Derfor slagtede Ellemann Kristian Jensen

Kristian Jensen lykønsker Jakob Ellemann-Jensen som ny formand på Venstres Landsmøde i Herning Kongrescenter den 16. november 2019. Lørdag aften slagtede Ellemann den tidligere næstformand. Mark Thorsen forklarer hvorfor Foto: Claus Bonnerup
Kristian Jensen lykønsker Jakob Ellemann-Jensen som ny formand på Venstres Landsmøde i Herning Kongrescenter den 16. november 2019. Lørdag aften slagtede Ellemann den tidligere næstformand. Mark Thorsen forklarer hvorfor Foto: Claus Bonnerup

Mark Thorsen, tidligere rådgiver for Inger Støjberg (V), skriver om politik og samfund

 

Lørdag aften lykkedes det for Gud ved hvilken gang Kristian Jensen at rive en brændestabel af ulykker ned over sig selv.

Først kom nyheden om, at Kristian Jensen i søndagens udgave af Jyllands-Posten foreslår at lave en ti-årig økonomisk plan henover midten af dansk politik. En times tid senere kom reaktionen fra Venstres top: Kristian Jensen er frataget ordførerskab og alle udvalgsposter. Kort proces.

Men hvorfor fik Jensens udmelding en så hård sanktion? For at forstå det, skal man kende Kristian Jensens historik og Venstres aktuelle situation.

I 2014 forsøgte Kristian Jensen rimelig åbenlyst at vælte den daværende venstreformand Lars Løkke Rasmussen oven på sagen om diverse tøjindkøb. Det attentat mislykkedes som bekendt, da Løkke tog Jensen med ned i kælderen i Odense og fik sat ham på plads.

I sensommeren 2019 var den gal igen. Jensen gik med fuld kraft ud og undsagde Lars Løkke Rasmussens melding fra valgkampen om en SV-regering. Det udløste den kæde af begivenheder, der førte til at både Jensen og Løkke måtte forlade deres poster som hhv. næstformand og formand for Venstre.

I Venstre trives to forskellige opfattelser af Kristian Jensen. Den positive udlægning er en mand, der er drevet af idealer, og som ofte uretfærdigt er havnet i problemer for at sige, hvad mange venstrefolk mener. Den negative udlægning er en mand, der er serie-illoyal over for den til enhver tid siddende formand, og hvis udmeldinger mere er drevet af egoistiske og taktiske hensyn snarere end af liberal ideologi.

Da Jensen forlod posten som næstformand i september stod den nye venstreledelse med Jakob Ellemann i spidsen derfor med et hovedbrud. Hvad skulle man stille op med Kristian Jensen?

Kristian Jensen havde forladt sin næstformandspost med værdighed ved det berømte møde i Brejning. Jensen tog det som en mand, modsat Lars Løkke Rasmussen, der flygtede ud af en bagdør. Derfor skyldte man Kristian Jensen en værdig fremtid og placering i partiet, lød ræsonnementet. 

Men der var også folk, der mente, at man skulle passe på med at give Kristian Jensen nogen form for platform til at spille en aktiv rolle i Venstre. Nok var Jensen slået hjem, men i politik går tiden. Kunne man nu vide sig helt sikker på, at Kristian Jensen ikke igen ville føre sig frem og komme på tværs af den nye formand? Svaret fik vi lørdag.      

Når Ellemann så brutalt svingede øksen over Kristian Jensen lørdag, så har det to forklaringer. For det første krydsede Kristian Jensen en rød linje. Det er en partiformands prærogativ at komme med den slags udmeldinger, som Kristian Jensen gjorde i Jyllands-Posten. Et menigt folketingsmedlem skal ikke gøre sig offentlige overvejelser om regeringskonstellationer og politiske planer med et tiårigt sigte. Det er alene formandens ret. Derfor måtte Ellemann slå hårdt ned.

Men Jensens kamikazestunt var på sin vis også en foræring til Ellemann. Ved at slå hårdt ned på Jensen, får Ellemann også sendt et signal til resten af Venstres folketingsgruppe. Illoyalitet og ukoordinerede solomeldinger vil få konsekvenser. Det signal har åbenlyst manglet i en gruppe, hvor der meldes ud til højre og venstre. Så sent som i denne uge har der igen været adskillige forskellige holdninger til situationen i Mellemøsten fra partiet.

Ellemann er næppe begejstret for endnu en weekend med diskussion om interne konflikter i Venstre. Men på den lidt længere bane, kommer Ellemann styrket ud. Han har fået vist, at han er ubestridt leder af partiet. Dertil kommer, at Jensen nu endegyldigt ser ud til at være afskåret fra at spille en rolle i fremtidens Venstre. Det bør give mere ro på bagsmækken.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
46 kommentarer
Vis kommentarer