I Danmark er det tilladt at være uvidende

Jeg skal være den første til at hilse velkommen, at flere medier begynder at interessere sig for andre aspekter af afstemningen om retsforbeholdet end lige Europol. Der er nemlig tale om artige sager, som enten udhuler danskernes retssikkerhed, skaber uklarhed eller stiller forbrugerne dårligere. Som bekendt skal vi stemme om 22 retsakter, hvoraf Europol har være den mest omtalte.

Med hensyn til de resterende retsakter overdrager befolkningen suverænitet til Folketinget. Et flertal i Folketinget vil derpå kunne beslutte, at Danmark overdrager suverænitet, så EU kan bestemme, hvor mange flygtninge Danmark skal modtage. En sådan overdragelse er i strid med Grundloven. Ifølge denne skal der i Folketinget være fem sjettedeles flertal, eller befolkningen skal spørges ved en folkeafstemning.

En af ubehagelighederne hedder ’Direktivet om den europæiske efterforskningskendelse’. Det lyder måske meget tilforladeligt, men udgør en udhuling af danskernes retssikkerhed. ’Diskrete undersøgelser’ lyder som noget lusk og er det også. Embedsmænd under dække vil kunne efterforske og optræde som straffeagenter i retssager. Vi vil forpligte os til at lade udenlandske myndigheder gennemføre undersøgelser i Danmark uden om politi og retsvæsen.

I dag er Danmark ikke bundet af forpligtelsen, og kun politiet må udføre agentvirksomhed. Det er danskernes garant for, at al efterforskning sker under ordnede forhold i respekt for den enkelte borgers retssikkerhed. Direktivet lægger op til det stik modsatte. Hvis det bliver en del af den danske lovgivning, vil det betyde, at danskerne også risikerer at blive overvåget for ting, som er helt lovlige i Danmark.

Et eksempel kunne være holocaust-benægtelse. I Danmark er det tilladt at være historieløs og uvidende, men det er det på visse områder ikke i Tyskland, hvor ytringsfriheden er begrænset i forhold til skildringen af Anden Verdenskrig. Det er således ikke tilladt at udtale, at holocaust ikke fandt sted, ligesom det er forbudt at sprede nazistiske budskaber og symboler.

Eller det kan ligefrem handle om forhold, som anses for bagatelagtige, men som udenlandske myndigheder ser meget alvorligt på. EU består af 28 medlemslande med vidt forskellige lovgivninger og retstraditioner – og forskellige niveauer for korruption. Disse forskellige niveauer og traditioner skal ikke gøres til grænseoverskridende fænomener. Det er ikke i danskernes interesse, at rumænske eller polske myndigheder får beføjelse i Danmark uden om dansk politi og domstole.

Det er glædeligt, at både professor i strafferet, Gorm Toftegård Nielsen og Sysette Vinding Kruse, der er formand for strafferetsudvalget i Advokatrådet, udtrykker bekymringer over direktivet, som tillader andre myndigheder end politiet at optræde som agenter. Man må nemlig gøre sig helt klart, at kun politiet er uddannet i forhold til agentvirksomhed, og at det kun skal tillades politiet at udøve den vidtgående magt, som overvågning er udtryk for. Og når udenlandske myndigheder opererer på dansk territorium, bør det naturligvis kun tillades efter udtrykkeligt samtykke fra de danske myndigheder.

Retten til at anvende magt er meget tæt forbundet med en nations selvstændighed. I Danmark har politiet monopol på anvendelse af magt over for befolkningen. Dermed er direktivet om den europæiske efterforskningskendelse ikke kun undergravende for retssikkerheden, men af indlysende grunde også for den danske suverænitet.

Den 3. december og afstemningen er nært forestående. Det er mit håb, at der i de kommende uger vil blive kastet endnu mere lys over de meget problematiske forhold, som en afskaffelse af retsforbeholdet vil medføre for den danske befolkning. Det vil sikre, at vores beslutning kan træffes på et så oplyst grundlag som muligt. Afstemningen handler ikke kun om Europol, men om hele retsforbeholdet. Hat og blå briller lyder måske harmløst, men det skader vores retssikkerhed og selvstændighed.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn og efternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
kommentarer
Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen