Lettere at vinde i Lotto end få en minister i tale

'Vi har en regering, der kører en ekstremt lukket og topstyret tilgang, hvor der er større chance for at vinde i Lotto end at få en minister i tale i besværlige sager,' skriver Mark Thorsen  og gør opmærksom på, at det er der en grund til. Foto: Ritzau/Scanpix
'Vi har en regering, der kører en ekstremt lukket og topstyret tilgang, hvor der er større chance for at vinde i Lotto end at få en minister i tale i besværlige sager,' skriver Mark Thorsen og gør opmærksom på, at det er der en grund til. Foto: Ritzau/Scanpix

Mark Thorsen, tidligere rådgiver for Inger Støjberg (V), skriver om politik og samfund

 

'Vi vil bare gerne være en flue på væggen og beskrive, hvad der sker'. Sådan en henvendelse har enhver toppolitiker på Christiansborg på et tidspunkt fået fra en journalist. Nogle få siger ja. De fleste siger nej, og det forstår man som oftest godt, når man ser resultatet.

Senest har Alternativet ladet journalisten Morten Reimar følge Uffe Elbæk i de sidste ti måneder frem mod folketingsvalget.

Det er der kommet en ganske læseværdig og underholdende bog ud af. Dog nok mest for folk, der ikke selv har aktier i Alternativets succes. For formatet er svært, hvis ikke tæt på umuligt at komme succesfuldt ud af som politiker. De dage, der går godt, kommer altid til at fylde mindre end de dårlige dage. Og politikere er bare mennesker ligesom alle os andre.

Propper man et kamera eller en diktafon op i hovedet på en politiker konstant i månedsvis, er der ret stor sandsynlighed for, at politikeren på et eller andet tidspunkt får sagt noget uoverlagt. Det uoverlagte citat cykler med sikkerhed videre i mediemøllen. For mange bliver det det eneste, de hører om sagen.

Det er også sket for Alternativet og Uffe Elbæk denne gang. Der er eksempelvis et vist frisprog, når Elbæk og hans rådgivere taler om partiets folketingskandidaters (manglende) evner. Og vi er i første parket til de gigantiske interne stridigheder, der førte til, at den nuværende formandskandidat i partiet, Josephine Fock, forlod Christiansborg efter nærmest at være blevet mobbet ud.

Den type historier har Alternativet selvsagt ikke haft nogen interesse i bliver fortalt i medierne. For de udstiller, hvad politik også er. Selv i Alternativet er der magtkampe, mennesker med store egoer og personlige ambitioner og masser af overvejelser om spin og strategi.

'Jo mindre folk ved om, hvordan man laver pølser og politik, jo bedre sover de om natten,' konstaterede den tyske statsmand Bismarck engang. Og det er sagen med fluen på væggen formaterne. De viser os en side af politik, som vi ikke bryder os om. Den kalkulerende og strategiske tilgang. Den tilgang, hvor man faktisk går op i meningsmålinger, selv om man udadtil påstår det modsatte.    

Man skal ikke have ondt af politikerne. De vælger jo selv, hvad de ønsker at medvirke i af artikler, bøger og dokumentarfilm. Men vi skal forstå dynamikken.

Når politikerne oplever åbenhed som noget farligt, så får vi et politisk system, der lukker sig om sig selv. Det er en af de medvirkende årsager til, at vi har en forholdsvis restriktiv offentlighedslov. Det er også derfor, vi har en regering, der kører en ekstremt lukket og topstyret tilgang, hvor der er større chance for at vinde i Lotto end at få en minister i tale i besværlige sager.

Sådan bør det ikke være. Derfor bør vi give os selv en kollektiv huskekage om at påskønne og værdsætte de politikere og partier, der lukker befolkningen ind. Dem, der faktisk stiller op og svarer på de kritiske spørgsmål. Så vi må som vælgere leve med, at politik ikke altid er lige kønt at se på.   

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
5 kommentarer
Vis kommentarer
Partimoder Pia kan ikke slippe magten

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.