Danskerne ved ikke, hvad Ellemann mener

Det begynder efterhånden at være kritisk for Jakob Ellemann-Jensen, at han tilsyneladende ikke har noget politisk projekt, påpeger Ekstra Bladets spin-kommentator, Mark Thorsen. Foto: Claus Bonnerup
Det begynder efterhånden at være kritisk for Jakob Ellemann-Jensen, at han tilsyneladende ikke har noget politisk projekt, påpeger Ekstra Bladets spin-kommentator, Mark Thorsen. Foto: Claus Bonnerup

Mark Thorsen, tidligere rådgiver for Inger Støjberg (V), skriver om politik og samfund

 

Den seneste tid har været godt gammeldags træls for Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.

Først valgte Venstre-koryfæet Bertel Haarder at rundsende sin årlige julesang til hele Folketinget med et noget uheldigt forsøg på at lave sjov med en voldtægtssag i Enhedslisten. Dernæst smækkede V-profilen Marcus Knuth med døren og angav sin utryghed ved Ellemanns linje i udlændinge- og værdipolitikken som årsag. Fremover vil Marcus Knuth være konservativ, hvilket nogen spydigt påstår, at han har været hele tiden.

Men ingen af delene er den største hovedpine for Ellemann.

Det er derimod de vedvarende skriverier om, at Venstres nye leder ikke har et projekt. Om at han ikke for alvor er trådt i karakter som leder af det borgerlige Danmark.

Siden Ellemann satte sig i stolen, har det været småt med politiske udmeldinger. Et par enkelte interviews om klima, lidt rituel kritik af regeringens finanslov og en lidt spøjs deltagelse i debatten om prisfastsættelsen på udtjente cirkuselefanter er alt, det er blevet til.

Fra strategerne i Venstre lyder det, at det er helt naturligt. Der er tre og et halvt år til næste valg. Mette Frederiksens socialdemokratiske regering har ikke for alvor taget fat på arbejdet, og Venstre har allerede masser af politik på lager fra tiden i regering, lyder det.

Det er ikke decideret forkert. Men det ændrer ikke på, at det efterhånden begynder at være kritisk for Ellemann med det konstante fokus på det manglende politiske projekt.

Det er der primært to grunde til. For det første er Ellemann, på trods af sin status som folketingsmedlem siden 2011 og kort ministererfaring, et relativt ubeskrevet blad. Danskerne ved ikke, hvad Jakob Ellemann-Jensen mener. På trods af at han har været en i øvrigt ganske populær politisk ordfører for Venstre, har han på forunderlig vis formået at undgå større debatter, der for alvor ville have sat ham på det politiske danmarkskort.

Dermed adskiller Ellemann sig fra sin direkte modstander, statsminister Mette Frederiksen (S). Alle kendte hende, da hun blev formand for Socialdemokratiet. Og de fleste havde en rimelig klar opfattelse af, at Mette Frederiksen først og fremmest var det modsatte af Helle Thorning-Schmidt og Bjarne Corydon. Det sikrede hende arbejdsro, da hun overtog sit parti -  selv om hun heller ikke just lagde fra land med at sprøjte ny politik ud.

For det andet dur Ellemanns stilleleg ikke, fordi danskerne heller ikke helt ved, hvor de har Venstre. Ellemann overtog noget af et politisk håndværkertilbud fra Lars Løkke Rasmussen. Nok gik Venstre frem ved seneste folketingsvalg, men det skete med en satset strategi i valgkampens overtid, hvor Løkke med sin melding om en SV-regering skabte tvivl om Venstres tilhørsforhold til den borgerlige blok.

Den forvirring om Venstres placering er det blevet Ellemanns lod at rydde op i.

Blandt politiske rådgivere taler man ofte om, at en stemning er ved at sætte sig. Altså at et bestemt indtryk af en politiker eller et politisk emne er ved at blive det dominerende i befolkningen. Det er den risiko, Ellemann løber lige nu. I Venstre må man i hvert fald begynde at være bekymrede over, at Jakob Ellemann-Jensen mest er ved at blive kendt blandt danskerne som manden, der ikke rigtig mener noget.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
44 kommentarer
Vis kommentarer