'Hun ved godt, at det ikke går an at sige abe-farvet'

DR's politiske analytiker, Christine Cordsen på arbejde på Borgen. Foto: Mads Claus Rasmussen
DR's politiske analytiker, Christine Cordsen på arbejde på Borgen. Foto: Mads Claus Rasmussen

Morten Messerschmidt. Medlem af Folketinget for Dansk Folkeparti.

 

Er det ikke underligt, som standpunkter og roller kan bytte plads? For ikke så længe siden var det kun nazister og Ku-klux-klan, som opdelte mennesker efter fysiske kendetegn. Kraniets form. Næsens krumning. Og hudens farve.

Men i dag er det venstrefløjen, som er besat af farven på mennesker. 'En kæk bemærkning', kaldte journalist Christine Cordsen den forsinkede nytårsraket, hun i kådhed slap løs i et lystigt lag af DR-kolleger 1. nytårsdag. Men ligger den slags kækheder egentlig til Christine Cordsen?

Personligt må jeg tilstå ikke at have den ringeste erindring om, at Christine Cordsen nogensinde før er kommet med 'kække bemærkninger'. Eller bare sjove, for den sags skyld. Hun er så uoriginal og kedsommelig, at man sjældent husker hendes optræden. Men nu er Christine Cordsen omsider trådt ud af den grå anonymitet. På den fatale 1. nytårsdag aften leverede hun en politisk analyse, der trods sin sproglige ubehjælpsomhed var klar i sin modvilje over for Dansk Folkeparti og det Socialdemokrati, som efterhånden har set skriften på væggen:  

'Men i virkeligheden har Mette Frederiksen lagt sig mere over i retning af Dansk Folkeparti, som dyrker en illusion om, at man kan rulle det hele tilbage, og man kan sende folk hjem. Og man kan få et samfund som i 50' erne, hvor der ikke var så mange med en anden hudfarve end grisefarvet.'

Herefter fniser Christine Cordsen lidt ad sin egen kække bemærkning. Ikke én af de øvrige DR-journalister røber med så meget som en trækning, at de finder den upassende. De kender tilsyneladende heller ikke deres kollega som den spøgefugl, hun nu forsøger at være, og lægger ganske enkelt ikke mærke til den grove anklage; overvejer hverken om det er journalistisk kækhed, frækhed eller dumhed, men lader det passere som en naturlig del af den jargon, der præger licens-tv i Danmark.

I deres lag af samfundet – eksperter, kunstnere, forfattere og journalister - har man i årtier betegnet de danskere, som stemte forkert, med nedsættende metaforer: dem ved kakkelbordene; bodega-segmentet; xenofoberne; Morten Korch-drømmerne. De er blevet kaldt skimlede kældermennesker af en forfatter, mens en EU-professor har kaldt dem 'den laveste fællesnævner og den indre svinehund'.

Nu har DR så også endelig fået sat kulør på den indre svinehund, som selvsagt er grisefarvet. Den er dansk, lyserød, blegfed og uappetitlig; ikke lækkert nougatbrun.

Selv er jeg totalt farveblind. Jeg er ligeglad med, om danskere er hvide, gule eller brune. Bare de er danskere af sind og i hjertet. I mine øjne bliver man aldrig stueren, hvis man opdeler mennesker efter hudfarve.

Men på venstrefløjen, derimod, har man for alvor bemægtiget sig farvepaletten. 'Vi brune mennesker,' siger eks-politikeren Özlem Cekic ofte, selv om hun ikke er spor brun, men bare har brune øjne. Men brunheden er blevet et stærkt kort at spille: det betyder nemlig: 'Jeg er brun, og brune mennesker er altid blevet undertrykt af hvide mennesker. Du er hvid, og derfor skylder du mig, mens jeg aldrig kan komme til at skylde dig!'

Den, der spiller det brune racekort, opnår en umiddelbar fordel: At fremstå som et offer med krav på ekstra hensyn fra 'de hvide', der altid bør have dårlig samvittighed, altid skal give efter og altid betale. Derfor er det en helt uundværlig del af venstrefløjens selvforståelse at opdele i samfundet i farver. Ellers kan de jo slet ikke skilte med deres uforligneligt smukke menneskesyn. Som humanist. Venligbo. Verdensborger.

Sådan er den vestlige verdens indbyggere med succes blevet hjernevasket i mere end en generation, og den slags køber journalister som Christine Cordsen pr. refleks. Hun ved godt, at det ikke går an at sige abe-farvet, gorilla-farvet eller kamel-farvet om afrikanere, arabere og pakistanere. Men hun er vænnet til, at det er helt i orden at nedgøre kristne mennesker af europæisk, vestlig afstamning. De er jo skyld i al denne verdens fortrædeligheder, ikke?

Hun kunne vælge at kalde dem kristne, hun kunne vælge at kalde dem hvide, men det er slet ikke nedgørende nok. Så hun tror, at hun ustraffet kan sammenligne dem med et dyr, som tværer sin lyserøde hud og tryne ind i sin egen afføring. For sådan tænker og taler man i de stuerene kredse.

Jeg kan forestille mig, hvordan Christine Cordsen i disse timer får opmuntrende sms’er fra sine menings- og lidelsesfæller i journaliststanden. De forstår at rykke sammen, når lokummet brænder. Og det gør det. For selv om de kan bekræfte hinanden i, at det igen er den populistiske svinehund, som giver hals udenfor, så brænder lokummet inden døre i DR-byens glasboble.

Denne seneste DR-skandale er langt mere alvorlig end en flyvende racehest, for den handler om, at hundredtusinder af danskere bliver kaldt og lignet og latterliggjort for deres egne penge. I gamle dage kunne man slippe afsted med den slags, fordi DR havde magtmonopolet. Og dermed meningsmonopolet. Men i dag er monopolet brudt.

Takket være de sociale medier kan borgerne i dag – helt uden hjælp af robotter – protestere højlydt. Og det gør de. Jeg ser, at der er en underskriftindsamling i gang for at få fyret Christine Cordsen. Mange ønsker nok omsider at få statueret et eksempel; at give sine belærende plageånder en lærestreg. Men mon ikke den dygtige Maria Rørby nok skal finde en måde at berolige de oprørske bonderøve? Og dog kan DRs aristokrati stadig rystes. Om få måneder har vi chancen. Så skal der være folketingsvalg. Og på den dag kan du vælge at gøre DR’s journalister mere blege end de fleste grisefarvede danskere.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
267 kommentarer
Vis kommentarer

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.