Da en 12-årig dreng kom i klemme ved at vidne mod en kriminel

Roxana stod i oktober frem og fortalte hvordan hændelsen har påvirket hendes søn. Video: TV2/FYN

Marie Louise Toksvig. Journalist, radiovært, forfatter, skriver om kriminalitet, retsstof samt ret og vrang i samfundet.

Roxanas 12-årige søn er bange. Så bange, at han ikke kan komme hjem til sin mor og far. Fordi ’hjem’ er den boligblok i Vollsmose, hvor han mødte en bevæbnet mand på flugt fra et drabsforsøg.

Drengen var på vej hjem fra skole, da han hørte skud. Et øjeblik efter kom en mand ned ad trappen. Drengen så pistolen i hans hånd, og et splitsekund fik de øjenkontakt. For drengen så det ud, som om manden pegede lige på ham med våbnet, inden han forsvandt ud mellem boligblokkene.

Politiet rykkede massivt ud til Vollsmose. De fandt hurtigt frem til Roxanas 12-årige søn. Han var rædselsslagen. Han kendte ikke manden med pistolen, men svarede omhyggeligt på alle betjentens spørgsmål om, hvad han havde set. Samme aften gentog han sin forklaring, der blev optaget på video og sikret som bevismateriale, så drengen ikke behøver møde i retten, når og hvis sagen når så langt.

For Roxanas familie fik episoden store konsekvenser: Hendes søn er så chokeret, at han tisser i bukserne og skriger ’ikke skyde’, når de uhyggelige minder dukker op. Familiens læge fraråder, at han kommer tilbage til Vollsmose, så han bor hos familie langt fra Fyn, indtil Roxana og hendes mand har fundet et andet sted at bo. Og det behov er ikke blevet mindre, efter at hun selv er blevet passet op og chikaneret af typer, der åbenbart kender gerningsmanden.

Sidste år gik Odenses borgmester højlydt til kamp mod banderne efter flere sager om trusler mod ofre, der fortalte politiet om afpresning og andet ondt. Snart måtte også borgmesteren selv have beskyttelse. I foråret afsatte byrådet 10 millioner kroner til blandt andet at hjælpe vidner og udsatte borgere, der presses af bandemiljøet.

Opråbet fra Fyn og de bandekrige, der i øvrigt hærgede landet over, inspirerede justitsministeren til et udspil om bedre beskyttelse af vidner i retssystemet. Der skulle være flere muligheder for anonyme vidner, og både politi, anklagemyndighed og domstole skulle blive bedre til at vejlede og beskytte vidner, der lever op til reglerne om vidnepligt i straffesager.

Pakken blev vedtaget af et enigt folketing og trådte i kraft i juli i år. Signalet var krystalklart: Det er farligt at være vidne, og nu skruer vi op for beskyttelsen.

Men hverken puljer, pakker eller paragraffer hjælper Roxana og hendes familie lige nu. I iveren efter at betrygge potentielle vidner, glemte man, at vidner også er borgere som Roxanas søn, der kan give politiet værdifulde oplysninger i den allerførste, hektiske fase efter en forbrydelse. Justitsministerens vidnepakke involverer ikke sociale, kommunale myndigheder, der kan hjælpe vidner, hvor de bor.

Der hjælper det ikke meget, at man kan være anonym i retssystemet. For i et område som Vollsmose rygtes det lynhurtigt, hvem der har talt med politiet. Og det er sjældent populært, men til gengæld altafgørende for de politifolk, der skal fange en forbryder.

Men hvad så med Odenses Kommunes millionpulje til at ’stå sammen’?  Roxana skrev til rådmanden for socialforvaltningen og borgmesteren, der jo havde talt så engageret om, at ingen skulle lade sig kue eller true til tavshed.

’Det er desværre ikke muligt for kommunen at anvise en ny bolig til jer eller give økonomiske støtte til et boligskifte,’ skrev rådmanden til Roxana og hendes mand: ’Det er i den forbindelse vigtigt at understrege, at beskyttelsen af jer ikke er en kommunal, men en politimæssig opgave,’ lød det.

Roxana har ikke bedt om økonomisk støtte. Politiet har styr på behovet for beskyttelse i forhold til truslerne. Intet tyder på, at hverken mor eller søn risikerer mere. Offerrådgivningen hjælper og vejleder. Familien vil bare gerne have kommunens hjælp til at finde en bolig væk fra Vollsmose, men i nærheden af Odense, hvor begge forældre arbejder. Men:

’Den politisk afsatte pulje til at understøtte vidner i forhold til bandekriminalitet er målrettet socialt udsatte borgere. I er derfor ikke omfattede af puljen,’ skrev Rådmanden.

Roxana ved godt, at hendes søn gjorde det rigtige, da han svarede på betjentenes spørgsmål. Og mens Fyns Politi faktisk fangede en mand, der er sigtet og fængslet for drabsforsøget, og lægerne reddede skudofrets liv, kunne historien om Roxanas modige dreng være blevet et lysende eksempel på, at vi selvfølgelig skal hjælpe politiet – også i et belastet boligområde.

I stedet er det blevet historien om, hvordan signalpolitik og detailstyring af støtte ikke kan hamle op med den virkelighed, hvor virkelige forbrydelser sker for øjnene af virkelige mennesker, og virkelige politibetjente skal fange forbryderne og beskytte ofrene - herude, hvor vi lærer vores børn, at man skal hjælpe politiet, og at samfundet nok skal passe på os, når vi gør vores pligt.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
59 kommentarer
Vis kommentarer

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvis krigen og katastroferne kommer, hvad skal vi mennesker så gøre?