Sverige trænger til en rodbehandling - uden bedøvelse

Foto: Miriam Dalsgaard/Ritzau Scanpix
Foto: Miriam Dalsgaard/Ritzau Scanpix

Morten Messerschmidt. Medlem af Folketinget for Dansk Folkeparti.

 

Folkhemmet – sådan plejede svenskerne at kalde deres land og deres velfærdsstat. Folkehjemmet – det lyder rart og signalerer tryghed: hvis borgerne gør deres pligt, så får de også ret til tryghed og omsorg. Men 'folkhemmet' lyder også lidt selvtilstrækkeligt, med en mislyd af nationalisme og egoisme. Så i stedet for har den svenske elite, der altid ved bedst, udråbt Sverige til humanistisk stormagt.

Det lyder også rart. Men det er det ikke.

I den humanistiske stormagt er der ingen hjemlig atmosfære. Kun en global. Værdier som pligt, ret, solidaritet og tryghed har ringe kår. Og det fik en godtroende tandtekniker på Gotland at føle.

Egentlig ville han bare gøre sin pligt som svensker. Men i sidste måned blev Bernt Herlitz dømt til at betale Region Gotland 425.000 kroner i bøde og sagsomkostninger. Han havde nemlig skrevet til Sveriges Migrationsstyrelse med oplysninger om, at de fleste af de ”flygtningebørn”, som han reparerede tænder på, var fuldvoksne. Det var deres tandsæt i hvert fald.

Man kan kalde Bernt for naiv. På den anden side var det en overordnet i den svenske udlændingestyrelse, Migrationsverket, som på et seminar om aldersbestemmelse i retsvæsenet i 2016 rådede ham til at indberette tilfælde af snyd. Men da Bernt herefter pligtskyldigt i otte e-mails indberettede otte tilfælde, hvor patienten havde fuldt udvoksede visdomstænder og andre tegn på at være langt over 18 år, begyndte hans nedtur. Hans mails blev aldrig besvaret. I stedet blev de sendt videre til en værge for et af ”børnene”.

Kort efter fik Bernt Herlitz et brev fra Region Gotland: 'Du afskediges hermed som tandtekniker fra sundhedsforvaltningens kommunale tandpleje i Visby'. På øens tre lokalaviser og i svensk tv blev han hængt ud som et eksempel på en højreekstremist, som med sit stikkeri tog loven i egne hænder. Selv siger Bernt Herlitz, at han aldrig har interesseret sig for politik.

Bernt Herlitz pendlede til et midlertidigt job på fastlandet, men anlagde samtidig for lånte penge sag imod Region Gotland for at få sit job tilbage. Det fik han ikke, men Tingsretten tilkendte ham dog en erstatning på 35.000 kroner som oprejsning. Men den triumf skulle den besværlige tandtekniker ikke have, og den almægtige myndighed, Region Gotland, slog nu igen. Den hyrede landets dygtigste og dyreste advokat ud i arbejdsret, og efter et år afgjorde Arbejdsdomstolen i Stockholm, at Bernts erstatning skulle bortfalde, at han skulle betale alle sagens omkostninger, og at Region Gotland ikke alene burde have afskediget ham, men også retsforfulgt ham for brud på tavshedspligten. For – som Arbejdsretten siger i sin dom:

- At en ansat inden for sundhedsforvaltningen på eget initiativ mistænkeliggør patienter, på den måde som Bernt Herlitz har gjort, er opsigtsvækkende

Det paradoksale og groteske er, at Migrationsverket selv modstræbende i 2016 begyndte at undersøge 'uledsagede flygtningebørns' alder. En stikprøve foretaget af det retsmedicinske institut viste, at 442 ud af 581 var voksne - og førte til debat om at tage 18.000 godkendelser op til ny vurdering.

Den 57-årige tandtekniker er nu i færd med at forlade Gotland, hvor han nu i praksis er stemplet og ramt af ”berufsverbot”. Han og hans familie er opslidt, nedbrudt og fallit. Men på de sociale medier hoverer venstrefløjen og flygtningevennerne over udfaldet: ”Så kan de lære det!”, som en aktivist tweetede.

Ja, Bernt Herlitz skæbne er både uhyggelig, oprørende og lærerig. Den viser svenskerne, at hvis de som borgere vover at udfordre Den Humanistiske Stormagt Sverige, så må de være forberedt på, at den viser tænder.

Men det er ikke et kønt syn, og det lugter fælt. For den Humanistiske Stormagt Sverige trænger i den grad til en grundig rodbehandling ved valget den 9. september. Og for min skyld gerne uden nogen form for bedøvelse. 

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
94 kommentarer
Vis kommentarer