'Ja, vi kvinder kan det samme som mænd - inklusive at afspore debatten'

'Louise Kjølsen vil i november ikke længere barbere sig under armene, fordi hun nu ikke kan støtte ved at gro et overskæg. Fint nok,' skriver Nikita Klæstrup, men så vælger Kjølsen at dreje debatten over på den 'forskrækkelse, der eksisterer omkring kvindelig kropsbehåring.'
'Louise Kjølsen vil i november ikke længere barbere sig under armene, fordi hun nu ikke kan støtte ved at gro et overskæg. Fint nok,' skriver Nikita Klæstrup, men så vælger Kjølsen at dreje debatten over på den 'forskrækkelse, der eksisterer omkring kvindelig kropsbehåring.'

Nikita Klæstrup. Nikita Klæstrup, blogger og instagramhit, der skriver om politik, og den offentlige mening.

Noget af det mest livssugende ved at deltage i ligestillingsdebatten er det evige 'whataboutery'.

Det er kort fortalt mænds ivrige forsøg på at 'highjacke' samtalen.

Der sker ofte det, at mænd sidder og tænker, at de har det da ret godt, og de behøver ikke at kæmpe. Derefter er der en kvinde, som skriver et debatindlæg om grænseoverskridende opførsel i nattelivet og frygt for daterapes, og så kommer en stor gruppe af mænd pludselig i tanke om, at det egentlig ikke er særlig fedt, at man som mandlig pædagog bliver nødt til at erklære, at man altså kun skifter ble for at hjælpe barnet og ikke for at få en kigger og en føler.

Og i bund og grund er det da også lidt øv, at mænd oftere end kvinder dør af for eksempel kræft, grundet et forskruet mandeideal, som gør det svært for mænd at søge læge. Det er altså den slags refleksioner, der kun kan trigges ved, at man bliver tvunget til at tænke over egen opførsel.

Netop det sidste eksempel har kampagnen 'Movember' i flere år forsøgt at sætte fokus på. Ved at gro et overskæg i november måned kan man hjælpe med at sætte mænds helbred både fysisk og mentalt på dagsordenen. Det er en enormt vigtig sag, som fortjener vores opmærksomhed.

Nu er der så sket det, at en kvinde har valgt at gøre netop det, som jeg lige har kritiseret mænd for at gøre. Louise Kjølsen vil i november ikke længere barbere sig under armene, fordi hun nu ikke kan støtte ved at gro et overskæg. Fint nok. Alle kan være med så langt. Men så vælger hun dog at tilføje, at det også - og nok egentlig primært - for hende handler om den forskrækkelse, der eksisterer omkring kvindelig kropsbehåring.

Ja, vi kvinder kan gøre alle de samme ting som mænd kan! Inklusive at afspore debatten.

Og før en masse mænd sidder derude og klapper i hænderne og skriver i kommentarfeltet, at jeg da har helt ret, og at hår under armene på en kvinde også er fucking klamt og sikkert et eller andet med, at det er indvandrernes skyld, nu er vi trods alt på Ekstra Bladet, så skal I lige vide, at jeg er enig med hende. Det er vildt, at vi i vores samfund er så paniske over for kvindelig kropsbehåring, at kvinderne i reklamerne for Gillette Venus barberer et i forvejen komplet hårløst ben.

Men det her er ikke det rigtige tidspunkt!

Det er hvid feminisme, når det er allerværst. 'Nu har samtalen handlet om nogen andre i et stykke tid. Hvornår kan vi tale om mig igen?'. Skal vi ikke bare sige, at nu får mænd Movember lidt for sig selv. Og så støtter vi bare op og håber, at mænd snart indser, at det er okay at bede om hjælp. Og mænd, vil I så ikke være søde, at hvis I ser en kvinde tale om ligestilling, så støt op. Lad være med at dreje samtalen ind på jer.

Som den yngste i en søskendeflok på fire gav min mor mig et skønt råd, som jeg nu vil give videre. Både til jer mænd og til Louise Kjølsen: Ikke alt handler om dig, og det er ikke alt, der behøver at handle om dig.

Og forresten, så er det mændenes internationale dag 19. november. Nu når vi har fået det på plads, kan vi kvinder så få 14. marts uden alt jeres whataboutery?

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
31 kommentarer
Vis kommentarer

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvis krigen og katastroferne kommer, hvad skal vi mennesker så gøre?