Annonce:
Annonce:

Uffe efterlader et parti i ruiner

'Reelt har Alternativet ligget i intern krig i årevis. Partiets mærkesager er gradvist blevet overtaget af andre partier. Og en ny leder vil overtage et parti, der balancerer på kanten af spærregrænsen,' skriver Ekstra Bladets spin-kommentator, Mark Thorsen. Foto: Linda Johansen
'Reelt har Alternativet ligget i intern krig i årevis. Partiets mærkesager er gradvist blevet overtaget af andre partier. Og en ny leder vil overtage et parti, der balancerer på kanten af spærregrænsen,' skriver Ekstra Bladets spin-kommentator, Mark Thorsen. Foto: Linda Johansen
Annonce:
Følg Opinionen

Mark Thorsen, tidligere rådgiver for Inger Støjberg (V), skriver om politik og samfund

 

På overfladen var der brede smil og evig taknemmelighed til Uffe Elbæk fra alle ledder og kanter af partiet, da han i går annoncerede, at han takker af som politisk leder i Alternativet.

Timingen er helt rigtig, måtte man forstå. Og Uffe Elbæk mener selv, at han videregiver et parti i god form.

Annonce:

Man skal nok være smittet af Uffes egen evigt boblende optimisme for at se sådan på det. Reelt har Alternativet ligget i intern krig i årevis. Partiets mærkesager er gradvist blevet overtaget af andre partier. Og en ny leder vil overtage et parti, der balancerer på kanten af spærregrænsen.

Man kan kritisere Uffe Elbæk for en god portion spin i sin beskrivelse af Alternativets aktuelle tilstand. Men man kan ikke underkende, at Uffe Elbæk alene fortjener æren for, at missionen med at skabe et nyt parti lykkedes. Derfor vil han også blive svær at efterfølge. Alternativet har været Uffe, og Uffe har været Alternativet. Når partiet har markedsført sig selv, har det været med Uffe i centrum. Partiets øvrige folketingsmedlemmer har været stort set ukendte i den brede befolkning.

Men selvom Uffe har været en suveræn leder udadtil, har han ikke været det indadtil.

Det skyldes, at han i sidste valgperiode foretog det usædvanlige træk på forhånd at annoncere sin afgang efter det valg, der fandt sted grundlovsdag i år. Enhver, der har været fem minutter på Christiansborg, ved, at den sikre måde at skabe grobund for interne magtkampe er, hvis lederen af et parti signalerer, at han er på vej væk.

Det skete også i Alternativet, hvor det ret åbenlyst blev diskuteret, om det mon var Rasmus Nordqvist, Josephine Fock, Niko Grünfeld eller en helt fjerde, der skulle efterfølge Uffe som leder. I takt med magtkampene spidsede til, meddelte den ene efter den anden af Alternativets folketingsmedlemmer, at de ikke havde til sinds at genopstille til valget. Meningsmålingerne raslede nedad.

Annonce:

Pludselig måtte Alternativet lægge strategien om. Nu var Uffe pludselig ikke på vej på pension. Nu var han på vej til at blive statsminister, lød det fra partiet. Det blev Uffe ikke. I stedet blev Alternativet nærmest halveret ved valget. Partiets mærkesag nummer et – klimaet – blev allemandseje i valgkampen. Partiets anden mærkesag om en ny politisk kultur fortonede sig i diskussionerne om peniscollager, seksuelle overgreb i partiet og Niko Grünfelds indkøb til borgmesterkontoret i København.        

Som sin sidste gerning valgte Uffe Elbæk så at stå uden for det såkaldte forståelsespapir, der udgør rammen for den socialdemokratiske regerings samarbejde med sine støttepartier. Måske er det Uffes største fejl til dato.

Det har efterladt partiet i en situation, hvor dets mandater er fuldstændig ligegyldige. Mette Frederiksen (S) kan være helt ligeglad med, hvad Alternativet mener. Det er svært at komme i tanke om eksempler i den politiske danmarkshistorie, hvor et parti så effektivt har sat sig selv uden for indflydelse.
 
Og der står Alternativet så nu. Partiets største profil takker af. Mandaterne er overflødige. Mærkesagerne er blevet fælleseje.

Den magi, der omgærdede partiet i den første levetid, er forsvundet. Meningsmålingerne ligger omkring spærregrænsen. Og det er umiddelbart svært at se, hvem der står på spring med evnerne til at genrejse partiet. Da Uffe Elbæk takkede af i går, var det med ordene om, at han ikke ville efterlade partiet i oprørt farvand. Det gør han heller ikke. Han efterlader det i dødvande.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
49 kommentarer
Vis kommentarer
LIGE NU
Annonce:
Med jobcentrene har politikerne skabt en mur mod den sunde fornuft

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: