Flirten på Borgen som ingen forstår

På Christiansborg undrer man sig over, at Pernille Vermund 'benytter enhver lejlighed til at rose statsministeren'. Foto: Anthon Unger
På Christiansborg undrer man sig over, at Pernille Vermund 'benytter enhver lejlighed til at rose statsministeren'. Foto: Anthon Unger

Mark Thorsen, tidligere rådgiver for Inger Støjberg (V), skriver om politik og samfund

 

På Christiansborg siger man, at man finder de bedste venner i et andet parti end sit eget. Alligevel er der efterhånden flere, der mener, at Pernille Vermund fra Nye Borgerlige har taget det gamle mundheld til yderlighederne.

Hvorfor benytter Vermund enhver lejlighed til at rose statsminister Mette Frederiksen (S)? Og hvordan harmonerer Vermunds tydelige fascination af statsministeren egentlig med hendes ofte udtalte foragt for 'politikerne'? Det undrer man sig en del over på Christiansborg for tiden. Ikke mindst i den blå lejr.

Pernille Vermund har opbygget sit parti efter en god, gammeldags populistisk opskrift. Den lyder sådan her: Politikerne er en verdensfjern elite. De forstår ikke befolkningens problemer og bekymringer. Derfor er der brug for et nyt parti, der kan ruske op i Christiansborg og få styr på tingene.

Også denne gang virkede formlen. Nye Borgerlige kom akkurat over spærregrænsen ved valget. Partiet burde nu på papiret udgøre den stærkeste opposition til den socialdemokratiske regering. Men det er mildt sagt ikke tilfældet. Tværtimod er det blevet bemærket på Borgen, hvordan Vermund igen og igen har fundet anledning til at rose Mette Frederiksen.

Ved Nye Borgerliges landsmøde i oktober var Vermund ved at bryde sammen i tårer i bar taknemmelighed over, at statsministeren havde ringet til hende for at få støtte til et lovforslag om IS-krigere. Et lovforslag, der i forvejen havde kæmpe flertal, hvorfor opkaldet til Vermund mest af alt bare var en omkostningsfri høflighed fra statsministeren.

Da statsministeren havde holdt sin nytårstale i sidste uge, var Vermund igen fremme med roserne. Mette Frederiksen har – modsat sin borgerlige forgænger Lars Løkke Rasmussen (V) – forstået problemerne ved indvandringen, måtte man forstå på Vermund. Det er ikke kun den tidligere Venstre-formand, det går ud over. Den nuværende formand for Venstre, Jakob Ellemann-Jensen, har tilsyneladende heller ikke begreb om udfordringerne ved indvandringen, har hun meddelt.

Vermunds ageren er svær at forstå. Nye Borgerlige er bygget på en præmis om, at man er det eneste parti, der reelt har svarene på, hvad der skal gøres ved udlændingepolitikken. Så hvorfor tale en politisk modstanders troværdighed op på lige netop dette område? Og hvad er der blevet af snakken om de uduelige politikere, der har fejlet? Hvorfor gør det tilsyneladende så stort indtryk på Vermund, at statsministeren griber knoglen og ringer?

Måske er svaret, at Vermund ikke er så forskellig fra alle de andre politikere, som hun ønsker at give indtryk af. Selvom Nye Borgerliges folketingsmedlemmer har renset deres offentlige cv'er for al politisk erfaring, så er de drevne politikere. Ikke mindst Vermund selv, der har en lang karriere som konservativ bag sig. Her er en sandhed om politikere: De bliver faktisk lidt bløde i knæene, når de får opmærksomhed fra selveste statsministeren. Også selvom statsministeren skulle forestille at være en politisk modstander.  

Uanset hvad forklaringen er på Vermunds flirten med statsministeren, er den skadelig for blå blok. Hvis man skal gøre sig nogen som helst forhåbninger om at komme til magten igen, nytter det ikke, at en leder af et oppositionsparti konstant finder anledning til at rose statsministeren. Slet ikke på område, der har potentiale til at afgøre folketingsvalg.

Måske skal Vermund bruge nytåret på at minde sig selv om den strategi, der sikrede hende en plads på Borgen. For Mette ringer næppe den dag, der står tidligere folketingsmedlem på visitkortet.      

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
100 kommentarer
Vis kommentarer