har denne skribent ét enkelt ønske: gør dig ikke skyldig i pinkwashing.

Pinkwashing er, når et erhverv, fordi det er rentabelt, indhyller sig selv og sit produkt i regnbuefarver den ene dag, for så at operere videre dagen efter uden at praktisere, hvad deres farvestrålende, men midlertidige, kampagne har skreget til hele verden. På den måde kan en hvilken som helst virksomhed kapitalisere på en gruppes frihedskamp uden egentlig at gøre andet end at pakke deres vinduer eller nyhedsbreve ind i glade farver.

Fordi Pride-budskabet er korrekt, og fordi det er nemt at tilrane sig noget skøn, allestedsgældende PR, gør enormt mange virksomheder netop dét under pridedagene.

Men det er lidt med opbakningen til LBTGQ+ miljøet, som det er med kalorieindtaget mellem jul og nytår; det er det, du spiser mellem nytår og jul, der for alvor sætter sig på sidebenene. Således også støtten til at være dén, du er; det er i perioden mellem Pride-arrangementerne, du skal praktisere, hvad din farvestrålende PR-kampagne prædiker.

Måder, hvorpå man kan modbevise, at man pinkwasher, er for eksempel ved at tilbyde andet end 'synlighed' via det produkt, man selv tjener penge på. Lad os sige, at der er tale om en kæmpe virksomhed med adskillige butikker eller filialer, så kunne virksomheden for eksempel dirigere de penge, der er tjent på Pride-produkter, til den gruppe af mennesker, man siger, man bakker op.

Man kan også tilsikre, at man i det daglige har skabt en dejlig arbejdsplads for alle, der tilhører den gruppe af mennesker, man siger, man bakker op. At en virksomhed, året rundt, slår hårdt ned på fjendtlige omgangstoner eller udaterede jokes, kunne for eksempel være dejligt.

Man kan også gøre sig til generelt talerør/opbakker/safe place for LGBTQ+ personer, så den gruppe af mennesker, man netop har gjort sig til allieret for, rent faktisk oplever, at det er man også på tidspunkter, hvor der ikke er et nationalt fokus på emnet, og hvor det ikke er særligt rentabelt at være det.

Jeg forstår godt, at så mange virksomheder hopper med på Pridens budskab, for det er et korrekt budskab. Men forstår også godt, at flere og flere LGBTQ+ personer føler sig lidt som gratis reklamesøjler, når de samme virksomheder vender tilbage til farveløshed det sekund, det ikke er rentabelt eller genererer god PR mere.

Man skal bare huske, at det gode budskab først rigtig sætter sig på sidebenene mellem Pride-arrangementerne og ikke kun i Pride-dagene.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
119 kommentarer
Vis kommentarer